Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

000000000

Szerintem 0 van beállítva a port és pin számra az lehet a gond.

fa_kukac

Köszi, akkor sz+r a laptopom. Mindent beírtam, és semmi. Portok, pipa , minden. Egyébként a  Z nél ha nem állítok be portot, akkor is mén. A hotkey-t megtaláltam, de a grab nem jelenik meg, csak a tálcán. A képernyőn nincs. A képernyőre kattintva pedig csak kongat. Ha a tálcán a GRAB-ra kattintok hogy teljes méret, akkor sem jelenik meg, de nem is enged semmit csinálni, csak ctrl alt dellel tudok kilépni. Majd otthon kipróbálom a másik gépemen, most szoliban vagyok. Köszönöm!

xfg6v697j

A minap írtam,hogy készítek egy bemérő képernyőt.
Van egy problám,amiben olyanok tudnak segíteni ,akik gyakran használnak tapintót.
Ha a tapintó eszköz nem a főorsóban van rögzítve,hanem X/Y/Z irányban el van tolva,akkor melyik utasítással érdemes figyelembevenni az eltolást?
G10 ,bagy G52 ,vagy g92 utaításokkal.
Ugyan ez a kérdés,ha a munkadarab nullpontját méri be valaki,akkor melyik utasítással állítja át,hogy a szerszám pozíciójába essen a nullapont?

nffab2gnr

Szia Balázs!
Pár napja Török Tamás jelezte,hogy a jog gombok kicsit késve válaszolnak,én is ugyanazt tapasztaltam,de azzal különbséggel,ha az érintő képernyő jog gombjait használom akkor nincs késés,csak akkor ha a valós billentyűzetet  használom.
Nem akarok példálóznia Mach3-al,de ott nem jelentkezik ez a hiba.
Sőt talán azt hiszem mintha a 38-as verziónál jelentkezett volna először.

xfg6v697j

Szia Balázs,ment egy levél.

fa_kukac

Üdvözlet! Ma a másik gépen itthon gond nélkül elindult minden, a másik ezek szerint oprendszer gyalu.  

xabi

UCCNC-t egy nem túl mai darab  Core2duo T5550@1,83Ghz laptopon használtam eddig (SSD-vel tök jól fut a windows7 (PassMark CPU eredmény 1050 pont).
A múltkor találtam egy még régebbi laptopot, gondoltam inkább ezt használom a sok kosz miatt. Ebben egy CeleronD335@2,8Ghz XPSp3 (PassMark CPU eredmény 278pont) ez már egy elég gyenge eredmény.

A program elindul és futott is, de irtó lassan reagál mindenre. A gyenge notebook jól kiemeli az UCCNC "lassúságát". A vágási részekkel, G kódokkal nincsen nagy baj, de ahányszor M utasításhoz ér a program elgondolkozik pl. M05 nél kb.: 2sec-el később kapcsolja ki a plazma ívet.

Az alábbi tapintás kódja nálam M2003.txt
És itt egy video :  
https://drive.google.com/file/d/0B0VjFooLp3S9LURneGNodDlnNm8/view" TARGET=_fnew>Video
Miután megnyomom a gombot kb.: 5-7 sec telik el mire elindul a fej :))))

Valami nagyon nincs jól megírva - optimalizálva.

if(!exec.GetLED(56)||!exec.GetLED(57)||!exec.GetLED(58)) // If machine was not homed then it is unsafe to move in machine coordinates, stop here...
{
  MessageBox.Show("The machine was not yet homed, do homeing before executing a tool change!");
  exec.Stop();
  return;
}
while(exec.IsMoving()){}

//Z touch with retract for plasma zero height measurement
//Z 0.00 pont felvétel

string actfeed =exec.mainform.AS3.Getlabel(108); //aktuális mozgási sebesség  
double Zmin;
double Feedrate = 400;
double retractheight = 3.7;
double mheight = 6;
double Zoriginalpos = exec.GetZpos();
Zmin = Zoriginalpos-30;

int originaldistancemode = exec.actualdistmode; // remember the distance mode
int originalmodalmode = exec.actualmodal; // remember the modal mode
exec.Code("G90"); // Set system to absolute distance mode
while(exec.IsMoving()){}

exec.Code("G31 Z" + Zmin + " F" + Feedrate); // Move to the probe sensor position in XY
while(exec.IsMoving()){}
//exec.Callbutton(102); // zero Z axis

