Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia Gábor,

Én is elszomorodtam amiatt amit írtál. Az hittem már rég felraktad. [#love12]

ANTAL GÁBOR

A maróra már felraktam .. A fontosabb az eszterga lenne de még most gyártom az indexes enkódert ( nagyméretű hogy a főorsó átjárható maradjon ) Sok munka  van vele mert  nem fogadtam meg Svejk tanácsát )

000000000

Na, ez jól hangzik. Máris nem vagyok annyira szomorú.  
Az esztergára milyen encodert teszel? gondolom egy nagy átmérőjű tárcsa lesz bevágásokkal és 2 rés optóval? Svejk mit javasolt?

ANTAL GÁBOR

Svejk egy gyárit javasolt ( előtétcsapágyazva szíjhajtással ) Én meg csinálok egy lézervágottat  két résoptóval + egy reflexiós index-el.  Egy vonalmeghajtó is került a panelra . Csak közben meg kellett tanulni a a nyák gravírozás technikáját is.  Már szépen és gyorsan megy.  ( Hála Horváth Tibor útmutatásainak és Motoros gravírtűinek )

pisti73

Szia! A bemérő képernyő nyilvános lesz?

xfg6v697j

Igen,ha elkészül teljesen.
Egyelőre sikot,élet,sarkot,szélességet,hosszúségot,átmérőt,ívrészlet átmérőjét és középpontját,körnél úgyszintén, lehet bemérni vele.
Csapot,és nyílást is mérni lehet vele.
csak a dokumentációja még eléggé hiányos.
Van aki használja már egy ideje.
Nincs akadája,hogy kipróbáld te is.

dezsoe

Szia!
Nyákhoz, ha Eagle-t használsz tervezéshez, ajánlom az #1691-ben írottakat, legalább más is teszteli, nem csak én. :) Gravírozáshoz a -0.06-os mélység remekül bevált a felületkövetéssel.

dezsoe

Szia!
Technikai kérdésem van. Most, hogy a G82 bekerült a rendszerbe, próbaképpen átváltottam az Eagle-ben a pcb-gcode generátort Mach-ra. (A G82 hiánya miatt kellett külön profilt csinálni az UCCNC-hez.) A szintező programom megakadt a megjegyzésen, ugyanis a Mach elfogadja a ";"-t sorvégi megjegyzésnek. Az UCCNC-ben ugyanúgy piros, mint a sima megjegyzés, így nem tudom eldönteni, hogy megjegyzés, vagy kidobta. Ha kidobta, akkor a kód generátorban átcserélem zárójel párosra, ha elfogadja, akkor viszont értelmezem.

000000000

Szia,

a pontosvesszőt a progi nem tekinti megjegyzés jelnek. Ha pontosvessző van, attól még tovább olvassa a sort. Ha a pontosvessző után G-kód áll, akkor azt értelmezni is fogja, hiába volt ott a pontosvessző előtte.
Megjegyzés írása kizárólag a (szöveg) módon történhet.

dezsoe

Köszönöm, akkor átforgatom ()-re.

dezsoe

Megint találtam valamit. A fórum elején volt róla szó, hogy az RS274 szabvány alapján készül a program. Most néztem, hogy a G82 mit csinál, és hiányoltam a várakozást. Help->G-kódok: G82 P milliszekundumban. Nézem, a G4 szintén. UCCNC kézikönyv szerint is. Gondoltam, rosszul emlékszem, megnéztem a PDF-et, amit még akkor töltöttem le, amikor a szabványról írtatok. ("The NIST RS274/NGC Interpreter - Version 3" van letöltve.) Ebben és a (ha jól emlékszem, Svejk által említett magyar nyelvű) NCT-s PDF-ben is másodpercben van a P a G4-nél is, meg mindenhol. Hogyan tovább (s vagy ms)? Mi a hivatalos álláspont?

pisti73

Szívesen kipróbálnám, mondjuk még nincs 3D tapintóm, de nagyon tervezem a vásárlását, talán valami hasonló szerkezetet a próba kedvéért biztosan össze tudnék hozni...

dezsoe

Még valami a G82-höz. A P paraméternek nem kéne öröklődni? Végignéztem a doksikat, de a várakozással kapcsolatban csak annyit találtam, hogy a G4 P nem öröklődik. Tudom, hogy itt nem iránymutató, de a Mach-ban elég az első luknál megadni, ugyanúgy mint a többi paramétert. (Az RS274 közvetetten utal rá, hogy egy modal group-on belül egyes paraméterek "sticky"-k, de nem sorolja fel, hogy konkrétan melyek azok.)

000000000

Szia,

A szabványban nem találtam semmit arra vonatkozólag, hogy az időt milyen mértékegységben mérjük.
Az UCCNC jelenleg minden időt msec-ban mér, de tervbe van véve, hogy választhatóra megcsináljuk.

A ciklus kódokról mint pl.G82 valóban nem túl sok infó lelhető fel. Nem is találtam arra vonatkozó információt, hogy a G82-nél a P öröklődő kell-e legyen vagy sem.  
Jelenleg a P nem öröklődik az UCCNC-ben, de ha igény van rá és ha azt mondjátok, hogy öröklődnie kellene, akkor áttudjuk alakítani öröklődőre.

dezsoe

Szia!

Amit én találtam http://www.szentkereszty.net/web/misc/RS274NGC_3.pdf" TARGET=_fnew>doksit, abban az időzítéseknél minden alkalommal leírja, hogy másodpercben kell megadni. ("dwell"-re keresve a leggyorsabb átnézni.) A Mach biztos, hogy másodpercben mér, és az http://linuxcnc.org/docs/html/gcode/gcode.html#sec:G82-Drilling-Dwell" TARGET=_fnew>EMC2 is.

A beragadós paraméterek érdekesek. Miután a modal group-okat kezeli az UCCNC, akár az örökölhető paramétereket is vihetné. Mint ahogy viszi is, pl. a Z értékét a fúróciklusokban. Véleményem szerint G82-nél a P, G83-nál a Q és R, G81-nél R stb. stb. mind örökölhetőnek kéne lenni. Bár az említett RS274 közvetlenül nem írja, de utal az öröklődésre azzal, hogy pl. a fúróciklusoknál miután az első alkalommal minden paramétert megadunk, utána már elég mondatonként akár csak egy koordinátát megadni, pl.:
N1 G83 X10 Y5 Z-1.85 R1.0 Q0.25
N2 Y10
Az N2 mondat, mivel nincs új Gxx szó, az összes paramétert örökli.

Nem vagyok jártas más programok lelkivilágában (sem), de az Eagle-ből generált kódokat futtattam EMC2-n és Mach3-on is, mindkettőre úgy generálódott, hogy ezeket az örökléseket feltételezte, és a kódok le is futnak helyesen.