Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

frob

Sziasztok
Lenne észrevételem a programhoz bár még nem teszteltem.
- ha generálni szeretném a g kódot akkor mach3 kell választanom mert hogy kompatibilis vele?
- hirtelen nem találtam magyar doksit a programhoz
- le lehet tiltani , eltüntetni a gép alapbeállításait?  gondolok itt arra hogy termelésben nem jó ha minden paraméterhez hozzáfér a kezelő, neki elég csak a fájl betöltő , meg pár alap kezelő gomb elérése, amit esetleg majd az UC300 al gombokkal is helyettesíthető legyen
- az előzőhöz kapcsolódva, a megnyitás helyét beállítani, onnan ki nem csak alkönyvtárakba engedni a kezelőt
- ha már a gép beállítások eltüntethetők, adott gép konfig szerint a nem szükséges gombokra ue lehetne igaz, pl 3 tengelyes gépnél minek 6 tengelyt kijelezni, plazmánál úgyszintén

egyébként tetszetős a program kinézete, de gondoljatok arra is, hogy az r=1 user bármiylen plusz gombocskára tekintve vagy pánikban tör ki, vagy a késztetést érzi hogy neki azt meg kell nyomnia...

svejk

Hmmm... és valóban, egy szűz gépre rakva az 1.022-őt jól működik a GoToZero.
No most már csak az a kérdés, hogy mit nem lehet büntetlenül?
A verziókat egymással egyszerűen csak felüliratni, vagy a profil fájlok nem kompatibilisek egymással.
Ezt holnap fogom kideríteni.

Sz.József

Jó ötlet...
Egyet értek.
Már ami az inkrementális megadás lehetőségét illeti.

svejk

No, csakhogy megszólaltál a topicban! :))

Ezeket a kényelmi funkciókat is végtelenségig lehetne növelni, nekem most pl. kedvencem az automatikus lekerekítés vagy letörés.
http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CB4QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.nct.hu%2Fpdf%2FNC_Documents%2FMagyar%2FMaro%2Fmagprm.pdf&ei=Jo2_U-DTH5eiyAT0_4HICQ&usg=AFQjCNEmpaW84euPupRfJgPlF71sjWgPiA" TARGET=_fnew>NCT 119. oldal.
Egy fórumtársunk hívta fel rá a figyelmemet, eddig nem hiányzott mert nem ismertem illetve a Mach3 sem tudja.
De a kézi programozást bizonyára nagymértékben meg tudná könnyíteni.

frkdv6dyr

Tapasztalataim alapján sokszor az oprendszert is újra kell rakni egy-egy verzió csere utáni anomália megszüntetéséhez. Régóta nem fejlesztek programokat, de annak idején direkt szűz oprendszeren teszteltem minden verziót (virtuális gépekkel ez telepítgetés nélkül megoldható). Persze "elméletileg" nem lehet gond a rátelepítgetés sem.  

svejk

Egyébként mint már írtam jó lenne dekralálni, hogy milyen nyelvezetet ismer majd a vezérlő, ha másért nem azért, hogy meg lehetne spórolni a dokumentálást és egyszerűen lehetne hivatkozni pl az NCT leírásokra.
Vagy ez már ebben az esetben jogsértő lenne??

Béni

"...kedvencem az automatikus lekerekítés vagy letörés."

Esztergálásnál nagyon hasznos, szinte nélkülözhetetlen a gyors programíráshoz.
Ez a funkció az első magyar vezérlőben (Hunor 712) már  meg volt oldva.
Sok mai vezérlő nem tudja, csak opcióként.

" ... meg lehetne spórolni a dokumentálást és egyszerűen lehetne hivatkozni pl az NCT leírásokra."

Az NCT pályafutását a Fanuc vezérlők "majmolásával" kezdte. Azóta sokat fejlődött. Nem ismerem, nem dolgoztam vele, ezért a mai állapotról nem tudok véleményt mondani.
Fanuc-ot kicsit ismerem, összességében nem tetszik.
Szerintem nem kell átvenni kritika nélkül más rendszerekben megvalósított funkciókat.
Ki kell válogatni azokat, amelyek hatékonnyá, egyszerűvé és átláthatóbbá teszik a programozást, a programkódot.

svejk

Talán a CAM programok térhódítása degradálja le a vezérlők tudását. Vagy ki tudja mi az oka...
Az is tény, hogy az itt levő hobbisták 90%-a is reliefet, meg hasonlókat marogat, amihez alig van szükség speciális G-kódokra.

