Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

000000000

Igen, az offline mód lényege, hogy akkor tiltod vele a kimeneteket amikor csak akarod. Gyakorlatilag bármikor ki/be kapcsolható.

Varga István

Köszönöm!
Tegyük fel tesztelek egy programot, Z-ben már -20mm-en járok és véletlenül megnyomom az OFFLINE gombot, akkor belerohan az anyagba?

000000000

Nem, akkor letiltja a kimeneteket -> a gép megáll és akkor észreveszed, hogy véletlenül megnyomtad az offline módot.

Miki2

Próbálgatom a programot.
persze az UC100-ast nem hoztam be a műhelyből, licenszem sincs így csak offline-ben.
Néztem a CAM részét, tetszetős.
1 fólia adatait szépen el is készíti, úgy, mintha én írtam volna...csak sokkal gyorsabban.
Azt viszont sehol nem találtam meg, hogyan lehet a különböző szerszámokkal megmunkálandó különböző fóliákon levő munkameneteket összefűzni.
Pl:  zsebmarás után még pár db furat készítése.

Varga István

Igazából ez lett volna a kérdésem. Köszönöm, ez így megnyugtató!

000000000

De ha úgy érted, hogy eleve offline módban van és megy a program és úgy nyomod meg, akkor elképzelhető, hogy belerohan az anyagba. De akkor ennyi erővel, ha áll a gép és mondjuk cserélsz egy szerszámot és nem nyomsz előtte reset-et és közben véletlenül megnyomod a spindle on gombot, akkor meg elindul a főorsó. Vagy ha nyomsz közben véletlenül egy ciklus startot, akkor meg e gép indul el. De lehetne ezt sorolni, szerintem egy gép kezelésénél oda kell ezekre a dolgokra figyelni.

000000000

Szia Miki,

Egyszerre egy műveletet tud csinálni a CAM.
A munka-fóliát a DXF layer mezőnél kitudod választani. Az elkészült G-kód fájlt az edit file gombbal a főoldalon megtudod nyitni és a save as-el el tudod menteni. Aztán ha szükséges, akkor össze lehet őket akár másolni sorrendbe mondjuk egy jegyzettömbbel. Egyelőre egy kezdetleges CAM szoftver modult akartunk, ami az alap funkciókat eltudja végezni, de azért megjegyzem ezeket az alap funkciókat is matematikailag megfogalmazni, leírni nem egyszerű dolog.
Hogy a későbbiekben hová fejlesztjük ezt a modult, hogy fog-e tudni olyat, hogy több műveletet csinál és ezeket össze tudja-e majd fűzni sorrendbe, vagy hogy lesz-e bele fejlesztve mégtöbb funkció stb., ez még a jövő kérdése, majd a visszajelzések és az idő eldönti. :)

Varga István

Kedves Balázs!
Egy gépnél soha nem lehet kellően odafigyelni!
Nem kötekedni akarok, építő szándékkal írok.
OFFLINE módból csak úgy szabadna kilépni, CYCLE STOP és a program elejére ugrás. És nem következik baleset.

svejk

Én a mach3-nál rendeltetésszerűen sosem használtam az OFFLINE-t, de néha ha véletlen rákattintottam csak bosszúságot okozott, mert elment szoft a koordinátákról a úgy hogy a gép nem mozdult, aztán meg persze hogy nem találtam vissza.

No de akkor azt mondjátok, hogy ha az offline- gombot menet közben ki/be kapcsolgatom akkor megáll/megugrik a gép???

svejk

Mert ugye az Offline gomb arra lenne való, hogy a gép mozgása nélkül leszimuláljuk a mozgást lesve a dro-kat és a toolpath képernyőt?

000000000

Én ha lusta vagyok elpozicionálni a gépet és tudom, hogy nem férne be az aktuális koordinátába egy program teljes mozgása, mert mondjuk oldalt áll a gép és kifutna végállásra és gyorsan egy részét akarom csak próbálni a kódnak, akkor berakom offline-ba, elindítom a programot és amikor a kérdéses részhez ér akkor kiveszem és nézem mit csinál a gép. Igy csak azt a kis mozgáshosszt csinálja meg és befér a koordinátába a mozgás. Aztán ha jó az eredmény, akkor veszek referenciapontot stb.
Szóval én hasznosnak találom, hogy bármikor lehet offline-ba/ból menni és nem hiszem, hogy erre kéne építeni a biztonságot, arra vannak más módszerek, előírások, amik eleve kizárják, hogy baleset lépjen fel emiatt(pl.zárható, reteszelhető gépajtó ami eleve megakadályozza a ciklus indítását ha a kezelő be tud nyúlni).  
De szívesen meghallgatnám más véleményét is erről az offline témáról, mert lehet az én gondolatmenetem hibás ezügyben.

svejk

Hmmm.. érdekes gondolatmenet, de nem hiszem hogy ez az eredeti célja az offline üzemmódnak.

de nem is értem, ilyenkpr ha visszakapcsolsz online-ra akkor csak relatív mozgásokat megy el nem akar az abszolut kordinátákra elugrani?

Ezt ki kell próbálnam majd élesben.

A Mach3-nál hogy van ez?

ANTAL GÁBOR

Balázs ! a 1830 ban írod hogy :  
Tudsz programozni kúpos menetet is, ahol a Z-vel nem párhuzamosan vágja a menetet, ill. tudsz menetet vágni akár az X tengely mentén is.    Belenéztem a doksiba és rákerestem a kúpos menet szóra ( contr f )  de nem találtam  
meg. A G76 ból hiányzik a T ( taper) parancs.  Hogyan lehet a kúpos menetet programozni , mit nem veszek észre?
 Egy másik dolog : kicsit eltér a G76 os szisztéma a Mach  étól , ez nem baj majd megtanuljuk , De hogyan készül  anya menet ? negatív  menetmélységgel ?  

000000000

A koordináták offline módban is pörögnek, csak offline módban nem ad kimeneteket a mozgásvezérlő, vagyis nem küld step dir jeleket, ezért nem ugrik el amikor kiveszed offlineból, csak annyi történik, hogy ott elkezd mozogni a gép. Persze figyelni kell rá, hogy ilyenkor nincs gyorsítási rámpa, ha gyors a mozgás, akkor ránt a gépen egyet, célszerű nem G0-nál kivenni offlineból. :)

Úgy rémlik Mach3-ban is ugyanígy van, bár már rég nem használtam, meg kéne nézni.

svejk

Persze, persze igazad van, hiszen a Mach3 épp ezzel bosszantott fel párszor, mint írtam a #1874-ben.