Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

000000000

Sziasztok,

Xabi: Az szép meló lehetett. :)  
Amit írsz lassításos dolgot, ha CV módban van a program, akkor lelassít a kívánt sebességre, de nem áll meg.
Bár szerintem erre a lassabb szakaszra kanyar előtt nincsen szükség, mert az UCCNC-nél be tudod állítani a "Corners error" paramétert, ami meghatározza, hogy mennyire kerekítheti le a program az élet. Mach3-nál ott nincsen ilyen, ott valóban szükség lehet a lassításos szakaszra, mert előre nem látható módon kerekít előtolástól és szögtől stb. függően.

Attila: Szerintem megfelel ez a gép, hasonlón paraméterű mini gépen szoktuk futtatni az UCCNC-t gond nélkül.

Béni: Arra gondolsz, hogy e-stop nyomásakor a tengelyek home állapota törlődjön, mert lehet a gép lépést veszített az azonnali megállás miatt?
Ez megoldható, sőt, hamarosan lesz több lehetőség is a megoldásra, de egyelőre nem akarok többet elárulni...

Béni

"Arra gondolsz, hogy e-stop nyomásakor a tengelyek home állapota törlődjön ..."

Igen. :)
( ... és jó lenne a Mach3 alá is megoldani!)

000000000

Szia, OK, köszi a visszajelzést.  
Az UCCNC-ben meglehet ezt majd csinálni hamarosan, nemsokára kiderül majd, hogy hogyan és hogy mire gondoltam. :)
Mach3-ról nem tudok nyilatkozni, mert nem tudom, hogy ott ez hogyan működik, Polgárdi Balázs tudná talán megmondani, illetve lehet, hogy nem is kell hozzá, hogy az UC100 plugin csináljon valamit ezzel kapcsolatban, lehet hogy brain vagy valami más hókuszpókusszal meglehet csinálni ... fene tudja ...

wcmwugefi

Szia!

Isobob-ról van info, mikor lehet az első darabot hamar átvenni?  

Össze kell dobozoljam a vezérlést a nagy géphez, és akkor már azzal csinálnám.

Köszi!

Attila

000000000

Nyiszi fórumtárs küldött nekünk egy videót és engedélyt kaptunk, hogy megosszuk itt a fórumon.
A videó egy szinkron menetfúrást mutat UCCNC-vel.  
A főorsó egy 4kW-os AC motor frekvenciaváltóval hajtva az alapjel az UCCNC egyik 0-10Volt analog kimenete.  
A főorsóra csatlakozik egy inkrementális encoder, ami vissza van csatolva az UC300-5LPT vezérlőbe.
A menetfúrás G33.1-es kiadásával történik és az UC300 folyamatosan tartja a szinkront a főorsó forgással a programozott menetemelkedést figyelembe véve.

https://www.youtube.com/watch?v=jh2Kpuhwp6c" TARGET=_fnew>UCCNC szinkron menetfúrás

Köszönjük Gyula a videót!

000000000

Kicsit szégyenkezve mondom, hogy nem tudom még mindig megmondani a fejlesztés végének idejét.
Sajnos úgy néz ki abba a hibába estünk, hogy túl tökéletesre akarjuk fejleszteni az ISOBOB-ot és mindig van ami nem tetszik, nem gondoljuk tökéletesnek. Már a harmadik protó készült el és még mindig találtunk kivetnivalót, tökéletesítenivalót. :(

cxmcdtrx

Akkor június végén már biztosan nem fogom beépíteni, igaz? Ebben az esetben már rendelem is az 5 darab "hagyományos", optikai leválasztó panelt, aztán dobozolom is.
Ezzel "csak" normál módban tudom használni az egyes portokat, nem pedig a kibővített bemenet formájában.
Apropó! ki tudom választani, hogy normál, vagy bővített üzemmódban menjen az adott port, vagy fixen 2 db normál és 3 db bővített van?
Köszönöm!

svejk

Nekem most nagyon jó lenne valamelyik proto is, nem lehetne megalkudni rá? :)
Úgy elhavaztam, hogy csuda.

