UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

3ztiz2p39

Párszor tíz gomb van meg lehet tanulni.
Ha meg droidot állítassz a gép mellé akkor annok csak a zöld gombot kell nyomkodnia. :)

Nem találtam számlálót.

000000000

Sikerült debuggolni és javítani a hibát ami miatt nem tudtad átállítani az X-tengely dir jelét.
Az új verziót 1.020 feltöltöttem a weboldalra:
http://www.cncdrive.com/UCCNC/download_UCCNC.php" TARGET=_fnew>UCCNC 1.020

000000000

Ez a kódod:

M03 S600  
G83 X5 Y0 Z-10.00 Q2.00 R1.00 F30.00  
X0 Y5  
X-5 Y0  
X0 Y-5  
G80  
M5 M30  

Azért nem működik, mert nincsen Z koordináta megadva csak az első sorban. Azt gondoltam, hogy Z-t, vagyis mélységet minden sorban meg kell adni, de akkor ezek szerint lehet, hogy a Z is öröklődő?

3ztiz2p39

Szupi, de sajnos csak holnap tudom kipróbálni.

000000000

Az teljesen jó, köszi! [#wave]

3ztiz2p39

A mach3 megeszi, eddig így használtam.
Egyébként én http://www.nct.hu/pdf/NC_Documents/Magyar/Maro/magprm.pdf" TARGET=_fnew>innen az NCT-től szoktam puskázni a mach3-mal 80%-ban kompatibilis.

lásd: 136. oldal példaprogram.

"Példa a fúrási kódok és a ciklusváltozók öröklődésére:
N1 G17 G0 Z_ M3
N2 G81 X_ Y_ Z_ R_ F_
A ciklus üzemmód kezdetén a fúrási adatok (Z, R) meghatározása kötelező
N3 X_
Mivel az N2 mondatban a fúrási adatok meg lettek határozva és az N3 mondatban ugyanazok
szükségesek, kitöltésük felesleges, azaz G81, Z_, R_, F_ elhagyható. A furat pozíciója csak X
irányban változik, a fúró ebben az irányban mozog, majd ugyanazt a furatot fúrja, mint az N2
mondatban.
N4 G82 Y_ Z_ P_
A furat pozíciója Y irányban mozog. A fúrás metódusa G82-nek megfelelően alakul, a talppont
Z új értéket vesz fel, a megközelítési pont és előtolás (R, F) N2 mondatból öröklődnek.
N5 G80 M5
Törli a ciklusüzemmódot és az öröklődő ciklusváltozókat, F kivételével."

2h0y3p4wh

A 20-as verzióval néztem a G83-as mintádat...
Az UCCNC csak "Z"-k újra beírásával "játsza" le...(??)
A Mach-nak és az NCT-nek alég az "X", ez tuti. (ahogyan írtad)
"Vagy a leves görbe, vagy a tányér nem egyenes..."

3ztiz2p39

No, majd mindjárt kipróbálom!

Önmagában ha így működik az nem baj, csak legyenek ezek a dolgok leírva.

Az ipari gépek sem teljesen kompatibilisek egymással még pl. a Fanuc-on belül sem.
Eleve ugye az újabbak nem kompatibilisek visszafelé, de ez az élet más területén is így van.

Az UCCNC használati utasításában is említve van az RS274 NGC szabvány, ajánlás, vagy nem is tudom micsoda.
Ezt hol lehet elérni részletes formátumban?

Mert ha ez alapján készül a kódértelmező, akkor megtanuljuk ezt, ez legyen a legkevesebb.

nffab2gnr

itt olvashatod
http://cnctar.hobbycnc.hu/nagaoka/RS274NGC_3.pdf" border=0>

3ztiz2p39

Valóban, ha a többi sorban is meg van adva a Z végső értéke akkor már működik, de sajnos nem jól.

Szétraktam +-40-re a furatokat, hogy jobban látható legyen.

M03 S600
G83 X40 Y0 Z-10.00 Q2.00 R1.00 F30.00
 X0 Y40 z-10
 X-40 Y0 z-10
 X0 Y-40 z-10
G80
M5 M30

A fenti kóddal azt csinálja a gép, hogy amikor elindul gyorsjárattal az X 40-re azzal egy időben elindul a Z is felfelé úgy Z120 mm körülre, tehát lineáris interpolációval X40 Z kb.120-ra. innen aztán továbbra is gyorsjárattal lejön z1-re aztán innentől már rendesen megcsinálja a furatokat.
A G73 és a G84 visszaemelései rendben vannak.

Ez az első Z felemelkedés  mértéke függ attól hogy milyen sokat kell mennie X-ben és úgy látom, hogy függ attól is hogy hol helyezkedik el a munkakoordináta az gép abszolut koordináta rendszerben.
De nem mindig ugyanabba a gépi Z értékre megy fel.

Van még egy dolog, amit már más kódnál is észrevettem és ennél a kódnál is az M30-at pirosal írja ki.
(Az M80-at is, de az oké, mert azt nem ismeri papíron sem)

3ztiz2p39

Várjuk meg a program írójától a megerősítést, hogy ez alapján írja-e a progi kódértelmezőjét.

3ztiz2p39

Sz.József!  
Neked nem tűnt fel ez a drasztikus Z kiemelés az elején?

3ztiz2p39

Ja, és fontos lehet hogy a 1.020-assal próbáltam, aminél az X DIR pipa már tényleg javítva van, ez a része szupi.  

nffab2gnr

A Te beállításodban szerepel valahol a 120 ,hogy addig emeli ki a Z-t,mert nálam sehol de ugyan úgy felrántja G0-val

3ztiz2p39

Nem szerepel sehol, de mint írtam a #240-bem sok mindentől függ a felemelés mértéke.