Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

nffab2gnr

Balázs!

A program tökéletesen működik.[#wave]

kr97pwss2

Újabb verzió érhető el az UCCNC-ből. A főbb módosítások: G2,G3-nál R-el rádiusz megadásának támogatása és a G-kód értelmezőben apróbb módosítások, hogy a különböző CAM programokkal kompatibilis legyen.

xfg6v697j

Lehetséges lesz paraméterezhető G kód készítése ,és függvények használata is?

kr97pwss2

Kicsit bővebben kifejtenéd, hogy mire gondolsz? Nem a paraméterezhető Makrókra gondolsz?

kr97pwss2

Közben leesett, hogy mire gondoltál, pl. erre:   G0 X Y

xfg6v697j

Bár nem jelenik meg itt a fórumon a kettőskereszt-es változók ,és a szögfüggvények,illetve azok inverze,gyökvonás,és hasonlók használatára gondoltam.
Én gyakran alkalmazok ilyeneket.

kr97pwss2

Valamiért nem jelent meg. Igen ez a funkció is tervbe van véve. Folyamatosan építjük be az új funkciókat, amiket még nem támogat. A mostani béta verziónak az lenne az értelme, hogy a jelenleg támogatott funkciókat teszteljük minél több gépen és beállítással.

y9au2mspr

Szia Balázs.

Érdekelne,hogy a szofvered tud olyat plazma vágásnál,hogy ha én megrajzolom a kivágandó elemet,a szoftver a kieső alkatrészből kiindúlva kezdi a vágást? Vagy ezt csak a rajzon lehet megadni pl autocad-ben. Remélem érthetően írtam le a kérdésemet.

krnj79r9n

Kipróbáltam a programot. Eddig csak demó módban a laptopon és nagyon tetszik, jól működik. Holnap talán már a gépen is ki tudom próbálni.

svejk

Kipróbáltam az UCCNC-UC100 párost!

Én már a 1.016 bétával kezdtem, így már egy-két előzőekben olvasott hibától mentesültem.

A beüzemelés egyszerű, persze a licencelés nem volt zökkenőmentes, de ez csak én figyelmetlenségemnek volt köszönhető.

Egy MACH3-UC300 konfigurációval már rendelkező egymagos P4 2GHz-es PC-re telepítettem, nem volt semmi összeakadás.

Éltem a beállítások Mach3-ból való importálásának lehetőségével.  
Ez a funkció úgy 80%-ban működött, egy két jelinvertálást kellett csak utána eszközölni, a helyes tengelyirányok végett.
A tengelyek Backlash értékét nem hozta át, ezt kézzel kellett beírni.
A SoftLimit értékeket viszont korrektül beimportálta.

Előre leszögezem, hogy az első benyomás nagy jó, főleg hogy figyelembe vesszük hogy még csak béta verzió és szinte óráról órára kapjuk az újabb funkciókat, javításokat.

Egy nagyon tetsző dolgot emelnék most csak ki, nevezetesen a JOG funkciót, mely az egér képernyőn való bal szélre mozgatásakor automatikusan benyílik és rögtön ott vannak a fontos funkciók. Az ablak automatikusan becsukódik ha lejövünk az egérrel róla.
(a Mach3-ban ez a funkció a TAB nyomogatásával és a sok felesleges beállításokkal egy rémálom )

No most akkor nézzük ami nem tetszik, vagy legalábbis nem értem! :)

- Az adott sortól való futás piktogramjának "futó pálcika embere" tényleg borzalmas :))

- A Goto-Zero piktogramja sem valami találó azzal az átmérő jellel, de sokkal nagyobb baj, hogy megnyomásakor nincs Safe Z pozíció beállítási lehetőség.
Használatakor árkon-bokron keresztül elindul mindhárom tengely egyszerre a 0-pontba lineáris interpolációval, ez tuti szerszámtöréshez vezet.
(A jól kitalált a Safe Z funkciókat érdemes lenne a mach3-ból elcsenni)

- Miért van kettő Rewind File gomb?  
Én nem találtam különbséget a kettő közt, a piktogram jelük is egyforma.

