Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

frkdv6dyr

OFF
Szombatra hozzatok UC300-at légyszi elméletileg meg lesz a pénzem rá.
ON

000000000

Köszönjük az elismerést.
Végülis az UCCNC-t se ma kezdtük el fejleszteni, a fejlesztés éppen egy éve kezdődött és ezidő alatt nagyon sok módosításon ment át mind a program magja (a mozgásvezérlő) és maga a végrehajtó része is. Persze a fejlesztés kezdetekor mi sem gondoltuk, hogy ennyire sokáig fog tartani és ilyen bonyolultságú egy ilyen programot megírni, egyszerűűbbnek tűnt.
A progit kb. 3 hónapig napi szinten teszteltük a saját gépeinken, gyártásoknál, illetve néhány külföldi partnerünk tesztelte a béta előtti alfa verziót. Így jutottunk el arra a szintre, hogy egyáltalán itt meg mertük már mutatni. :)
És úgy érzem most megy a finomhangolás, ami szintén nem elhanyagolható művelet és biztosan elfog tartani egy ideig, mire megtaláljuk mindenben a közös nevezőt, hogy lehetőleg tudjon mindent a progi, ami az embereknek fontos lehet. Hogy a lehető legjobban kielégíthesse a felmerülő igényeket.

000000000

Tetszik ez az ötlet, de talán mégis az lenne a legjobb, ha személyesen majd Balázzsal átbeszélnétek ezt az MDI-s dolgot, aztán majd a megbeszélés végeredményének megfelelően akkor már célirányosan átalakítjuk az MDI-t. Csak, hogy ne kelljen a programozásnak többször nekifutni. :)

000000000

OK, szuper. Egyébként megtaláltam a hibát. 300 elem nagyságúra deklaráltam a képeket indexét tartalmazó tömböt. Most javítottam, hogy lehessen int.maxvalue mennyiséget megadni, annál több biztosan nem fog kelleni. :)
Következő verzióban lesz benne majd a javítás.

000000000

Szia,

Igen, tudtam már akkor is miről beszélsz, amikor telefonon elmagyaráztad, de köszi a példákat. Ezeket tudom majd későbbiekben tesztelésre használni.
Első körben szerintem ennek a parametrikus programozásnak egy "light" verzióját fogjuk megírni, ezalatt azt értem, hogy teszünk majd egy olyan kitételt, hogy értékadás csak külön sorban lehet és hogy paraméterként nem szerepelhet képlet, csak egyetlen változó. Ez egy kicsit lefogja egyszerűsíteni a dolgot a "kezelhető" szintre.  
Múltkor már nézegettem különböző képlet értelmező algoritmusokat, de még nincs meg a megfelelő megoldás. Mert nekünk túlzottan univerzális, de egyben gyors algoritmus kellene. Szóval még keressük az optimális megoldást...

000000000

Ja, még annyit, hogy a spirálmarást nem én készítettem, hanem Csewe kolléga csinálta a varázslót. Mielőtt még én szüretelném le a babérokat gondoltam jobb ha ezt tisztázzuk...

svejk

Eddig a Mach3-mal G61/G64 parancsot használtam a kódjaimnál.
Az UCCNC pedig csak a G61.1 parancsot eszi meg.
Miben különbözik ez a mezei G61-től?
Most mindent át kell írnom?

svejk

Hol is van az az NGxxx szabvány ami alapján készül a kódértelmező?

svejk

Pedig én úgy emlékszem a régebbi UCCNC beta verziók elfogadták a G61-et.

svejk

http://www.nist.gov/customcf/get_pdf.cfm?pub_id=823374" TARGET=_fnew>Ez lenne az? RS274NGC ??

Ez angol nyelvű, ráadásul példák sincsenek.

Én nagyon bízom benne hogy tuti jó szoftvert írtok de ha ezek nem lesznek ledokumentálva szájbarágósan magyarul akkor csak fél siker lesz.

Egyesek szerint ugyan vacak az NCT nyelvezete de legalább van hozzá normális leírás.

svejk

Megkeresem a LinuxCNC leírásában úgy emlékszem abban is van G61.1 .

svejk

No, attól sem lettem okosabb, pedig azt lefordíttattuk magyarra. Csak azt írja, hogy:
G61 exact path
G61.1 exact stop

Bekukkantok a linux topicba, mert mintha én ezt már ott is kérdeztem volna.
De ugye a mach3-nál nem volt rá szükség.

svejk

Ej basszus http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1317996921&order=reverse&index=5&azonosito=hobbycnc#2952" TARGET=_fnew>Még Béni sem tudta rá anno a választ, akkor nagy ám a baj.

svejk

Látom az 1.0023 verziónál a G90/91 is kijelzésre kerül az MDI sor mellett.
Ez jó dolog, de akkor az összes öröklődős parancsot ki kellene íratni, úgy mint a Mach3-nál.

És ugye ezért nagyon nehéz jó szoftvert írni, mert ha a jó dolgokat elcseni az ember máshonnan akkor koppintással vádolják, ha meg újakat talál ki az vagy bejön vagy nem.
Vagy legalábbis hozzá kell szoktatni a felhasználót.

Béni leírta valahol lentebb, hogy nem feltétlen kell átvenni a rosszat ebben igaza van, de a jót szerintem érdemes.

kr97pwss2

A G61 pontos pályakövetés üzemmód, aminél csak akkor áll meg az utasítások között, ha szükséges (ha nincs irányváltás, akkor nem áll meg).

A G61.1 a pontos megállás üzemmód. Minden utasítás után megáll.

A G64-et pedig majd át szeretném még alakítani, hogy G-kódból lehessen az állandó sebességű pályatervesés paramétereit állítani.