Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia,

Attól függ, hogy mekkora erőkaron fogsz rá a tengelyre és hogy mekkora frekivel forog a léptetőmotor.  
Adatok hiányában (mivel a stepcraft motorjára nem igazán van írva nyomaték adat, ill. nyomaték/sebesség jeleggörbe sem áll a rendelkezésre)) a legcélravezetőbb teszt, ha összehasonlítod egy másik tengely motorjával. Úgy értem, hogy azonos sebességgel forgatod a másik tengely motorját és azonos erőkaron azonos erővel próbálsz meg ráfogni, azonos nyomatékot generálva. Így megvan az összehasonlítás...

xw8uhrn5r

Sziasztok!
Szóval ez van benne ezzel birkózok.
http://en.nanotec.com/products/250-st4118-stepper-motor-nema-17/  
ST4118M1804

Ez egy 0.28Nm-es NEMA17-es motor ami kb. ha a diagramot jól olvasom 1000 rpm-ig tartja a csúcs nyomatékát. A tengelyen egy 15.5 mm-es bordás görgő van azt szorítom meg két ujjal és hát nem vagyok nagyon erős :).

A többi motor ami rajta van gyengébb kisebb motorok. Még nem szedtem szét, de összerakva azoknak nem tudok kézzel ellentartani.  

Arra szeretnék rájönni, hogy a motor halt meg, vagy a mechanika feszül be terhelés hatására.

xw8uhrn5r

Ja a freki-t honnan tudom meg? Ú ez meglehetősen láma kérdés bocsi. Az UCCNC kernel frekije 100 kHz-ra van állítva

000000000

Ha két ujjal le tudod fogni lassú forgásnál és az ennél kisebb motort pedig egyáltalán nem tudod lefogni azonos sebességeken, akkor egyértelmű, hogy vagy az elektronikával, vagy a motorral van valami probléma.
Ha a 15.50mm az átmérője a keréknek amin ráfogsz, akkor kb. 36N-nál kellene csak kiesnie a szinkronból és megállnia...

000000000

A forgás frekvenciája annyit tesz, hogy a motor másodpercenként hányszor fordul körbe.

1000 RPM vagy 1/min = ~16.66Hz.

xw8uhrn5r

Bocsi mindenkitől, de nagyon aggódok mert nagyon telik az idő és közeleg a határidő :(

Szóval kivettem egy másik motort is Z tengely motorját és azt is meg tudom fogni kis sebességen is, viszont ha be van szerelve a mechanikába akkor még üresjárati sebességen 1800 mm/min sem tudok ellentartani neki, hogy lépésvesztés legyen.
Sajnos az Y tengelyen más a helyzet. Úgy fest ezek után hogy a mechanikával lesz a baj, de csak akkor ha terhelést kap. Üresen nagyon szépen megy üresjárati sebességgel is.

Na ezt kideríteni jajjjjjj

Köszi mindenkinek a segítséget.

000000000

A mechanika problémájában sajnos nem tudok segíteni, az nem az én asztalom. Szerintem fel kéne tenned a kérdéseket a mechanikai problémával kapcsolatban egy másik, a témához illeszkedő topikban, ami mechanikával foglalkozik.

xw8uhrn5r

Köszi az eddigi segítséget is. Most erősen vakarom a fejem.

s7manbs8

A motor fordulat olyankor mennyi, mikor 1800mm/perc a sebességed, magyarán az áttétel mennyi, a menetemelkedésed ? A léptetőmotorok olyan 800-1000 fordulat / percig körülbelül erősek, utána rohamosan gyengülnek, ezt úgy általában lehet mondani, kivéve ha nagyon nagy  feszültségről van hajtva, akkor tovább tud még pörögni, úgy hogy még erő is van benne.

s7manbs8

Az van, hogy ha a mechanika olyan, hogy nem mindenhol gördülő, könnyen mozgó, akkor olyan sok erőt el tud venni, hogy na csak, elég kis mértékben lehet terhelni ezeket a motorokat, szinte magukban szeretnek csak mozogni, vagy jól optimalizált mechanikával, egyéb esetekben a sebességet nagyon visszafogva nagy áttétellel tudod megbízhatóan mozgatni.

s7manbs8

Méréseket is végezhetsz, mekkora erő kell a mozgatáshoz, N illetve ha forgatod az orsót, akkor mekkora nyomaték szükséges egyáltalán, hogy megmozduljon, mert ez rögtön levonódik a motor összerejéből és ezt az erőt ha levonod a grafikonból, mindjárt hamar eléri a maximális sebességet, ahol még egyáltalán elég az erő, hogy mozgassa.

xw8uhrn5r

Szia!

8x2 mm-es prec. menetes szár hajtja.

Az a gondom, hogy a többi tengely (X, Z) tökéletes és nem tudom kézzel lépésvesztésre kényszeríteni, csak az Y tengelyt. Még mindig nem tudom eldönteni, hogy a motor rossz vagy a mechanika. De gyanús hogy a mechanika. Ha terhelést kap megfeszül és megakad, ezért tudom kézzel megállítani.

xw8uhrn5r

pisti73

A motorokat nem tudod felcserélni? (szerintem át kéne menni másik topicba...)

xw8uhrn5r

Igen igen bocsi abbahagytam :)