if(!exec.Ismacrostopped()) // If probe action was not interrupted with a stop only then go on...
{
exec.Code("G92 Z-3.7");
//messagebox.show("Touch Probe sucessfuly");
// exec.Code("G01 Z" + retractheight); // Move above probe plate
// while(exec.IsMoving()){}
// exec.Callbutton(102); // zero Z axis
exec.Code("G01 Z" + Zoriginalpos); // Move originalpos
while(exec.IsMoving()){}
}
else
{
MessageBox.Show("Touch Probe not sucessfuly");
  exec.Stop();
  return;
}

exec.Code("G F" + actfeed);
exec.Code("G" + originaldistancemode); // Set system back to the original distance mode
exec.Code("G" + originalmodalmode); // Set system back to the original distance mode

000000000

Szia,

Szerintem nem az SSD okozza a gyorsabb futást, hanem maga a proci teljesítmény, illetve a RAM sebessége esetleg.  
Az is lehet, hogy "véres a torka" az oprendszernek azon a gépen ami ezt a lassúságot produkálja. Esetleg valami rezidens program fut rajta, pl. vírusirtó, vagy éppen vírus :) ami lefoglalja a gépet.
Netán az alaplap öreg és kiszáradtak a kondik, a hűtőpaszta a procin stb.

Az ugyanis nem normális, hogy a macro fordítása több másodpercet vesz igénybe.
Megnéztem ma a kódot mégegyszer ami a macro-kat fordítja és nem igazán van már rajta mit optimalizálni, mert a kód alig áll néhány sorból.
Macro futtatásakor ugyanis csak annyit csinál a progi, hogy beolvassa a macro text file-t és elé és mögé fűz egy kis rövid string-et, hogy a macro egy osztály és egy függvény belsejében legyen és az egész szöveget (stringet) átadja a CodeDOM fordítónak, ami a VisualStudio (.NET) beépített gyári C# fordítója ami a .NEt framework-el települ, a fordító a kódból egy ojektumot majd futtatható állományt készít a memóriában. Ezután egyszerűen meghívom a kódban a függvényt, hogy fusson. Ennyit csinál a progi macro futtató része, minden fordítást a gyári fordító végez.

Kiméricskéltem a fordítást és futtatási időket itthon 3 PC-n is.
A fordítást és futtatást 1000 ciklusban csináltam és visszaosztottam az eredményt 1000-el, hogy pontosabb átlag eredményt kapjak. A fájl beolvasási idejét, a kód fordítási idejét és a futtatási időket mértem. A fájl beolvasási idők mindegyik gépen elhanyagolhatóan alacsonyak 10^-5 sec nagyságrendben voltak, ezért ezeket nem is írom le ide.

A fordítást az M204-es macroval csináltam ami viszonylag sok sorból áll. Kipróbáltam az M3-al is később, ami csak egy sor, de nem láttam nagyságrendi eltérés.

Az eredményeken egyébként szépen látszik, hogy a leglassabb a fordítási művelet, amit a CodeDOM csinál.

A mérési eredményeim:

1.) Egy öreg legalább 10 éves Compaq gép Celeron 1.8GHz CPU, 1Giga RAM-al, HDD-vel, Win 7/32bit telepítve.
- Fordítás: 0.254 sec
- Futtatás: 0.00048 sec

2.) Egy HP E8400 Core2duo, 3GHz, 2giga RAM-al, HDD-vel, Win 7/32bit telepítve.
- Fordítás: 0.138 sec
- Futtatás: 0.00033 sec

3.) Egy ipari pico ITX alaplap 1.86GHz duocore, SSD-vel, Win 7/32bit telepítve.
- Fordítás: 0.171 sec
- Futtatás: 0.00040 sec

4.) A 2. pontban lévő PC-n lefuttatam ugyanezt a tesztet, de a gépre VirtualBox-ba telepített XP-n, amitől lassú eredményeket vártam, hiszen ez így csak virtuális gépen futott, de nem lett túlzottan lassú.
- Fordítás: 0.286 sec
- Futtatás: 0.00055 sec

Mindegyik esetben UC300-5LPT-t csatlakoztattam. A virtualis PC-nél is a virtualbox USB driverek telepítésével.

