Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

000000000

Sziasztok,

Igen, telepíthető két külön könyvtárba egymás mellé a két verzió. Persze a két verzió egymás utáni indításkor mindig firmware-t fog cserélni a mozgásvezérlő, amit mindig meg kell majd várni.

Elvileg az új verzió elindul a régi beállításaival, viszont az új verzióban bevezetésre került a Port# fogalma. A régi verziónál csak pin-ek voltak, csak az UC100-at ismerte, aminél csak egy port van. Az új verzió ismeri az UC300-5LPT-t, amin 5 port van, ezért kellett a portot bevezetni.
Az alapértelmezett port szám 0, vagyis ha a port számnak a kulcsa hiányzik a profilból egy adott beállításhoz, csak a pin száma van meg, akkor mind a port, mind a pin# nulla lesz amikor betöltődik. Ez azért van így, mert a program teszteli, hogy létezik-e a beállított port és pin kombináció és hogy az be vagy kimenet-e, mint ahogy az adott jel megkívánja. Ha nem felel meg a beállított pin, akkor a program nullázza a port# és a pin# mezőt is, hogy a felhasználó lássa, hogy ott a beállítás nem stimmel és ne maradjon abban a tévhitben, hogy oda is be van állítva valami.  
0-s port számot pedig azért választottunk alapértelmezettnek, hogy biztonságos legyen a rendszer, lehetett volna 1-es port is, de az okozhatna problémákat, mert az 1-es az létező portszám és kitudja, hogy milyen oknál fogva nem olvasható a port# egy profilban és hogy az valójában 1-es volt-e régebben egyáltalán és hogy javítható-e biztonsággal 1-esre. Szóval az egyetlen biztonságos megoldás, hogy 0-s port számot adunk meg, ha a portszám nem olvasható a profilban.
Ezen oknál fogva a régi profilt sem lehet biztonsággal importálni, mert honnan tudná a progi, hogy ez tényleg egy régi profil, vagy pedig egy meghibásodott új profil, amiben hiányoznak bizonyos port# kulcsok. Itt is csak a 0-s port  beállítása működne biztonsággal, akkor viszont nem látszanak a régi pin#-ok az említett okból...

Na, szóval a lényeg, hogy nem lesz olyan alkalmazás ami importálja a régi profilt.
Az új profilt manuálisan kell beállítani.
A beállítást egyszer kell csak megcsinálni.

xfg6v697j

Most látom,hogy van leírás róla,így tárgytalan a kérdésem.

000000000

Az első false az, hogy a gomb kétállapotú (toggle) fajta-e, mint például a ciklus start, vagy single cycle, feedhold stb. amiknek két állapota van a ki és bekapcsolt állapot. Vagy pedig csak egy sima egyállapotú nyomógomb mint például egy ciklus stop.

A második false paraméter azt jelenti, hogy a gomb villogjon-e a bekapcsolt állapotban. Értelemszerűen csak a kétállapotú gombok tudnak villogni, ilyenkor a gomb bekapcsolt állapotában a Flash a ki és bekapcsolt állapot bitmapjeit ciklikusan változtatja, egy villogó effektust hozva létre.

Bozso777

Szia! A SLOW ZONE megszünt a programban, vagy csak máshova került ? Amit még akartam kérdezni, a beállitásnàl minden telepítésnél kell e az uj profil nem a régi és új verzióra gondolok, hanem a javításokra. Jelenleg minden kiadásnál újra beállítgattam mindent.

000000000

Szia,

Igen, a slowzone megszűnt, mert a sorftlimits kezelése tovább lett fejlesztve és a program folyamatosan figyeli, számolja, hogy az aktuális mozgási sebességgel, hol kell elkezdeni lassítani, ahhoz, hogy a beállított lassítási rámpával megálljon a softlimits határon. Vagyis automatikusan lassítva áll meg a softlimits-en a beállított rámpát használva. Így a slow zone beállítás értelmét vesztette és kivettük a programból.

A beállításokat csak egyszer kell megcsinálni, amikor az 1.0xxx verzióról áttérsz az 1.1xxx verzióra. Utána ha az 1.1xxx verzióról egy 1.1yyy verzióra frissítesz, akkor már nem kell kézzel beállítani, az 1.1xxx verziónál amit beállítottál az továbbra is megfelelő lesz...

robroy007

Szia Balázs!

nagygépes környezetben azért mégis használják a slow zone-t !!!

persze jogos, hogy a limit előtt megáll mindenképp a gép de nem baj, ha érzi az ember, hogy nem sok van hátra mondjuk az utolsó néhány mm-en centin

(amin dolgozok gép azon sincs slow zone és félelmetes mikor a véghelyzetnél satufékkel megáll ! ha egyszer véletlen nem sikerül neki mert ellépte valahol a pozíciót akkor lehet max tempóval szakad bele a végállásba)

én választhatónak hagynám a slow zone-t

000000000

Szia,

Nem satufékkel áll meg, hanem a beállított rámpával. A beállított rámpát kell tudnia a gépnek, hiszen arra lett beállítva, máskor is azt a lassítási értéket használja a megálláshoz.

