Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

000000000

Sziasztok,

A jelzett hibák javítva lettek:

- Charge pump induláskor egy pillanatra bekapcsolt.
- Charge pump a file kezeléskor is bekapcsolt.
- kb. d>1méter feletti köröket nem jelenítette meg a szerszmámpálya.
- A jog mód (cont.,step,MPG módok) ha külső bemeneti triggerre volt téve és a charge pump jellel volt visszakötve,
hgoy folyamatosan frissítse az állapotot (pl. forgókapcsoló egy-egy állása), akkor a ciklikus 12.50kHz-es hívás  
akadozó jog problémát eredményezett.
- MPG számábrázolási probléma.

http://cncdrive.com/UCCNC/setup_1.1004.exe" TARGET=_fnew>UCCNC 1.1004 letöltése

000000000

A homing speed up és down értelme, hogy a home kapcsolóra fel és lefutás sebességei külön konfigurálhatók. A homeolás így gyorsabbá tehető, mert a home szenzorra felfutás sebessége lehet egy nagy sebesség érték, hogy a gép gyorsan elérje a szenzort. A lefutás pedig lassú, hogy a home pozíció pontos legyen, mivel a szoftver a lefutás pozícióját veszi home-nak, így ha lassan áll le a home szenzorról, akkor pontosabb lehet a bemérés...

000000000

Az MPG beállított sebességhez képesti +4%-os max. sebessége is javítva lett, ez kimaradt a javítási listából, elfelejtettem leírni az előbb.

dezsoe

Szia!

Az indulást demó módban nem látom, de a Load/Close már jó. Viszont továbbra is maradt az Apply és a Save settings, itt még bekapcsol.
A homing így teljesen érthető, praktikus. Akartam már hominggal kapcsolatban kérdezni, hogy problémás-e (vagy egyáltalán rajtam kívül valakit érdekel-e), hogy a tengelyeknél megadható lenne, hogy a home beállítása után hol álljon meg a tengely. Nálam pl. X és Y -5-re állítja a gépi koordinátát és ha rögtön el tudnám zavarni 0-ra, akkor bekapcsolhatnám a softlimitet, nem panaszkodna, hogy kívül vagyok rajta.
Még egy dologba futottam bele. Nálam a probe aktív demó módban. A mostani újítással (ami egyébként nagyon jó, ha rajta van a gép!) nem "probe-ol", ha a jel aktív. Nem lehetne itt elválasztani a demó és éles üzemmódot? (Esetleg az Offline kapcsolóhoz kötni?)
És még valami a demó módhoz. Egy LED-et lehetne neki definiálni, hogy makróból tudjam, hogy demóban vagyok.

ANTAL GÁBOR

Egy érdekes problémába ütköztem ( és nemcsak Balázsnak szánom a kérdést ) Csinálok egy nagyméretű encodert a TOS- omra. ( a cél a szinkron menetvágás kipróbálása )  Azért nem gyári mert meg akarom őrizni a főorsó átjárhatóságát és nem akarok szíjáttételt  A tárcsa az egy lézervágott 1 mm es KO lemez ( már kb egy fél éve kész van ) A kiolvasás : résoptóval  az index egy másik osztókörön reflexiós optóval  Természetesen a résoptókat fizikailag egymáshoz képest 90 fokkal el akarom ékelni  ( az egyik állítható lesz ) A konkrét kérdés :  mi lesz  akkor ha nem sikerül jól az elékelés és mondjuk 70 fokra lesznek egymástól ?   Az A csatorna jele szép 50% os négyszög lesz ,a B csatornáé szintúgy csak a kettő között a fázistolás 70 fok.   Egy irányban forog a főorsó.  Csak a megérthetőség szempontjából a kapott A jel magas szintje legyen 1 ms . Akkor a 4 élkiértékeléskor a jelek 0.38, 0.62, 0,38, 0,62  ms onként követik egymást  Ha az Uc100 as úgy dolgozik hogy egy kapuidő alatt megszámolja az impulzusokat akkor talán nem baj ha azok a példa szerint jönnek de ha a két beérkező jel között eltelt idő a kapuidő és arra vetül a DSPIC belső órája akkor gebasz mert nem fogja tudni kiértékelni  ( tudom hogy nem hagyományos számlálás történik a PIC ben de így talán szemléletesebb )  Ha van valami átlagolás a soft ban akkor lehet  megmenekültem .  Persze igyekezni fogok jól beállítani de a műhelyben elég macerás lenne egy kétsugaras szkóppal . Vagy csináljak egy fáziskomparátort ?  Vajon   mennyire kötött a 90 fok ??

