Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

pisti73

Szia Balázs!

Jöttök holnap a pesti talira?

kr97pwss2

Sajnos nem tudunk menni.

hyuekyh7a

Van olyan program amivel hasonló módon lehet szerkeszteni a képernyőt mint a Mach3, vagy terveztek készíteni?

csg67

WolfyPontHu-nak abban teljesen igaza van, hogy ebből a nyelvből fájóan hiányzik az ugrás, ismétlés, feltételes művelet. És ez is egy természetes felhasználói igény, ráadásul sokkal gyakrabban jelentkezik, mint például a képernyőn található gombok átrendezése.
A Fanuc vs Heidenhain pályafunkciók kötöttségéről már eltérő állásponton vagyok, de ez nem ebbe a topikba való.

000000000

Köszönöm. Még nem telepítettem, de jó tudni, hogy hol keressem. Igazán semmi bajom a tanulással, nem is okoz gondot, abban is igazad van, hogy gyakorlatilag keresnem sem kell a C-hez, akkor is találok leírást, viszont megjegyezném, hogy ez a programnyelv nagyságrendekkel több lehetőséget rejt magában, mint amire a valaha is szükség lehet egy szerszámgépen. Vagyis nekem - de biztosan nem vagyok egyedül - nem kellene az egészet megtanulni. Ezért bátorkodtam... :-)

hyuekyh7a

Balázs!
Mikor a munka innen funkciót használjuk jó lenne ha megőrizné azt a beállítást hogy kiveszem a pipát hogy ne induljon a spindle, mert pozicionáláskor mindig bekapcsolja a plazmát, és ha elmentené a beírt átpozicionálási sebességet, mert ha előtte mondjuk lassan ment a Z akkor ezzel a lassú sebességgel pozícionál.

xabi

- Igen ezzel én is kínlódok, de most már rutinból pipa ki és sebesség 4000mm/min :) Ha lehet javítani valamit én is örülnék.  

- Mikor az edit file funkciót használom, és kódot módosítok nincsen tiltva a hotkey. ide oda megy a fej amíg írok valamit.

000000000

Sziasztok,

Csaba: Igen, a feedrate-et valóban nem nézi vissza a kódban és a spindle pipát sem jegyzi meg. Megfogjuk fejleszteni.

Xabi: Az edit file-nál tiltva vannak a hotkey-ek, szerintem régi verziójú a program amit használsz.

xabi

Szia,
Legújabb verziót használom. A num pad / jelén van a cycle start mikor írok valamit és megnyomom simán elindul a program, über szívás hogy a felugró ablakokra amíg nem nyomok Ok-ot addig a fókusz sem megy a főablakra még resetet sem tudok nyomni.

000000000

Szia,

Mégegyszer ellenőriztem és igazad van, véletlenül a jog-ot tiltottam le a szerkesztőben ... na persze amikor jelezted a hibát akkor is a jog-al teszteltem, mert az volt nekem konfigurálva, ezért nem is jelentkezett a probléma.
Szóval csak a jog van letiltva a szerkesztő ablakban és valóban más funkció hotkey-k működnek, javítani fogom.

Bozso777

Szia...küldtem mailt a laser vezérléssel kapcsolatban. pluggint tesztelgetem eddig nagyonjónak tűnik...grat hozzá :)

000000000

Szia,

Megkaptam a leveled és örülök, hogy tetszik a lézer plugin. :)
A kérdésed az M10/M11 szinkron lézer kimenet kapcsolgatásra vonatkozott, hogy hogyan működik.
Gondoltam itt válaszolok és nem e-mailben, mert így más is látja a választ, hátha mást is érdekel a dolog.
Szóval:

1.) A Configuration-I/O setup fülön van egy Laser output beállítás, ott megadod azt a lábszámot, hogy melyik kimeneti pin-re szeretnéd a lézer modul vezérlő bemenetét csatlakoztatni. Beállítást Apply-val érvényesíted, ha akarod, akkor save-el elmented.

2.) M3-at bekapcsolod. Ezzel tudod engedélyezni az UCCNC-ben a lézer modult, ez végülis egy biztonsági funkció, a lézer kimenet csak akkor aktiválható, ha az M3 már aktív.

3.) A programban az M10 utasítással kapcsolod be a lézert és M11-el kapcsolod ki. Az M10-nek egy paramétere lehet a Q paraméter, az értéke 0-255 közötti lehet.
A lézer kimeneti pinen modulált 8bites PWM jel fog megjelenni, a Q paraméternek megfelelően. A 0 az teljesen kikapcsolt 0% kitöltési tényezőt jelent. A 128 érték az 50% kitöltést és a 255 érték 100% kitöltést. Feltételezve, hogy a kimenet polaritása helyesen van beállítva és az elektronika nem invertál.
A köztes értékek értelemszerűen köztes kitöltések. Ha nincs megadva Q paraméter, akkor 255, vagyis 100%-os bekapcsolást alkalmaz az UCCNC.

Az M10 és M11 parancsok a mozgáspufferbe kerülnek betöltésre és időben szinkronizálva, pontosan igazodnak a környező mozgásparancsokhoz, vagyis szinkronban vannak a mozgással és azonnal be/kikapcsolnak a mozgáshoz képest időzítve, így lehet ezeket a parancsokat pontos egyenletes lézeres vágás alkalmazásokhoz használni.

Bozso777

Köszi szépen, ez gyors volt :)
Az M3 maradt ki, ez nem jutott eszembe mert ez kapcsolja a marómotort. Így máris müxik :)
Amit még nem találtam meg, hogy lehet e gombhoz rendelni a ki bekapcsolását a lézernek.

s5f8tmfv3

Szia!
Ez a lézer plugin felkeltette az érdeklődésemet. Adott egy PC rajta a Mach, két gépre szoktam használni. Használható egy gépen a két mozgásvezérlő vagy mindenképpen külön PC kell?

000000000

Szia,

Használható egy gépen a két mozgásvezérlő.
Ha elég "izmos" a PC, akkor akár egyszerre is futtathatsz két UCCNC példányt és a két CNC gépet így akár egyszerre is vezérelheted a két mozgásvezérlővel egy számítógéppel egy időben.
Az UCCNC-ben tudsz csinálni külön profilokat a gépeknek különböző beállításokkal, éppen úgy, mint Mach3-ban és akkor az adott géphez azt a profilt töltöd be amelyik az adott géphez tartozik.  
Svejk múltkori kérése alapján azt is megcsináltam, hogy a parancsikonoknak / kapcsolóval megtudod akár adni paraméterként, hogy az UCCNC azon profilja például mindenképpen csak az adott szériaszámú mozgásvezérlőhöz csatlakozzon. Így, ha ezt beállítod, akkor az UCCNC adott profilját indítva mindig csak a hozzárendelt szériaszámú mozgásvezérlőhöz fog csatlakozni, nem tudod még véletlenül sem összekeverni a két mozgásvezérlőt, két gépet. Ezzel kapcsolatos további részletek a dokumentációban vannak leírva.