Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

Gyati

Gyati

Ne hasonlítsd ipari géphez, mert az nem STEP/DIR -es.Ráadásul ez csak egy vezérlés és nem folyamat szabályozás. Mekkora különbség! Éppen ezért megfizethető.

hje3wyntn

Szia!
Értem én. Jó lenne egy stabil alap, sokat szívtam már a windows rendszer hibái miatt.  
Üdv

s7manbs8

Van DOS, meg Linux alapon futó rendszer is, ott nem annyira gond az egyenetlen  jelkiadás. Nem kötelező windowson barkácsolni.

fa_kukac

Üdv!
Ma megpróbáltam dolgozni és a következőt tapasztaltam: Billentyűzetről már lehet (lehetett) egyszerre 2 tengellyel is mozogni, ez szuper. 1 program után viszont eltűnt a billentyűről mozgatás, tasztit is cseréltem, újraindítottam, hiába. Csak a baloldali nyilakkal mozgathatók a tengelyek. Mi lehet a gond?

000000000

Nem tudom. Küld el a .pro profile fájloadat az e-mail címemre, megnézem...

svejk

Ez tipikus probléma, általában gyenge hardver, vagy nem igazi videokártya illesztőprogram az okozója.
Meg akkor is csinálnak ilyeneket a PC-k ha már a windows hadilábon áll.

svejk

Kipróbáltam az M98-at nálam rendben levőnek látszik viszont tényleg zavaró, hogy ha pl. csak az X tengely mentén mozog, akkor a szerszám célkeresztje gyakorlatilag eltakarja a szerszámpályát.
Már írtam pár napja, hogy ezt a célkeresztet jó lenne kikapcsolhatóvá tenni, vagy legalább áttetszővé, mert így becsapós lehet.

svejk

A Go to Zero, még mindig káosz abban az esetben ha be van kapcsolva a Softlimit és a Safe Z értéke nagyobb mint amennyit fel tud mozogni a Z tengely.  

fa_kukac

Köszi, holnap küldöm. Ma elvolt a gép magában, perfettit gyártott, nem akartam bolygatni, 8 órás műszak. Sajna bevallom, most át kellett váltanom Mach-ra, de holnap ismét Nyüst lesz!!

000000000

Igen, ez elképzelhetően gond lehet, főleg, hogy a képernyő végülis 2db flashpayer objektum és egy OpenGL ablak. az OpenGL az elég jól elfutkározik bármilyen gyenge videókártyával, akár úgy is, ha a kártya driverja nincs is feltelepítve. Igaz ilyenkor zabálja a processzoridőt, mert nem tudja a grafikus processzort optimálisan kihasználni. A Flashplayer viszont szerintem érzékenyebb az ilyen dolgokra.

000000000

Ezt azért nem javítottam, mert nem tudom mi a gond pontosan. ÚGy értem, hogy én kipróbáltam ezt az állapotot, amit írsz a múltkor is és most is, de rendben végrehajtja nekem. Amit most próbáltam: Softlimit+ Z tengelyre = 20. Szoftlimit engedélyezve. A SafeZ = 25;
Amikor megnyomom a goto Zero gombot, akkor kiír egy figyelmeztető ablakot, hogy a SafeZ magasabb mint a Softlimit+ és hogy mégis megcsinálja-e a mozgást, ha igen-t válaszolok akkor felemeli a Z-t 20mm-re, odamegy XY a nullára. Z lemegy 0-ra. Próbáltam offset-ek nélkül és offsetekekkel is, az algoritmus nálam minden esetben jól működött. Esetleg megírhatnád, hogy milyen beállítások vannak, értékek szerint a Szoftlimit Z + és - ra, illetve mi a SafeZ amikor nálad nem jól működik. És az is nagy segítség volna, ha megírnád, hogy pontosan mit is csinál ahelyett a mit kellene.

000000000

OK, megfogom csinálni, hogy kikapcsolható legyen a szálkereszt. Most egyelőre a relatív koordináta megadások fejlesztésével vagyok elfoglalva, de szerintem hétfőre ezzel is elkészülik és akkor megcsinálom majd ezt a szálkeresztes dolgot is. [#wink]

000000000

OK, rendben. Akkor várom majd a fájlt, hogy megnézzem.

Béni

A növekményes végpontmegadás igénye gyakorlatilag csak a kézi programírásnál merül fel.
Az elterjedt és közismert ISO rendszer erre külön üzemmódot határoz meg, a G91 személyében.
A használata körülményes és rugalmatlan.
Vannak azonban olyan vezérlők, amelyeknél nem is létezik G90/G91, mert egyszerűbb és hatékonyabb lehetőséget adnak a növekményes adatbevitelre. Ezeknél természetes a kevert módú bevitel, ami egyszerűbb, rövidebb, érthetőbb kódot eredményez. (A kevert mód alatt azt értem, hogy egy blokkon belül tetszőlegesen lehet bármely tengely végkoordinátáját növekményesen vagy abszolút módban megadni.)
A kódban a tengelyt kódoló betűjel elé vagy mögé írt I(i) betű jelzi az inkrementális megadást.

Példa:
(Heidenhain)

L X-10 IZ-1 F500
L X0 IZ-1

(Hunor 712,721, NCT90T)

G01 X+51 ZI-2

Javaslom ezt a megoldást (is) alkalmazni az UCCNC programotokban.