No de másért írok...

Most itt a tavasz, felraktam az UC300 és UCCNC legújabb verzióit.
Faca lett az MPG kezelés, pl. sokkal simábban megy Multistep módban a gép mint eddig.

Egyszer már említettem, hogy általában zavaró tud lenni egy-egy nem aktív gomb, vagy hozzá tartozó visszajelző lámpa. Feleslegesen elvonja a figyelmet, esetleg arra ösztönöz, hogy nyomkodjuk, holott nem is aktív.
Úgy sejtem neked csak pár feltétel megadás lenne a programban a következők megvalósítása.

- ha Continous vagy Step módban vagyunk, akkor feleslegesen világítanak az MPG tengelykiválasztó gombjai, elég lenne ha csak az MPG módokban mutatnák a kiválasztott tengelyt.
- Continous, vagy MPG Continous módban feleslegesen világítanak  a step mód lépésköz értékét mutató gombok. Ezek úgy is csak Step, MPG single és MPG multistep módban actívak.

A képernyőn ezek a dolgok lehet nem annyira zavaróak, de nekem ki vannak vezetve ezek a gombok és visszajelzők.
(hardveresen is le tudnám tiltani, de ugye a mai világban? :) )

xabi

Szia,

Tudom hogy nincsen kész a THC rész, de közben megint bejött egy nagyobb munka és a program már úgy van megírva hogy kapcsolgatja a nem működő THC-t is. A lényeg az hogy úgy látom megáll egy pillanatra a mozgás mikor ki vagy be kapcsolom (tehát nem folymatos a mozgás, pedig az kéne..)

Ilyesmi a kód :
N0390 M03
N0400 G04 P600
N0410 G01 Z4.0000 F100.0
N0420 G02 X45.4836 Y69.0473 I-1.7720 J-0.7393 F800.0
N0430 X43.0000 Y68.5500 I-2.4836 J5.9527
N0440 G01 X40.5495
N0450 M20008 (On lead in)
N0460 X27.0000
N0470 G02 X27.0000 Y81.4500 I-0.0000 J6.4500
N0480 G01 X43.0000
N0490 G02 X48.9400 Y72.4862 I0.0000 J-6.4500
N0500 M20009 (On lead out)
N0510 X45.4836 Y69.0473 I-5.9400 J2.5138
N0520 X44.6465 Y69.3915 I-0.2464 J0.5907
N0530 (Operation: Outside Offset, VAST, T3: Plasma, 5 mm lemez 60A)
N0540 M05

Az M kódoknál megtorpan a tengely mozgás.

000000000

Szia,

A makróknál az UCCNC megvárja amíg a puffer kiürül és akkor futtatja le a makrót, hiszen a makró tartalmazhat olyan dolgokat, kódokat, amiknek időben akkor kell végrehajtódnia, amikor az UC100/300 már végrehajtotta az előző sorokat (pl. egy kimenet bekapcsolása, vagy egy funkció kód hívása, ezek nem pufferelt végrehajtásúak, másszóval nem az UC100, hanem az UCCNC oldalon hajtódnak végre). Így az UC100 nem tud végig előretekinteni (look-ahead) és sebességre optimalizálni a makró előtti, makróban lévő és makró utáni sorokban, ezért lehet a megtorpanásszerű jelenség. Mivel ilyenkor a sor végén exact stop mód szerűen kénytelen megállni a pozícióban.

Amit nem értek, hogy átlövéskor miért kell folyamatos mozgás? Az átlövés X ideig tart (gondolom ezt csinálja a makród?!), addig nem kell mozogni, mert különben nem lyukad át az anyag, a plazma ív kialudhat amikor elindul a mozgás.

Vagy ha a makród valami bevezetőszakasz mozgást is tartalmaz, akkor azt a programba kellene generáltatni a SheetCAM-el, nem a makróba, mert úgy biztosan nem lesz folyamatos, CV-re optimalizált a mozgás.

