Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

svejk

Most az előbb munkadarabot is faragtam az UCCNC segítségével.
De nekem ez az Enterrel való kilépés az MDI üzemmódból nagyon nem tetszik. [#pardon1]
Az Enter ugye általában adatbevitelre vagy folyamat elindítására való, így akaratlanul is nagyon félve nyomtam le minden alkalommal.  
Tudom-tudom szokás kérdése is lehet...
(mondjuk a Mach3 Alt-1, Alt-2 váltása is elég körülményes)

Az igazi gépeken ugye egy-egy átváltó gomb van a Programfuttatás, MDI, kézi üzemmód, stb. közt.

Arra is gondolni kell, hogy az UC300-on van elég(?) bemenet, ott ez könnyen megoldható lesz külső gombokkal.
Lehet már itt fel lehetne készülni egy-egy képernyő gombbal.

000000000

Szia,

Na ok, de akkor hogyan kellene kilépni az MDI-ből?
Mach3-ban egyébként éppen ugyanígy lehet, az enter-el...

svejk

Nem tudom de ez valahogy nem kafa...

Valahogy szét kellene választani az MDI-t a programfutástól akár külön fülre.
pl. a toolpath-nak kár a külön fül úgy hogy a DRO-kat sem látom mert így csak látványt nyújt, de hasznos információt alig.

A mostani helyzetben ha beütök az MDI-sorba parancsot akkor az is az enterrel hajtódik végre és ugyan úgy az enterrel kell kilépni is.
Ezért nyomom meg félve, vagyis nagyon kell figyelni, hogy ne legyen semmi írva az MDI sorba kilépéskor.

Az iparban az MDI parancs is csak a ciklus start gomb megnyomásával hajtódik végre.  

Az UCCNC-nél ha be van töltve egy program és írok az MDI-ba akkor  enterrel az MDI hajtódik végre a Start gombbal a betöltött G-kód.
De ebbe szerintem bele lehet majd keveredni.

svejk

Az MDI üzemmódot általában koordinátákra való ráállásra egyszerű, pár műveletes marásokra, fúrásokra használja az ember, ilyenkor feleslegesek azok a funkciók amik a program futásával kapcsolatosak.
Ugyan így fordítva is, program futása közben felesleges az MDI sor.

Már az elején is említettem, hogy nem ártana az épp nem használatos vagy nem funkcionáló gombokat kiszürkíteni a könnyebb átláthatóság kedvéért.

svejk

Kiszürkítés esetén lehet maradhatna a mostani képernyő is, mert biztos nagy munka újat létrehozni.
Ilyenkor lehetne alul vagy felül egy gombsor amivel ki lehetne választani a Programfutás, MDI , kézi üzemmódot.

No persze én innen könnyen beszélek, nincs is semmi közöm hozzá, de hát ugye most tesztelés van. :)

Ha a zagyvaságaimban találtok 1% hasznos dolgot akkor már megérte.

Én úgy gondolom érdemes lenne egy-egy ipari gépet tanulmányozni és a hasznos funkciókat lekoppintani.

Kár, hogy olyan fórumtársak nem szólnak hozzá a témához, akik napi szinten használják a gépüket, ami lehet akár ipari vagy hobby gép.
leírhatnák ők is a saját vezérlőik előnyeit, hátrányait.

svejk

Még egy dolog, érdemes előre gondolkodni az UC300-ra is.
Ott ugye van elegendő bemenet, az össze fontos kezelőgomb kivihető igazi nyomógombra.
(azt azért tudjuk, hogy az egerészés munka közben nem túl kellemes, marad esetleg az érintőképernyő)
De ha már a gombok kivezethetők akkor érdemes maga a képernyőt is úgy szerkeszteni, hogy egy intaraktív gombsor legyen a képernyő oldalán, alján ami továbbra is kezelhet egérrel de akár a képernyő mellé ki lehet helyezni fizikailag is a gombokat.
Az iparban ez is megszokott bevált formula, természetesen itt egy gombnak több funkciója lehet és van is, de ez az interaktív képernyőn jól leolvasható.
Ezekkel pl. lehetne az üzemmódokat váltani.

Én elterveztem, hogy az UC300 és a Mach3 párossal elkövetem ezt, de most már inkább hajlanék az UCCNC-re mint a kissé háklis mach3-ra.

xfg6v697j

CNCdrive1,írtam egy levelet,kérlek majd nézd meg.

Motoros

Szerintem is fontos, hogy határozott szándék esetén induljon el bármilyen mozgás, tehát enterre ne,  
hanem csak a START gombra.
Az meg alapból fontos, hogy fizikai valós nyomógombokat is lehessen használni az összes fontos funkcióhoz ne pedig csak az egérrel egerészni egy képernyőn.
Munka közben a gombok nyomkodása vakon kell, hogy menjen, erre sem a billentyűzet sem az egér nem alakalmas.
Bár ez megoldható itt is, már most is egy másik billentyűzetként csatlakoztatott felülettel ahol ergonómiailag jól elhelyezett nyomógombok vannak kiképezve.
Az iparból átvenni a formai külsőségeket azért is hasznos, mert aki hobbistaként beleszokik ebbe a világba az ha beáll egy ipari gép mellé akkor sokmindent ismerősként üdvözölhet.
Szerintem is a letisztult felület a jó, csak az van ott ami kell, és az az ablak csak azt tudja ami oda tartozik.

xfg6v697j

Az előző levelemtárgytealan,megoldódott a gondom.

xfg6v697j

Sziasztok.
Elkésszült az első varázsló az UCCNC-hez.
Akinek kedve van próbálgassa,nem teszteltem tul sokat,ezért az álatala generált Gkóddal csak óvatosan.ez egy BÉTA verzió.
Ha hibát találtok,kérlek jelezzétek.

http://data.hu/get/7878488/BETA_Cut_a_Circular_Pocket_varazslo.rar " TARGET=_fnew>BETA_Cut_a_Circular_Pocket_varazslo.rar

xfg6v697j

Még egy fontos dolog,a varázsló 800*600,és 1024*768 velbontásra van kialakítva,ezt azért is írom,mert manapság enél jóval nagyobb felbontásokat si használnak.
Ha jó lesz,és lesz érdeklődés,akkor esetleg más felbontásokhoz is hozzáigazítom.

adamant

Nekem nem indult el  

http://www.imgserv.com/images/2014/07/14/QhewBv.jpg" border=0>

Ha kell tudok adni egy helyet ahova feltudod tenni ezeket a file-okat hogy ne keljen ilyen oldanról letöltögetni :)

xfg6v697j

ilyen hibaüzenet akkor van,ha a wizars mappát nem jó helyre másolod
az a uccnc mappába kell bemásolni

xfg6v697j

Így néz ki az útvonal,ha jó helyre másolod a sajátgép menüröl egy kép.
http://www.kepfeltoltes.hu/140714/73543892n_vtelen_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>ide kell

adamant

pedig ott van nekem is mint a linkeden