UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

kr97pwss2

Készült egy másik verzió, melyben a következő módosítások vannak:

- G2, G3-as kódnál rádiuszos megadásnál hiba javítása (NewUser #190-es hozzászólásban jelezte).

- A Home-olás javítása (az előző verzióban sikerült elrontani, bocsi)

A program innen letölthető:http://www.cncdrive.com/UCCNC/download_UCCNC.php" TARGET=_fnew>UCCNC V1.0018

A #143-ban Svejk belinkelt egy tesztkódot. Ennél a kódnál a kör kezdő és végpontjához tartozó rádiusz nem egyforma, ezért ugyan jól hajtja végre, de a rajzolás egyelőre csak konkrét kört tud rajzolni. Ezt majd később korrigálni fogjuk, és halkan megjegyzem, a konkrét kódot a Mach3 egyáltalán nem tudja értelmezni.

#185-ben NewUser jelezte, hogy nem stimmelnek a tengelyek koordinátái. Ez nem hiba! Ugyanis ha egy tengelynek a Step/mm értéke pl. 500, akkor egy step jelre az elmozdulás: 0.002mm. A kijelző viszont a kiadott step jelek alapján számlál, és mindig a valóságos pozíciót jelzi ki, nem pedig egy elméletit. A pozíció kijelzőkön megjelenített tizedesjegyek száma állítható a Configuration/General Settings fülön a position DROs digit paraméterrel. Itt érdemes még megjegyeznem, hogy ha kevesebb tizedesjegyet állítunk be, mint a gép pontossága, akkor a nem látható tizedeseket figyelembe véve kerekítve jelenik meg a pozíció.

#187 Elektron kérdésére a választ bemásolom a használati utasításból:  
Az UCCNC szoftver a Microsoft Windows XP, 7, 8 vagy 8.1-es operációs rendszeren x86 vagy 64-es asztali számítógépen vagy laptopon, tableten futtatható. A minimális ajánlott hardver
követelménye a számítógépnek 1,6GHz-es processzor, 1Gbyte RAM és 16Gbyte merevlemez
terület (többre is szükség lehet az operációs rendszertől függően). Az UCCNC program futtatható kisebb teljesítményű számítógépen is, de ez nem ajánlott.

kr97pwss2

Alább találhatod az M204-es makró tartalmát, amit bemásolva már kezeli a szoftveres limitnél a biztonságos Z kiemelést:

M204.txt
// Go to Zero with safeZ

double safeZ = exec.mainform.UCsetup.UCset.Generalsettings.SafeZ;

if(exec.mainform.UCsetup.UCset.Generalsettings.Enablesoftlimits)
{
  if(safeZ>exec.mainform.UCsetup.UCset.Axis[2].UC100axis.SoftLimitP)
  {
    safeZ = exec.mainform.UCsetup.UCset.Axis[2].UC100axis.SoftLimitP;
  }
}

while(exec.IsMoving()){}
exec.Wait(100);
if(exec.GetXpos()!=0 || exec.GetYpos()!=0 || exec.GetApos()!=0 || exec.GetBpos()!=0 || exec.GetCpos()!=0)
{
  exec.Code("G00 Z"+ safeZ); // Move Z up to safeZ defined by use, above the zero plane
  while(exec.IsMoving()){}
  exec.Wait(100);

exec.Code("G00 X0 Y0 A0 B0 C0"); // Move XYABC to Zero
  while(exec.IsMoving()){}
  exec.Wait(100);

exec.Code("G00 Z0"); // Move Z to 0
  while(exec.IsMoving()){}
  exec.Wait(100);
}
else
{
  exec.Code("G00 Z0"); // Move Z to 0
  while(exec.IsMoving()){}
  exec.Wait(100);
}

3ztiz2p39

Valóban nem látja a #143-ast a mach3, de ezt a Béni félét igen.

f1000
G0 X0.001 Y0 Z10
G1 Z0 F1500
G3 X12.5 I0 J0
G3 X25 I0 J0
M30

a #11900 körül taglaltuk a Mach3 topicban.

De gyakorlati jelentősége alig lehet.

3ztiz2p39

Szupi!

Holnap reggel tudom már csak kipróbálni. :(

Milyen nyelvezetben is vannak a makrok írva?
(bocsi a tudatlanságomért)

frkdv6dyr

Mi a makrók határa? Gondolok itt a számukra pl.: M200-M399, valamint a feldolgozható sorok számára.

kr97pwss2

A makrók C# nyelven szerkeszthetőek és nincs se méretbeli, se pedig számbeli korlát. Bővebb leírás: UCCNC/Documentation/Macro_capability_detailed.htm

3ztiz2p39

Kár hogy nem magyarul van, de majd utánanézek.

Ugye a Profiles/Macro_default könyvtárban levő M204.txt-t kell átírni a #199-el?

kr97pwss2

Igen, de még várjál vele egy kicsit, mert túl gyorsan másoltam be és nem tökéletes.

3ztiz2p39

Észrevettem, demóban is látszik. :)

De szerintem most már menj Te is pihenni, megérdemled! :)

znyj7btbe

Gratulálok a gyors fejlesztéshez. G2, G3 OK [#wink]

A alábbi szintén nem hiba, csupán értelmezésbeli (implementációs :-))probléma lehet (de nekem RS274NGC alapú vezérlővel másképp működik)

G0 Z2.54
M5
T2 M06
S10000 M3
G54 X5.125 Y-12.9  << Ezt a sort hibásnak veszi, nincs mozgás, holott még a G0 aktuális (szerintem)

Ha ez működne, akkor hiba nélkül lefutna a teszt kódom... Persze a jelenleg nem kezelt G90, G17 nélkül.

Egy ötlet, de lehet, hogy már meg van valósítva máshol. Az aktuálisan érvényben lévő G kódok egy sorban látszódnának pl. az MDI ablak fölött.

3ztiz2p39

Az 1.018-ban a homolás oké, de az X tengelynél a DIR Actív Low pipa még mindig hatástalan.

kr97pwss2

Itt az újabb verzió: http://www.cncdrive.com/UCCNC/download_UCCNC.php" TARGET=_fnew>UCCNC V1.0019

Módosítások:

- Goto Zero-nál SafeZ és szoftveres limit kezelése

- Diagnosztikai ablakon Home bemenetek lámpáinak javítása.

A Dir jelet ellenőriztem, annak jónak kell lennie. Mit állítasz be rá? írd le, vagy küld el nekem a profil fájlt és leellenőrzöm azzal is.

kr97pwss2

A belinkelt kódot valóban még nem érti, mert a kódértelmezője egyenlőre soronként csak egy G-kódot dolgoz fel. Ezt is majd pótoljuk. Egyenlőre a G54 után rakj egy soremelést, és működnie kell.

znyj7btbe

Működik. Hibátlanul lefut.

3ztiz2p39

Tegnap este 18.30 körül elküldtem.
a régebbi verziókat visszatöltve működik a DIR pipa