Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

xabi

Próbáltam a THC- beállítani, de valamiért csak felfelé megy, nem lehet valamilyen program hiba ? A HDBB2 panelon látom hogy a felfelé és a lefelé jövő jel esetén is világít a LED, tehát a THC adja a fel-le jelet is.
Beállítás :
UC100
Enabled THC on
THC on pin : nincs használatban
THC UP : Pin 15 // port 1 (ez működik)
THC Down : Pin 10 // port 1
THC min height : 0
THC max height : 30
THC Feed : 100
THC Delay : 0
Control THC even if ... : on

Valamit én bénázok ?

000000000

Szia,

Kipróbáltam az általad leírt beállításokkal, nálam működik. Fel és lefelé is mozog 0 és 30 között ahogyan kell.
A diagnosztika oldalon nézd meg, hogy a Pin 10, port 1. jel megérkezik-e, illetve, hogy ilyenkor a THC down LED aktiválódik-e a diagnosztikában.

000000000

1.1008 verzióval próbáltam, ez lemaradt mint fontos információ.

xabi

1.1008 verzió
A 10-es Led és a 15 LED villog a diagnostic ablakon, a THC Ledeket nem néztem. Holnap megnézem.

000000000

Az nem lehet esetleg, hogy az Active low polaritást fordítva állítottad be?
A THC up és THC down jel ha egyszerre aktívak, akkor a THC up fog érvényesülni, pusztán biztonsági ok miatt, hogy ne az asztalba tolja a fejet ilyen hibás bemeneti állapotnál.
Szerintem fordítva lehet configolva nálad a polaritás ... nézd meg a diagnosztika ablakon. Ha a THC vezérlő nem ad ki jelet akkor a THC up és down virtuális LED-eknek kikapcsolt állapotban kell lennie, vagyis a bemenet alapállapota a kikapcsolt legyen és ne fordítva...

xabi

- Holnap tudom megnézni, kevés időm volt tesztelni, lehet elnéztem valamit. (mondjuk az furcsa hogy felfelé meg ment.)

- Amúgy mi a helyzet a programmal ? Kevés vissza jelzés van mostanában, ez azt jelenti hogy eljutott a program egy stabil verzióig ? Azért kérdezem mert ha lenne egy stabil hiba mentes verzió akkor csinálnék egy saját screen-t a plazmázáshoz.

000000000

OK, majd jelezd kérlek holnap, hogy mi a helyzet.

Igen, úgy tűnik, hogy eléggé stabil lett mostranra a progi. Itt a fórumon nem jön már hibajelzés. E-mailben jeleztek nekem pár apróságot, ami inkább további fejlesztési dolgok mintsem hibajelentések, illetve többen jelezték e-mailben és telefonon, hogy minden jónak tűnik... viszonylag sok külföldi hobbista is tesztelgeti a progit ... szóval lassan úgy néz ki, hogy elérjük a stabil állapotot. :)

Illetve még a G91/single line-os hiba javításos kiadással adós vagyok, de vártam még, hátha lesz más hiba is amit javítani kell, de nem lett egyelőre, szóval ha nem lesz több hibajelzés pár napon belül, akkor csinálok egy egyelőre véglegesnek mondható 1.1009-es verziót.

Egyébként alapvetően a screenset rész már nem fog változni, ha képernyőt akarsz készíteni, szerintem nyugodtan ... ha lesz új kiadás, a képernyő-szet azokkal is ugyanúgy fog működni.

ANTAL GÁBOR

Biztos jó a mostani verzió de vedd figyelembe hogy mi esztergályosok még nem szóltunk hozzá. Sajnos a napi dolgaim abs lekötnek és a főorsóenkóderem itt fekszik az asztalomon ahelyett hogy a helyén lenne ( és a szinkron menettel nyüstölném a programot )   Kola emc2 zik , Homovits M is egy új gépben bújt bele .

lari

Én tesztelgettem már az eszterga részt.
Jeleztem Balázsnak néhány dolgot, amit fejleszteni kellene ahhoz, hogy használható, ill. jól használható, felhasználóbarát legyen a dolog. Ilyen pl a G76 továbbfejlesztése, a G33.1 bővítése,kontúrnagyoló ciklus létrehozása,(bár ezt utóbbit lehet, hogy nem is említettem) egy jó eszterga felület készítése, stb.
Egyébként fúrtam már menetet (levegőben) G33.1-G33.2-vel és úgy tűnik tökéletesen működik.