Ha gomb nyomásra/input trigger-re hívódik meg macro, akkor ezekkel a késési időkkel kell számolni.
Ha viszont program futtatás közben hívódik meg a macro (ciklus start alatt), akkor csak a futtatás idejével kell számolni,
mert a macrokat aszinkron módon indításkor már fordítja a program és amikor odaér valóban a futás az adott macro sorra, akkor csak végrehajt, vagyis csak a futtatás idejével késik,
ami emberi és még CNC mértékben is elég alacsony ahhoz, hogy semmi lassulás érzést ne okozzon, mert a milliszekundum törtrészéről beszélhetünk.

Ha gondolod akkor szólj és átküldöm neked a tesztelő progit, ami megcsinálja az említett mérést és macro futtatáskor kiírja az idő eredményeket,
abból látszana, hogy hol megy el az a rengeteg idő...

xabi

Szia,

- Küld át a tesztelő programot megnézem.
- A video valós nem tudom miért ilyen lassú (a gépnek nincsen semmi baja csak kb.:10éves), de a másik gépen sem reagál azonnal csak ott "elviselhető" a késés.
- Nem tudom van-e jelentősége de én UC100-at használok.

000000000

Szia,

Ide feltöltöttem az .exe-t, ami a mérést csinálja. Az 1000-szeres hurkot kivettem belőle, mert az eléggé zavaró lehet és ahogy most próbálgattam az 1x-es végrehajtás ideje sincs messze az átlagtól.

A link:

http://cncdrive.com/UCCNC/UCCNC.exe" TARGET=_fnew>Macro sebesség teszt

A teszteléshez az UCCNC könyvtárba kell csak másolni és futtatni.  
A macro híváskor kifog írni három számot, mindegyik másodperc érték.
Az első a beolvasás ideje, utána a fordítás ideje végül a futtatás/elindítás ideje.
Kíváncsi vagyok, hogy milyen eredményeket mérsz a két gépeden.

000000000

Sziasztok,

Csináltam néhány finomítást ismét az UCCNC progiban.
A változások, amiket kértetek és megcsináltam:

- A DRO-kban letiltottam a betűk beírását, csak numerikus adat karaktereit fogadja el.
- Készítettem egy saját Form-ot amire lecseréltem a notepad-ot, fájl szerkesztésnél (edit file) erre a form-ra írja ki a kódot most már, nem a notepad-al nyitja meg, mert többen jeleztétek, illetve én is tapasztaltam, hogy bizonyos esetekben lassan záródik be a notepad, illetve lassan indul neki újra az UCCNC.
- A home-olást és Zerozást és még pár parancs végrehajtását felgyorsítottam. a home all most azonnal végrehajtódik egymás után a tengelyek mozgatása, ahogy néhányan kértétek, hogy legyen.

Kérlek próbáljátok ki és véleményezzétek ezt a notepad lecserélést. Kell-e majd például, hogy betűméretet, betűtípust stb. is lehessen rajta beállítani, vagy egyelőre elég ennyi, ahogy így most van?

A link a letöltésre, remélem most sikerül jól belinkelnem:

http://cncdrive.com/UCCNC/setup_1.0044.exe" TARGET=_fnew>UCCNC1.0044

fa_kukac

frkdv6dyr

Így sokkal jobb,viszont nem akarok elégedetlennek tűnni  de a proci időt nem lehetne növelni a színezéssel? Ha itt is kipirosítaná a nem végrehajtható részeket, sokban könnyítené a munkát.

xfg6v697j

Most,hogy több képernyőm van,azt tapasztaltam.hogy a load profil nem megfelelően kműködik.
A külön a profilhoz létrehozott ikonnal rendesen betöltődik minden,de a load profil-lal marad az eredeti képernyő.
Ezenkívül ha profilt váltunk,akkor le kellene futtatni az 'M99998' makrót is,éppen úgy,mint mikor újraindítom az UCCNC-t,mivel az olvassa be az userdro-k tartalmát.
Tehát load profil gombra is éppen úgy kellene viselkednie,mintha az asztalon létrehozott profil ikonnal indítanám.

svejk

A betűméret és forma szerintem megfelelő, de nekem nagyon hiányozna a "Csere" lehetősége.
Rengetegszer van az, hogy pl. az előtolást kell megváltoztatni, ekkor a notepad-en csak csere/összes cseréje.
De sok esetben a tengelyek nevét is cserélni kell, vagy a Z mélységét.