Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

svejk

Megköszönném!

Itt valahogy nálunk vagy nem csinál senki ilyet vagy tabu téma, mert nem lehet olvasni róla.

Béni ugyan megígérte, hogy ha kell akkor meg tudja írni a makrot.
De egyelőre még úgy összességében sem látom át a műveletet, még a frekiváltó szintjéig sem.

ANTAL GÁBOR

Biztos gondoltál már rá: de megkérdem: Mi van akkor ha van egy indexjeladó a főorsón ( akár házi pl hallos ) és a frekiváltó egy parancsra lassan  forgatja az orsót majd amikor ráfut az indexre akkor brizánsan megáll és bekapcsol  egy féket.

2dbfy8y

Szia!

Hát ez nagyon király.
Ilyent még sose láttam, hogy a szerszámtár megy le, és fel az orsóra.
Ja és még egy kérdés a demóval kapcsolatban.
Hány sort tud végrehajtani max lic nálkül?
Igen a keretett Balázs oldaláról szedtem le, és az nem volt ok.
Neten viszont találtam 3.2 és 3.5-öt is ami net nélkül telepíthető.
3.2 őt követelte előzménynek.

Béni

Jól gondolod.
Ha már meg van oldva a szinkronizált menetfúrás, akkor azt csak index jel adására képes jeladóval érdemes. (Nem kötelező, de erősen ajánlott.)  
Mély meneteket egy nekifutásból nem lehet kifúrni. A visszaállásnak feltétele az index jel, csakúgy, mint esztergálásnál.
Az ipari megoldásoknál a főorsó pozicionálása után a csere idejére fékezve van.

Béni

Nem sokan építenek automata szerszámcserés hobbi gépet menesztett szerszámtartóval.
Majd szóljál egy-két héttel mielőtt kell a megoldás! :)

svejk

Nyugodj meg, meg fog keresni az ismerőssünk! :)

Miki2

" a főorsóra szerelt encoder van visszacsatolva az UC300 mozgásvezérlőbe  "

Erről jó lenne  egy kicsit többet tudni.
Valami kütyün keresztül történik a visszacsatolás?
És ha igen, hova?
A "Z" motor honnan tudja, a menetemelkedést?
És honnan tudja, mikor kell az encoder alapján dolgoznia, és mikor a "G" kód alapján?

KoLa

Nem pont ugyanez a megoldás de, ha g33 az utolsó mozgás a főorsó stop előtt, akkor mindíg ugyanabban a pozícióban áll meg, frekvenciaváltós hajtásnál! a korrekció egyszerű!

KoLa

svejk

Nem igazán értem/tudom elképzelni
Milyen a frekiváltód vezérlése? PWM-analóg?

000000000

Miki: Az encoder (inkrementális jeladó) közvetlenül az UC300-ba van visszacsatolva, az A,B és Index jelei. A G-kódból kiadod a G33.1 vagy G33.2 jobb/bal szinkron menet utasítást a mélység és a menetemelkedés paraméterekkel.  
Az utasítás hatására az UC300 megvárja az első index jelet az encoderen, majd felveszi a szinkront a Z tengelyt hozzá szinkronizálja a főorsóhoz úgy, hogy fordulatonként a menetemelkedésnek megfelelőt tol előre.
Amikor a Z tengely elérte a programozott vég koordinátát, akkor az UC300 megfordítja a főorsó forgását. A szinkront továbbra is tartja a Z tengely és a főorsó között és visszateker egészen a kezdőpontig majd ott szétkapcsolja a szinkront.

000000000

Szerintem azért fentről jön le a szerszámtartó, mert a forgácsok falra kenődéséből látszik, hogy eléggé "koszolós" melókat végeznek a gépen és szerintem teljesen zárt lehet körben a munkatér és gondolom egyszerűbb volt fentről belógatni a szerszámtárat, mint oldalt megnyitni a falat és onnan betolni.

Motoros

Az olaszok a 30-as kúpnál a Cortini gépen nem használnak menesztő bütyköt, így pozicionálni sem kell a főorsót.
Viszont a gomba behúzót egy hidropneumatikus hengerre bízzák ami megadja a záróerőt.
Ez annyira jól zár hogy cserénél kell egy kis pneumatikus henger ami rákoccant hogy kiessen.
Lehet hogy ez a módszer nagyobb gépeknél nem járható út.

svejk

Valóban, a nagyfordulatú HSK befogásoknál sem mindig van menesztés.

Motoros

rosszul írtam: a záróerőt egy baromi erős rugó adja (biztonsági okokból...gondolom) és a nyitást végzi a hidraulika. A pneumatikus henger nyoja az ilajat, hogy ne kelljen külön hidraulikus tápegység. Van olyan munkahenger ami kivül pneumatika, belül hidraulika, de ez más téma.