svejk

A főorsó átjárhatóság problémáját a nagyok általában úgy oldották meg, hogy a normál tengelyes encoder a főorsó mellé van szerelve egy kis csapágyazott segédtengelyre és egy kis fogazott szíj viszi át a hajtást 1:1-ben.

Az ipari elektronikák nem túl érzékenyek az 50%-ra, 40-60 arány biztos nem lesz gond.
De ha állíthatóra csinálod akkor szkóppal nézve igen pontosan be tudod áéllítani.

svejk

Bocsi, kimaradt az olvasatból a "nem akarok"

kr97pwss2

Nem gond, ha nem pont 90fok, (csak akkor ha a max 100kHz-es tartomány közelében van az enkóder kimenő frekvenciája). Hány rés van a tárcsán, és mekkora max fordulattal szeretnéd használni?

lari

Ha jól tudom Az A-B jelek 90 fokos eltolásának akkor van jelentősége, ha rigid tapping módban, tehát merev menetfúrásra akarod használni, itt ugyanis a menetfúrás végén automatikusan főorsó forgásirányváltást kell végrehajtani.
Ha nem jól tudom, akkor valaki kijavít... [#wave]

lari

Szia Balázs!

Tapasztaltam valamit az UCCNC kapcsán.
Ha MPG-el közelítek valamelyik végálláshoz, majd a végállás aktivizálódik, a hajtás leáll.
Override limits gomb megnyom, majd reset, és a tengely tovább ugrik jó pár mm-t abba az irányba, amelyikbe a végállás van.
Ez azért nem jó, mert ha a végállás nagyon közel van a tengely mechanikai végpontjához, akkor ütközés van és a motorok (búgnak) túlterhelődnek.
Ha kézzel mozgatva (billentyűzetről) gyorsjáratban történik ez a folyamat, akkor a fent leírt negatívum nem jelentkezik.
Lehet ezzel valamit kezdeni?

lari

Másik.
Ha egy g kódot betöltök- Load file, close file vagy revind file gombokat használom, akkor a motorok rándulnak egyet.
Hogy fizikai elmozdulás történik-e azt nem tudtam még megnézni, de a jelenség tapasztalható volt a régi verziókban is.

kr97pwss2

Menetfúrásnál és szinkron menetvágásnál a főorsó pozíciót ugyanúgy az A,B jelekből figyeli. Ideális esetben ezeknek a jeleknek 90fokos eltolással kellene lennie. Gábornak is javaslom, hogy a lehetőségekhez képest pontosan be kellene állítani.

lari

Még egy

Ha használni akarom a run from here lehetőséget,  
lefagy a program, s az alábbi hibaüzenet sorakozik fel igen nagy számban ...
Initial movement preparation

ANTAL GÁBOR

100 réses tárcsa és max 1000 1/min  Ez 6.66 kHz . Gondolom a PIC ( leosztott ) órajele vetül a két beérkező jelre  tehát ha nem 90 fok akkor ciklikusan mást mér , de ha tettetek átlagolást a softba akkor jó is lehet  ( Irtam hogy egy irányban forog az orsó mert irányváltás esetén triviális hogy nem lesz jó ( válasz Larinak is )

ANTAL GÁBOR

Még egy kapcsolódó kérdés : van az Index prescaler  ( funkciója tiszta , ha van egy 4 réses indextárcsa akkor 4 et kell beírni és így minden negyedeiket dolgozza föl indexnek . ) Gondolatban tágítom a kört. Van egy  100 réses tárcsám ( A/ B jellel )  bekötöm
főorsóencodernek  és az A-t  külön ( még egyszer )  az indexre . Utána  beállítok a prescalerbe 100 as számot   Fog működni ?  ( az én logikám szerint igen )