- Az egyelőre nem ismert G-kódokat figyelmeztetésül valóban pirossal írja ki, de a kódot engedi lefuttatni. Ez azért elég nagy galibát okozhat, talán célszerű lenne ilyenkor a futtatás tiltása.

- A confignál sajnos itt is -mint a Mach3-nál- lehetséges ugyanazon kimenethez több funkciót rendelni.
Figyelmetlenség esetén ez szintén jó nagy kalamajkát okozhat, szerencsés esetben csak pár óra keresgélés, mert ugye általában nem látja az ember a fától az erdőt.
(én most pont így jártam az egyik hűtés és az M4 kimenet keveredésével)
Ehhez tartozik, hogy esetleg a nem konfigurált funkciók lehetnének "szürkék" azaz inaktívak a képernyőn. Pl. a balos főorsó forgatás vagy a nem használt hűtés piktogrammok.
Könnyebb lenne tájékozódni.

- A fúróciklusokat még nem teszteltem le, de ami még hirtelen nagyon hiányzik, a fészkek estében spirálisan lefelé való marás estén használatos G2(3) I0 parancs értelmezője.

Hirtelen ennyi jutott eszembe, csak pár órát foglalkoztam vele.
Egyelőre nagyon-nagyon bizalomgerjesztő a dolog.

Bízom benne, hogy a fejlesztés nem lassul le és abban is nagyon reménykedem, hogy a program bővítése nem fog az üzembiztonságra kihatni.

KoLa

Már eléggé eltávolodtam a Mach3-tól!
Nekem most esett le hogy, ez az UC fejlesztés már egy cnc vezérlő programmá fejlődik hamarosan!
Bocsi!!!de nem nagyon olvasgattam eddig! lehet hogy majd kipróbálom! van külön eszterga verzió is?

svejk

Még két dolog.

- felső sor jobb szélső -a GotoZereo-tól jobbra levő- pictogram funkciójára nem tudtam rájönni.
ha megnyomom, akkor néha egy pillnatra csak felvillan a LED-je.

- A másik, hogy a billentyűzetről vezérelve egyszerr csak 1 tengely mozgatható.  
Ez különösebben nem baj, lehet jobb is, de a Mach3-nál már megszoktam, hogy ha gyorsan kell kézzel adott pozícióba menni akkor a kezemmel interpolálok. :)

svejk

Vegyél egy UC100 vagy 300-at és nyösztesd Polgárdi Balázst. :)
Ha látja, hogy van rá kereslet és érdeklődés biztos azt is kifejleszti, akár a Te igényeidre formálva.

fa_kukac

Asszem a végállásról való lefutás gombja. Az 1 tengely egyszerre az nekem nagyon zavaró, valamint a shift elengedésekor megáll, és újra indul lassúban. Én úgy tudnám elképzelni, hogy jog nyomásakor megnyomottan elfogadja pluszban a shiftet, akkor rá lehetne  gyorsítani menet közben. Nekem importáláskor a spindle relét rosszul importálta, azt utólag kellett. Azt vettem észre, hogy EDIT ablakot ha megnyitom, és félre húzom, akkor alatta összekuszálja a képernyőt. Igaz, nálam még a legelső verzió megy. Attól függetlenül meg vagyok elégedve, eléd sokat dolgoztam már vele. A  Hotkey az viszont nagyon hiányzik, az A mozgatása billentyűről nem megy.

kr97pwss2

Amit szeretnél, ahhoz neked egy CAM programra van szükséged, pl.: Sheetcam. Van plazmavágó modulja is. A CAM programmal a megrajzolt alkatrésznek az elkészítésének technológiáját tudod megszerkeszteni: Milyen maróval milyen stratégiával marja ki, a Te esetedben pedig a plazmavágáshoz kapcsolódó beállításokat tudod beállítani. Kívülről vagy belülről kezdje el kivágni a munkadarabot, vágás sebességét stb. Ha ezeket a CAM programban beállítottad, akkor az legenerál egy G-kódot, amit az UCCNC végre tud hajtani.