000000000

Szia Gábor,

Semmi gond, szerencsére voltak akik már tesztelték az eszterga részt is, illetve mi magunk is teszteltük, vágtunk vele 1, 2, 4 bekezdéses meneteket is. :)

Lari-val is leveleztem és ő is mondott pár dolgot amiket lehetne még fejleszteni, például, hogy a G76 tudjon kúpos menetet is vágni. (Ezt amennyire tudom sem a mach3, sem linuxcnc nem tudja, mi szeretnénk ezt is megcsinálni), illetve, hogy a G33.1/2 menetfúrásnál lehessen Dwell-t beállítani a menet aljára, ami akkor lehet előnyös, ha a főorsó "fürge" és nem frekiváltó, hanem relék vezérlik. Ezeket a dolgokat egyelőre felírtuk magunknak a "tennivalók" listára, mert most ahogy említettem az UC300 Ethernet verzióját és az ISOBOB-ot  szeretnénk befejezni minél hamarabb, utána jönnek majd a további szoftver fejlesztések és az extra funkciók kidolgozásai. :)

xabi

- A jó hírem az hogy működik a THc lefelé is, a rossz az hogy nem tudom miért nem ment tegnap (mert semmit nem változtattam). Élesbe vágással csak jövő héten tudom tesztelni.
- Stabil verziónak örülök(-nék).

Miki2

Szervusz Balázs!
Mikorra várható az UC300 Ethernet verziója?
Az USB- verzió tökéletesen bevált.
Az egyetlen hátránya az USB kábel hosszának a korlátai.
Gondolom az Ethernetes verzióban ezzel nem lesz semmi gond.

ANTAL GÁBOR

Szia Balázs ! Óriási tévedésben vagytok ( és ezt korábban jeleztem is !! ) A Mach igenis tudja a kúpos menetet : SŐT az egész eszterga fejlesztésem erre irányult ( és térült is meg az első munkánál !! ) Tehát G76 és az utolsó betű :
T  Taper !  ( igaz az esztergályos szemlélettel ellentétben nem félkúpszög hanem teljes de egye kánya ! )  

000000000

Gábor,

Taper az azt hittem mach3-ban kezdő/vég letörést csinál, bár csak érintve olvastam a leírást, lehet ez volt a gond. :)  

Egyébként az UCCNC is tudja a kúpos menetet, G33-al programozva.

000000000

Szia Miki,

Örülök, hogy bevált az UC300.

Az ethernetes verziót kb. egy éve kezdtük el csinálni és akkor az alap működésig jutottunk el, aztán annyira belemerültünk az UCCNC szoftver fejlesztésébe, hogy azóta az ethernetes panel a polcon porosodott.
Közben ahogy az UCCNC fejlődött rájöttünk, hogy jobb volna egy erősebb processzort tenni a panelra a távlati terveink miatt, illetve az eltelt évben a mikrovezérlők kínálata is bővült, kiadtak újabb, gyorsabb típusokat.  
Így most az történt, hogy a régi panelt átterveztük, a régi 16bites 80MIPS-es microvezérlő helyett kapott egy 32bites 200DMPIS-es DSP-t.
A célunk az, hogy 400kHz step frekit tudjon, ennél nagyobb léptetési frekinek nincsen értelme, mert oda már "nem illik" step/dir rendszert használni.
400kHz az ami viszont nagy felbontású encoderes szervoknál jól jöhet, viszont még nem veszélyesen rövidek a step impulzusok, szóval ezt jelöltük ki célnak és ez megvalósíthatónak is látszik.

Az ethernet szabvány szerint 100méterig használható, ami chippet használunk az 120métert jelöl meg az adatlapjában, extra nagy távolságokra "kitenyésztett"fajta. :)
Persze router közbeiktatásával (erősítés) a távolság tovább növelhető lesz.

Hogy mikorra lesz kész, arról ma még korai lenne beszélni, folyamatosan dolgozunk rajta, illetve az ISOBOB panelen is, hogy elkészüljön minél hamarabb.