000000000

Sziasztok,

Egy kis előzetest szeretnék közölni egy hamarosan kiadásra kerülő új UCCNC funkcióról.
Az új funkció lézergépek vezérlését támogatja és 3 részből áll:

1.) m10 és M11 gyors lézer kimenetek lézeres vágás, darabolási munkákhoz.
2.) Szkenneléses típusú gravirozás fekete/fehér, illetve halftone nagyfelbontású üzemmód.
3.) Szkenneléses típusú gravírozás 8 bites felbontású PWM-el a lézer kimeneten árnyalatos képek készítéséhez.

Ezek az új funkciók a következő UCCNC kiadásában már benne lesznek.

Néhány kép és videó:

http://www.cncdrive.com/UCCNC/pics/capri.jpg" border=0>

http://www.cncdrive.com/UCCNC/pics/house.jpg" border=0>

https://www.youtube.com/watch?v=z01f-XYFSWs" TARGET=_fnew>Lézergravír videó 1.

https://www.youtube.com/watch?v=5u1uzKz7GRw" TARGET=_fnew>Lézergravír videó 2.

Néhány adat a demo munkákhoz:

Dr. House idő: 5:25perc, méret 40x31,7, soremelés 0.1mm, bal oldalon 8bit árnyalatos, jobb oldalon fekete/fehér.
Dicaprio idő 6:51perc, méret 40x40, soremelés 0.1mm, 8bit árnyalatos
J. Lopez idő 4:16perc,  méret 40x25, soremelés 0.1mm, 8bit árnyalatos
előtolás 3000mm/perc mindegyiknél, 2W kék lézerrel

000000000

Gratulálok!!

Ezt is sokan fogják használni.  

Az előkészített, átalakított képet kell behívni az UCCNC –be?
Vagy, ahogy a képgravírozókba általában van. Behívsz egy képet. Megadod a méretet és a felbontást és mehet a gravírozás?
Vagy ……………..

Kiszámoltam az átlagsebességet. 2400 – 2500 közzé esik. Nem rossz.

Kérdésem az. Ha megfelelő sebességű gépen, nagyobb teljesítményű lézer van.  
Ki tudna e szolgálni a program 10 – 20 ezres sebességű gépet megfelelően.  

xabi

Szia,

- Az M20008-as makróba csak egy sor van ami bekapcsolja a THC-t (exec.Callbutton(520); // THCon). Azt értem hogy a makróba lehet vagy lehetne olyan utasítás ami befolyásolj a tovább futást így meg kell állnia a mozgásnak amíg végrehajtódik a makro. Hirtelen két lehetőséget látok :
1: megvizsgálni a makrot van-e benne olyan utasítás ami befolyásolja a mozgást, előre tekintést. Ha nincsen akkor előre lehet tekinteni ...
2: A THC on/off-ra mondjuk készítesz egy G kódot ami fix és előre tervezhetővé teszi a programfutást.

- AZ M20008 bekapcsolja a THC-t az M20009 ki. Nincsen köze az átlövéshez. Az a lényeg hogy mikor a (Lead in után) rááll a kivágandó részre a plazma már elég stabil az ív érdemes bekapcsolni a THC-t. (Lead out-nál) szerszám kifutás előtt érdemes kikapcsolni a THC-t mert sokszor már kieseik az anyag és a megnövő ívfeszültség feleslegesen lenyomja az anyag felé a fejet.

- Örülök hogy mindig csinálsz új fejlesztéseket, de ez megint újabb hibákat generál. Javítgatod a hibákat, közben megint fejlesztesz valamit.. Végtelen körbe kerülsz sosem lesz stabil verzió. Persze nem akarok beleszólni csak talán már többen használni szeretnék a programot nem tesztelni.

w987wzmm

Szia!  
„Ezek az új funkciók a következő UCCNC kiadásában már benne lesznek.”

Ez, azt jelenti, hogy a lesz újabb vezérlőkártya?
Gyorsabb is lesz az előzőnél?  

wcmwugefi

Az UCCNC szoftver új kiadásában. Nem az UC100, UC300 mozgásvezérlőről volt szó.