Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

csg67

Persze, mindig kell egy I tag is, de próbáltam úgy leírni a folyamatot, hogy közérthető, szemléletes legyen.

csg67

"Nyílt hurok = vezérlés, nem szabályzás. Eleve a szoftver neve is "vezérlő" és nem "szabályzó"."
Igaz.
De még sosem olvastam azt egy gépkönyvben, hogy a gépen CNC szabályzó van. :)

000000000

Jaja, de végülis a szabályzó bemenetét írtad, én olvastam félre, így ok az, hogy arányos félreolvastam...

000000000

Hát igen, pedig milyen szép, változatos nyelv a Magyar. Angolul meg csak controller, aztán találd ki, hogy most az pontosan mit is csinál. :)

svejk

Szépen leírtad a szervo vagy komplett mozgásvezérlő működését, visszacsatolásait de hogy ennek mi köze az UCCNC szoftverhez? [#nemtudom]

Főleg azon a szinten, hogy miként valósítja meg a szoftver körinterpolációt és miként adja ki a Step jeleket G61 esetében.
Mert ugye a #449-ben innen indult el a dolog.

000000000

Szerintem azt akarta elmagyarázni, hogy miért nem lehet nulla hibával követni a körfüggvény által definiált ívet. Na de valóban ennek az UCCNC-hez nem igazán van köze, mivel ahogy már párszor utaltam rá, ez a program nem szabályoz, hanem vezérel.

s7manbs8

Mi a legjobb megoldás ? Vagy olyan  nincs is ?

000000000

"A vezérlőszoftver oldalnak vajmi kevés köze van a fizikához, hiszen nem szabályzókörről beszélünk, így a szoftver mit sem tud a fizika törvényeiről. :)"

Ez a Te véleményed, de nem helyes szerintem.
Hiányzik belőle a mechatronikai rendszerszemlélet. Nem öncélúan programozunk...
Ezért írhattál olyat, amire reagáltam, hiszen ez a mondatod így nem igaz: "így nincsen az említett lemaradás és a kör sugara éppen akkora lesz mint amekkorát programoztál."  

Azt gondolná az ember a vezérlés vagy szabályzás az úr. Te nagyon így gondolkodsz, mert a programozásra koncentrálsz. De mint írtam vannak nagyobb, és fontosabb tényezők, amik a gép eredő pontosságát a programtól függetlenül is meghatározzák, és prioritásuk van, azaz csak a "szoftveres gondolkodás" ide nem elég, és helytelen is.
Az egyik ilyen legfontosabb tényező a mechanikai áttétel. Úgy kell megtervezni a hajtásmechanikát, hogy az vasba öntve maximális gyorsulási képességet biztosítson, azaz minél dinamikusabb legyen.
Ezért pofázok itt már vagy 6 éve a megfelelő optimális áttételezésről, 1 fordulatra eső elmozdulásról, akár léptetős, akár szervós.
Ez minden CNC gépre, technológiára más és más.
Ha itt valaki nagyon elrontja, semilyen szoftver legyen az vezérlő vagy szabályzó már alig tud ezen javítani.
Csak ma olyan világot élünk, hogy a monitort bámulja nép, és megvezetik alaposan, abban hisznek, amit látnak ott szép díszletek közepett jó drága X gigás alaplapokon félévente változó op. rendszerek bűvöletében. Tisztelet a kivételnek.
Félre értés ne essék: én drukkolok, és gratulálok Nektek ehhez a vezérlő fejlesztéshez, én is sokat szenvedtem a saját CNC vezérlő programom írása kapcsán, csak én reszelni is imádok, és ennek bevillanásával, figyelembevételével ütök le minden karaktert programozáskor.

000000000

Az idézett mondatot szó szerint értettem, vagyis, hogy a szoftver nem mér semmit, így valóban semmit nem tud a fizikai dolgokról. Ezzel is arra szerettem volna utalni, hogy vezérlésről beszélünk, nem szabályzásról.  
Szóval ez nem az én szemléletem, csupán egy tény.

000000000

A gépek méretezése nagyon fontos dolog, egyet is kell értenem azzal a szemlélettel, hogy felesleges kilowattos motorokat tenni egy pincurka gépre, hogy aztán hangsebességgel száguldjon.
Én is méreteztem már nem egy hajtásláncot, pontosan tudom, hogy mekkorát lehet tévedni, ha az ember számolás nélkül ugrik neki...

Egyébként reszelni én is szeretek, nade minek verjük be a szöget kőbunkóval, ha közben feltalálták a kalapácsot? :)

000000000

Még azt elfelejtettem leírni, hogy ha a szoftver elkészül, akkor tervbe vettük, hogy fejlesztünk egy zárt hurkú szabályzókört is, hogy a nagyipari ipari felhasználókra is gondoljunk.  
Ehhez végülis csak a hardver-t kell megváltoztatni, a szoftver szempontjából nem sok változtatás kell. És akkor mehet majd az encoderes mérőléces visszacsatolás és az analog +-10V-os szervo meghajtás is. Majd persze meglátjuk milyen ütemben haladunk, de ez is szerepel a nem túl távoli tervek közt...

000000000

Nem értelek teljesen.
Tiszteletbe kell tartani, és figyelembe kell venni azt a környezetet, amit vezérelsz. Van motor időállandó, átviteli függvény, gyorsulás, felbontás, gépmerevség.... Ezek mint írtam elsőbbrendű szepontok, megelőzik a programot, a programnak kell alkalmazkodni ezekhez.
Ha nem vagy kellően "alázatos, és tiszetelettudó", akkor annak nem lesz jó vége (persze a monitor mindent elbír). Azaz a CNC egész rendszerét, műszaki paramétereit eredőként figyelni kell programozáskor, és olyan vezérlőjeleket kell a programnak kiadni, ami végre is hajtható 1000 %-osan, és a lehető legnagyobb pontossággal.
Így aztán hiába nem mér semmit a program, az ott alkalmazott algortimusok, döntések, utasítások igenis vezérlés esetén is összefüggésben vannak a fizikával, azzal a környezettel, amit működtetsz. Még mondhatnám azt is, vezérlésnél jobban kell figyelni, alkalmazkodni, hiszen a szervó előbb utóbb korrigál, de a step hajtás lépést veszíthet, ami aztán öröklődök, és végzetes a hiba.
De tudod mit? VB döntő van, a CNC megvár minket.:)  

000000000

Én lehetek bármilyen alázatos, az még nem változtat azon a tényen, hogy a szoftver nem mér környezeti fizikai tulajdonságokat, változókat, így az én alázatomtól függetlenül ő mit sem tud a környezetéről.
Sajnos ennél érthetőbben nem tudom leírni.

Amúgy a program konfigurálható, úgy adja ki a jeleket ahogy a felhasználója beállította.
Ha a felhasználó elég alázatos volt, akkor jól fogja vezérelni az adott gépet, ha nem akkor meg a szoftver ha megszakad sem tudja jól vezérelni az elrontott gépet. :)

000000000

Jaaajajj, megyek is nézni a VB döntőt, jó, hogy szóltál...

s7manbs8

Nem a jövő héten van ? Mindegy én inkább írom a programomat most tovább, annyira nem izgat.