000000000

Egyelőre az RS274NGC rendszert szeretnénk követni, nem az NCT-t vagy másokat, hanem az "ős" szabványt. [#wink]
Aztán persze, ha az alapok minden már megfelelően, hibátlanul fog működni, akkor lesz időnk egyéb, plusz dolgokat is fejleszteni.

000000000

A vezérlő az RS274NGC-vel kompatibilis, így a mach3-at kiválasztva post processzort nagy valószínűséggel működni fog a kód.
A programhoz van magyar leírás a Magyar weboldalunkon, cncdrive.hu.
A beállításokat letudod tiltani úgy, hogy a képernyő szettből kiveszed azokat amiket nem akarsz hogy megjelenjen a felhasználónál. Mivel a screenset tölti fel a képernyő alkatrészeket, ezért ami ott nincsen, az nem is jelenik meg a képernyőn. A nem szükséges gombokra, kijelzőkre stb. ugyanez igaz. a képernyő szett fájl szerkesztésével akármilyen kinézetű saját képernyő létrehozható, persze ehhez kódolni kell..

000000000

Szerintem az lehet a gond, hogy biztos bejelölted, hogy ne írja felül a profilodat a telepítő. Ha ezt bejelölöd a telepítőben, akkor nem nyúl hozzá a profil fájlodhoz, illetve a macroidhoz sem, nem írja felül akkor sem, ha az újban már más kódokat tartalmaznak például a macrók. UGyanez a helyzet, ha saját profilt hoztál létre, azokhoz soha sem nyúl hozzá a telepítő.
Ha nem akarod a profil beállításokat elállítani, de biztos akarsz lenni, hogy a maco-k frissülnek, akkor telepítés után menj a c:\UCCNC\Contents\Macro_default könyvtárba, ez a mappa tartalmazza mindig a frissen telepített macrokat, ez a mappa mindig frissül. És másold rá ezeket a macrokat a régi macroidra. Így a profilod érintetlen maradhat, ha a telepítőben azt választod, hogy ne írja felül a profilt, viszont a macrokat tudod frissíteni.

000000000

Ez kicsit boszorkányüldözésnek, feketemágjának tűnik. [#wink] Nem hinném, hogy bármilyen program újratelepítéséhez a windowst újra kellene telepíteni. Persze léteznek anomáliák, de nekem például azóta van Win7-em az itthoni PC-men kb. amióta megjelent(jópár éve), soha nem kelett újratelepítenem az OP rendszert és jópár program van telepítve. Sok progit újraraktam, törölted stb. mindig gond nélkül. Akkor lehet inkább probléma, ha a gépre valamilyen vírus kerül...

000000000

Az alap az RS274NGC nyelv, kiegészítve majd néhány extra kóddal, például a G73/G83, mert ezt például az RS274NGC nem tartalmazza. És biztos vagyok benne hogy lesz még néhány ilyen kód, amit majd fontosnak tartunk és emiatt be fogunk építeni a vezérlőbe.

s7manbs8

Csinálni kell bele választási lehetőség RSxy ... NCT ... Mach3 stb..  akkor azt használ amit akar a páciens. :)

frkdv6dyr

A svejk által már belinkelt NCT szabvány leíráson kívül van még magyar nyelven elérhető anyag? Szeretnék a CAD/CAM programok beláthatatlan hosszú sorai helyett egy átlátható és értelmezhető programozási módot megtanulni. Sok esetben gyorsabb a megmunkálás is ha nem 0,1mm ugrásokkal megy oda-vissza órákon át a gép. Esetleg egy főiskolai jegyzet, vagy valami leírás erről az "ős" szabványról?  

"Ez kicsit boszorkányüldözésnek, feketemágjának tűnik." XP korszakban nem is volt annyira irreális ez [#wink] szerencsére azóta kivonultam az "admin" életformából és nem zaklatnak a felhasználók.