Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

svejk

A csmio szinte megfizethetetlen több tengelynél.

A szinte már-már követelőzéssel szerintem nem fogsz itt célt érni.
Szerintem tegyél valamit, hogy legyen motívációjuk a Balázséknak.
(hogy mit az ne kérdezd)

Miki2

Ahogy már írtam, én ezt rég beláttam.
Csak próbálkozom "A szinte már-már követelőzéssel ", hátha mások is szeretnék ezt a programot használni.
Ha többen kérik, talán Balázsék is belátják, hogy lépni kell.

svejk

Ha megnyugtat, akkor én is csatlakozom hozzád! :)

Már többször nekifogtam esztergának elméletben de mindig kudarcba fulladtak a mechanikai tervek.
Ha egyszer beugrana az isteni szikra, biztos kihoznám belőlük azt a fránya eszterga funkciókat! :)

[#vigyor2]

ANTAL GÁBOR

A kis lépések taktikáját kellene bevetni . Kellene egy X/Z síkú lehetőleg diaméteres felület ( szerszámtárral )  ami ki is rajzolja a megmunkálást  . Gondolom ha a maró tudja a szinkron menetfúrást akkor itt a szinkron menet   adott, hisz csak a koordináták vannak átnevezve . Azután ki kellene egészíteni a csúcssugár kompenzációval és az állandó vágósebesség dolgával, valamint jó lenne egy egysoros ( G76 os ) menetmegadás is . )  

svejk

Így van, ezért lenne jó, ha valaki legalább felvázolna egy képrnyőtervet.
A Mach3 eszterga képernyője is csapnivaló, olyan csinálta aki sosem dolgozott eszetrgán.

KoLa

Az eszterga mód' nagy kihívás a linuxcnc-nek is!

svejk

mer' az helyből vacak [#crazya]

s2k5ycubj

Írhatnál a praktikákról a linuxos topikba egy-két gyakorlati tanácsot. Köszönöm előre is!

KoLa

Nem erre gondoltam pont! hanem arra hogy, ezt a programot is főleg marógépre fejlesztik!
Az esztergálásnál olyan igények vannak amit nem is sejtenek a program fejlesztői!
Tovább fejlesztik a maróhoz, aztán leképzik esztergára és kapok egy új verziót, ami alapban g64-el indul, olyan értékekkel hogy a derékszögű g0 mozgásokat r20-al lekerekíti, próbáljatok egy 40-s furatból kijönni a furatkéssel x80 z1 -re! Szerszámtörés géprongálás stb, kár keletkezik!
Keletkezne! ha, nem tesztelnénk kicsit a levegőben!
Nem is tudtam hogy a g64 gyorsjáratban is számít!
Szóval erről van szó!..............

KoLa

Mindíg mindent meg kell neki mondani! de úgy hogy értse!Nem egyszerű!

svejk

Persze, értem én, hogy más világ.
Ezért kell ösztönözni a programkészítőket.

Biztos vagyok, hogy az UCCNC kapcsán is kiakasztottuk a program íróját párszor, de azért talán néha segítettünk is nekik a felhasználóbarát program létrehozásában.

x4rhew5r3

Véletlenül ide tévedtem:)
A G33.1 mondat vezérli a komplett ciklust. A frekiváltón kell a CW/CCW vezérlés, anélkül nem működik. A Z előtolást a pillanatnyi főorsó szögsebességhez és forgásirányhoz igazítja.

A végrehajtás vázlata:
1) A pillanatnyi Z helyzetben átkapcsol szinronizált módba és várja a főorsó index jelét.
2) Ha megjött az index, akkor szinkronizáltan mozgatja a szerszámot a megadott Z-ig.
3) Ha elérte a Z-t, akkor megfordítja a forgásirányt. Ahogy lassul a főorsó, arányosan csökkenti az előtolást. Ha a főorsó elkezd ellenkező irányba forogni, akkor az előtolást ennek megfelelően megfordítja, és a fordulattal arányosan kiviszi a szerszámot az eredeti Z-ig.
4) Ha elérte az eredeti Z-t, akkor ugyan úgy mint befelé menet, arányos előtolással megint megfordítja a forgásirányt.
5) Ha elindul a főorsó az ellenkező irányba, akkor kikapcsolja a szinkronizált módot és vége a mondatnak.

Az utolsó 2 pont lehet, hogy itt nem pontosan így történik, a Linuxcnc ilyen.

x4rhew5r3

Ezzel át kellene menni a Linuxcnc-be, ne itt szemeteljünk. Kicsit fejtsd ki, mert nem pontosan értem a problémát:)

svejk

http://www.cncdrive.com/UCCNC/UCCNC_hasznalati_utasitas.pdf" TARGET=_fnew>Lásd 41. oldal.
A G33.1 vagy G33.2 automatikusan elvégzi az M3/M4 vagy fordított váltást.

ANTAL GÁBOR

Köszönöm szépen ( Snecinek és Svejknek ) megértettem .Amikor elérte a programozott Z- t  
akkor M3 ból M4 lesz ( de ez nincs kihangsúlyozva a G kódsorban mert automatikusan végbemegy .
Homovits Miklósnak volt napokkal ezelőtt egy lefejtő marós kérdése . A kvázistabil fordulatszámú ( pl aszinkron motoros ) főorsóhoz kell szinkronozni a mellékhajtást.Telefonon elmondtam neki a véleményemet ami Bencze András is megerősített itt : konkrétan  elektronikus gear-ral rendelkező AC ( DC ) szervó vezérlő az egyik megoldás ami a főorsó encoder jeléről  van vezérelve vagy közvetlenül vagy egy quadratúra dekóderrel előállított step dir jellel . Természetesen T45 DOS os valós idejű szisztémája is alkalmas rá .( jelezte is )  
Elvileg az UCCNC is (és a linux is)  valami hasonlót csinál. Jó lenne ismerni a korlátokat , a pontosságot mert egy menetfúrás menetesztergálás az rövid ciklusokból áll a lefejtő marás pedig hosszú monoton munka . Az érdekelne hogy a hibák halmozódnak e vagy sem ( a félig elkészült fogaskeréknek lemaródik e a foga ha összegződnek a hibák ? )  Vagy ebben az esetben az UCCNC pontosan úgy működik mint az elektronikus gearral rendelkező pozíciószervó csak nem nekünk kell bajlódni a gearral  ( megadjuk a paramétereket és ő beállítja a geart amit nem köt az orrunkra ? Minthogy az UCCNC viszi a léptetőt is, olyan triviális hibát mint lépéstévesztés nem tételezek fel..
Természetesen azt is jó lenne tudni hogy adott főorsó fordulatnál mi a legoptimálisabb encoder CPR érték a legkeményebb szinkronhoz  ( remélem Balázs nem nyaral de Sneci ,Svejk és a többi kolléga is válaszolhat