Értem egyébként az álláspontodat, de a másik oldalról szemlélve a slowzone-on csak "tötymörög" a gép, ami nekem bosszantó tudott lenni, főleg, ha a slowzone vége tájékára kellett nullát venni...

xfg6v697j

User button esetében nem sikerül előidéznem a villogást,olyan gombról van szó,ami makrót futtat.
Jó lenne,ha a makró futásának az idejére villogna a gomb.

000000000

Szia,

A user macro száma tegyük fel, hogy 20000.
A macroba írj valami ilyesmit:

AS3.Switchbutton(true, 20000);
//Ide jön a kódod
AS3.Switchbutton(false, 20000);

Vagyis a macro elején kapcsold át a gombot a bekapcsolt állapotjába. A macro kilépésekor pedig kapcsold vissza a kikapcsolt állapotba.
Ha a gomb a screenset fájlban villógóra volt definiálva, akkor a bekapcsolt állapotában villogni fog.

000000000

Sziasztok,

Amiket jeleztek nekem fórumon kívül hibákat,  megcsináltuk a javításokat:

- A probe-oláskor, ha nem ért probe szenzort a mozgás végéig a G31, akkor probe állapotban maradt az UC.
- Valaki jelezte, hogy nem indul el a gépen a progi, emiatt az indulási szekvenciát átdolgoztam.
- A CAM részben előfordult, hogy a koordinátákból néhányat amiket generált a szerszámpályából exponenciális alakban adta ki a progi, ami a g-kód értelmezőnél problémát okozott. Ezt javítottam és egyúttal 6 tizedesre kerekíti a kimeneti koordináta értékeket a progi. Gondolm ennél pontosabb úgysem kell senkinek. :)
- G76 szinkron komplex menetvágásnál rosszul volt átadva a P paraméter.

Amit még fejlesztettünk a progin:

- A CAM részben megcsináltam a szimpla TEXT objektum beolvasását is, eddig csak a komplexebb MTEXT-et ismerte, így most már például a Coreldraw-ból importált szöveget is fel tudja dolgozni.
- A CAM-ben szortíroztam a polygonokat egyelőre X koordináta szerint, az optimálisabb szerszámpálya érdekében.

A letöltés:

http://www.cncdrive.com/UCCNC/setup_1.1008.exe" TARGET=_fnew>UCCNC 1.1008 letöltés

xfg6v697j

Ha új profilt hozunk létre,az nem importálja a motorbeállításokat a defaultból.
Jó lenne,ha egy már meglévő tetszőleges profilból lehetne importálni minden beállítást.
Ez azért merült fel,mert készítettem egy bemérő képernyőt,és az új profilban ugyan azok a beállítások kellenének mint a defaultban,de azt a visszajelzést kaptam,hogy a motorok beállítását nem importálja.

000000000

Szia,

Ha új profilt hozol létre, akkor azok a beállítások lesznek benne amik éppen be vannak állítva. Ha azt szeretnéd, hogy az legyen benne ami a default profilban, akkor töltsd be a default profilt és úgy készíts egy új profilt és akkor a beállításai lemásolódnak.

xfg6v697j

Köszönöm.

A G68/G69 koordinátarendszer elforgatás,tervbe van véve?

000000000

Ez még egyelőre nincs tervben, de lehet majd róla szó. :)

Ami tervben van véve G/M-kód fejlesztések:

- G17, G18, G19 sík választó kódok.
- G96, G97 főorsó vezérelt előtolások.
- M10/M11 gyors lézer kimenetek.

Jelenleg az UC300-ISOBOB-on dolgozunk, szeretnénk már végre befejezni a fejlesztését teljesen.
Azután szeretnénk befejezni az UC300 ethernetes verzióját.
Ha ezek megvannak, utána térünk vissza az UCCNC fejlesztésére.
Persze ha bárki bármi hibát talál az UCCNC-ben és jelzi, azt mindig prioritással megvizsgáljuk és javítjuk. Viszont az új szoftver funkciók hozzáadását most amíg az említett hardver fejlesztések el nem készülnek, addig szüneteltetjük.

ANTAL GÁBOR

Elszomorodtam [#nevetes1][#nevetes1] Pont azt terveztem hogy megvárom az 1.1011 verziót ( az olyan szép szimmetrikus )és azt fogom használni . Erre leálltatok a fejlesztéssel [#rinya]