UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

4ybj8h3c8

Végre valaki korrektül és érthetően elmagyarázta, mire jó ez a parancs.

kr97pwss2

De bizony az rossz, ugyanis, ha megnézed a két ábrát, akkor kb. egyszerre érik el a max sebességet a beállított gyorsítással, viszont a Mach3 tovább gyorsít, majd észbe kap, és a beállított gyorsítás többszörösével lelassít. Azaz nem tartja be a megadott paramétereket!!!!!
Ez pl. léptetőnél lépésvesztéshez vezethet. De igazából nem a Mach3-at akarom szidni, csak felhívtam egy olyan dologra a figyelmet, amit szerintem nem sokan tudnak. Tudnék még pár ilyen "apróságot" mutatni, mert az évek folyamán az UC100 és UC300 pluginjének fejlesztése közben találkoztam már egy pár dologgal.

3ztiz2p39

3ztiz2p39

Ez visszatérő kérdés, sokszor ki volt tárgyalva.

3ztiz2p39

Találtam egy hibát.
Az alábbi negyed kört rende3sen rajzolja és végzi:

f1000
g0 x0 y0
g0 x100 y0
g2 x0 y100 i0 j100
m5 m30

De ugyan ez a körív R magadásával a ToolPathban rosszul jelenek meg. A valóságban azonban jól végzi el.

f1000
g0 x0 y0
g0 x100 y0
g2 x0 y100 r100
m5 m30

3ztiz2p39

Ugyan ez a helyzet az alábbi "változó sugarú" körívvel is:

f1000
g0 x0 y0
g0 x50 y0
g3 x-20 i-50
m5 m30

2h0y3p4wh

Azt meg lehetne oldani, hogy az általam kiválasztott (elmentett) profillal induljon a program? (ne a defaulttal)
Ha pedig erre megvan a lehetőség, akkor tisztelettel kérdezem, hogy hol?

3ztiz2p39

Amelyik fülön elmentetted a profil nevét, kipipálod a "Create shortcut on desktop"-ot és kirak egy indítóikont az asztalra a profil nevével.

4utepsca

Sziasztok!

Megerősítem én is amit Balázs mondott, más mérések is igazolják ezt.
A Mach3 gyakran a beállított gyorsulási és sebességi értékek fölé megy. Az ilyen jellegű "hiba" - amivel tisztában vannak a fejlesztők is, sőt gondolom tudatosan van így - azért nagyon problémás, mert a maximális értékek a gép mechanikai tulajdonságaihoz vannak beállítva. Ha ezen túlmegy a program, akkor az lépéstévesztéshez vagy más nemkívánatos következményekhez vezethet.

2h0y3p4wh

Ez mondjuk való igaz csak én kivettem a pipát, hogy elkerüljem az "ikon szaporodást"...

3ztiz2p39

Csak egy ötlet.

Én nagyon sokszor egyszerű alkatrészeknél kézzel írom meg a G kódot, erre az esetre nagyon jól jönne egy New File lehetőség, ami ráadásul rögtön *.tap-ban akarna menteni.

Ez a Mach3-nál sem volt megoldva a win saját jegyzettömbje meg ugye mindig *.txt-ként akar menteni. Sok bosszúságot okozott már.

Vagy Ti hogy szoktátok ezt egyszerűen megoldani?

kr97pwss2

Amikor nincs betöltve még G-kód, akkor megnyomod az Edit G-kód nyomógombot, és a notepad-ban megnyílik egy üres fájl. Megszerkeszted a fájlt, majd mentéskor a fájl neve után .tap-ot írsz, és akkor nem txt kiterjesztéssel menti el.

4ybj8h3c8

"filenév.tap"

Ha idézőjel közé teszed, nem teszi hozzá automatikusan a .txt kiterjesztést.

2h0y3p4wh

Ez esetleg nem kapcsolódhat a G90, G91 hiányához? (még egyenlőre)

3ztiz2p39

ja, csak mindig elfelejtem a TXT-t átírni..