UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

77wdbmdy

Elküldtem egy fals pozitív jelzést nekik, hátha...  
Egyébként ezt látta a dll-ben:
Object: C:\UCCNC\UC100.dll
Infection: Win32:Evo-gen[Susp]

znyj7btbe

Programfuttatás során, megállítva a programot a jog, MDI stb. módon bárhová elnavigálhatok akár véletlen is. Ezután folytatva a programot az adott pozíciótól folyik a program futása. Nem lenne helyesebb biztonságos módon visszaállni (pl. Z safe fel, vissza a leállított pozícióhoz, Z mentett poz. és igy folytatná a munkát. Persze lehet, hogy ez csak a BÉTA verzióban működik így.

3ztiz2p39

- A fúrásciklusok alakulnak, de még nem az igazi. [#vigyor2]
Az első furat pozícióra állásakor nem veszi figyelembe a "R" biztonsági magasságot, hanem amikor már ráállt a pozícióra akkor megy fel Z1-be.
Lásd a jól ismert alábbi kódot.

M03 S600
G83 X40 Y0 Z-10.00 Q2.00 R1.00 F30.00
X0 Y40 z-10
X-40 Y0 z-10
X0 Y-40 z-10
G80
M5 M30  

- Nálam ezen kódnál az M30-at továbbra is pirossal írja ki.

- A GoTo Zero továbbra is rossz.
Az X, Y tengelyek nem futnak nullára, ha a Z tengely a Safe Z-re való kiemelése közben Soft Limitre fut.

- a DRO ablakba alfanumerikus karaktereket is enged beírni, igaz elmenteni nem engedi.

- Ha MDI-ban beadok parancsokat, akkor utána hogy tudok az MDI-ból kilépni, hogy működjenek a billentyűzeten a JOG billentyűk?

3ztiz2p39

Az utána következő furatokat már az "R" értékén, tehát Z1-ben keresi meg, tehát onnantól jó.

3ztiz2p39

Mivel egyelőre a tesztelés a fontos, ha nem nagy gond akkor jó lenne berakni az M98-as subrutin meghívás parancsot.
Megkönnyítené a huzamosabb idejű teszteket.

frkdv6dyr

Én még mellékérném a G90 G91 párost is. Ott lesznek még kavarodások szerintem jócskán.

3ztiz2p39

Lehet nem igazán érthető amit írtam a fúróciklusról.
Tehát amit írtam akkor van ha Z0 értékről indítom a ciklust.
Ilyenkor először fel kellene mennie az R értékig és úgy menni a lefúrási koordinátára.

Ha a fúrásciklus magasabb Z értékről van indítva akkor nem kell lemennie R értékre.

Mindezek a szerszám a és munkadarab védelme érdekében vannak.

000000000

Igen, ez egy jó ötletnek tűnik. Ezt mondjuk a MAch3 sem tudja, pedig az nem béta. :)

000000000

Szia Svejk,

Értem pontosan mit írsz a fúróciklussal kapcsolatosan. A problémám az, hogy hogyan közelíti meg a kezdőpontot, az szabvány szerint úgy van definiálva, hogy először az aktív síkon mozogjon (jelen esetben nálunk ez az XY sík, mivel a sík választás még nem működik) és utána megy a Z koordinátára. Ez az ahogy most az UCCNC működik. A szabvány alapján programoztuk le a végrehajtást. A szabványnak egyrészt a NIST-et tekintem, hiszen az a szabvány-hivatal aki először megfogalmazta a kódok pontos működését.
A másik dolog, hogy az NCT leírása, amit ajánlottál múltkor, ugyanezt írja, vagyis, hogy először XY mozgás, aztán Z mozgás.
Szóval jelenleg szabvány szerint működik...

Mach3-ban annyi különbség van, most megnéztem pontosan, hogy mit is csinál, hogy egy plusz feltételt írtak bele, hogy ha a Z koordináta alacsonyabb mint a megközelítési Z magasság, akkor fordítva hajtja végre, először a Z mozog, aztán az XY. Mondjuk ez a megoldás logikus és érthető, hogy miért így csinálták, ugyan nem szabványos.

Most így felmerül a kérdés, hogy melyiket tekintsük jó megoldásnak? A szabványt, vagy a Mach3 megoldását?  

znyj7btbe

Nem is Mach3-at használok [#wink]. Várom már az UC300-as verziót, azt még szívesebben béta tesztelném .[#nevetes1]

3ztiz2p39

Valóban, közben én is megnéztem az NCT-nél, szerintem elírás lehet.
Legrosszabb esetben is hibajelzést kellene adnia ha induláskor a Z lejjebb van mint az R értéke, mert különben szerszámtörés is lehet.

Megpróbálom megtudakolni, hogy az iparban hogy működik...

De szerintem a mach3-é a logikus, főleg hobby estekben.
Ugye van egy munkadarabom amibe fúrni akarok és nincs szerszámbemérőm.
Mit csinálok?
Z-ben megérintem az anyagot, majd kiküldöm a G83-at....

Persze lehet hogy belőlem csak a rossz(?) mach3 beidegződés beszél.[#nemtudom]

3ztiz2p39

znyj7btbe

Ment mail. Az egy másik téma..., de ott is először Z mozog a megadott magasságba, utána indul az xy mozgás.

000000000

Ok, értelek, csak mellékesen jegyeztem meg, hogy erre ők (mach3) sem gondoltak például. [#wink]

Lesz majd az UC300-ból is béta tesztelés, csak egyszer az UC100-asnak jussunk a végére. Polgárdi Balázs már dolgozik az API-n az UC300-hoz, de nekem is lesz vele bőven munkám a végrehajtó/kezelő szoftver oldalon, mire működni fog. Mindenesetre rajta vagyunk az ügyön...

000000000

Én azért nem gondoltam elírásnak, mert az NCT és a NIST leírása azonos. Ettől függetlenül a Mach3 megoldása a jobb megoldás szerintem is.
Még megpróbálok majd pár másik vezérlő leírást keríteni és megnézem mások hogyan csinálják. Addig is ha valakinek van ötlete, észrevétele ezzel kapcsolatban, minden ötletet szívesen fogadunk.