Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

svejk

No meg a mentés másként funkció, hiszen ha van egy sűrűn használt, jó bevált G-kód akkor azon lehet csak épp adott esetben kell egy kis változtatást végrehajtani, ilyenkor az eredeti megmaradjon.

PITU

sziasztok
a letölthető frissítések az UC300-hoz valók ?
vagy az UC100-hoz is lehet használni ?
ha nem , akkor melyik a legújabb UC100-hoz is használható verzió ?

pisti73

Sziasztok!

Van valami hír az UC300-ISOBOB-ról? Nem türelmetlenségből kérdezem.... Csak úgy.

xfg6v697j

Az őj verziók mindkettőhöz használhatók,az indításnál rákérdez,hogy melyiket akarod haszálni.

xabi

Szia,

- A macro sebesség tesztet próbáltam a nagyon régi gépen ha nincs semmilyen G code betöltve akkor a compile 2,8sec ha betöltök egy 5.000 soros G code-t a háttérbe akkor 35 sec :) Kevés a memória, vagy a CPU teljesítmény. Szerintem hagyjuk, tény hogy egy normális gép kell az UCCNC-hez (ez valószínűleg nem a Ti hibátok hanem a modern környezet erőforrás igénye (windows, .NET, Flash). Amúgy olcsón lehet már venni E8400-as procival gépet, Én is beruházok egyre a napokba. (ha utána megszűnnek a lassulási problémák jelzem).
- A DRO-ban elvileg megoldottad (nem teszteltem) a numerikus beviteli hibát, viszont elfelejtetted tiltani a hotkey billentyűket. Ezért pl. a numerikus billentyű "2" billentyűjére rakok egy hotkey macrot és be akkarok írni egy 2-est a DRO-ba akkor jajj..

xfg6v697j

Tesztelés alatt van a bemérő szet,még csak kb 1/3 része van meg,ha valaki tudja tesztelni 3D tapintóval,és szeretne segíteni annak elküldöm.

dezsoe

Szia!
A szerkesztő ablak kisebb javításokhoz szerintem tökéletes, de - ahogy Svejk is írta - vannak hiányzó dolgok. (Cserébe viszont gyors.) Nagyon megkavarná a helyzetet, ha a beállításoknál meg lehetne adni, hogy belső szerkesztőt vagy elérési útvonallal külsőt használna a kedves felhasználó? (Én pl. a PSPad-ot preferálom.) Valami ilyesmire gondoltam:
(x) Internal
( ) Custom, path to exe: [c:\...\notepad.exe]
Akkor mindenki kedvére válogathatna.
Ja és a home-olás: remek így, hogy nem vár!

c2nsu773m

Azt mondtad hogy gyengus a gép amin futtatom az uccnc, kicseréltem egy izom gépre , megjavúlt a homolás, szupergyors lett a betöltés, de a léptetők lépésvesztése továbra is megmaradt , jócskán visszáb kell állítanom a motorbeállításokat mint a machban....( nálam még mindig a machnak áll a zászló)
Vannak pillanatai amikor valami összeakad és homoláskor az ellenkező irányban indúl mint kéne, csak az újraindítás segít rajta.

000000000

Sziasztok,

Emberenként próbálok válaszolni:

Nyarfa: A kód "szinezés" feltétele a szerkesztőablakban, hogy a progi folyamatosan tudja, hogy a kód sorai mit jelentenek.
Ha éppen szerkeszted, akkor folyamatosan át kéne futtatni a G-kód értelmezőn ahhoz, hogy értelmezni és szinezni lehessen. Ettől igencsak lassú lenne szerintem az egész,
vagy pedig nagyon átkéne gondolni és valahogy máshogy megoldani mint ahogy most működik...

Csewe: Igazad van a profil betöltésnél valóban nem tölti be az új screenset-et, ill. nem indítja a konstruktor macro-t, de hamarosan megfogom csinálni, hogy így legyen.

Svejk: Find, Replace, Replace All, Save as, ezeket megfogom csinálni ahogy kérted.

PITU: A letölthető frissítések mind az UC100 és UC300-5LPT-vel működnek.

pisti73: A végleges proto P.Balázsnál van, fejleszti a firmware-t. Hamarosan látni fogjuk a végét.

Xabi: Ez a 35sec elég durvának hangzik. Arra gondoltam még, hogy lehet a videokártya memóriája pici és a Windows ezért minden 3D-s OpenGL megjelenítést a procival számoltat a RAM-ban, ez okozhat ilyen nagyon durva lassulásokat. Vagy esetleg a video kártya driver nincsen feltelepítve rendesen, ilyenkor is előfordulhat, hogy nem a videokártyával számoltatja (hardveres gyorsítás), hanem a procival (szoftveres gyorsítás) az OpenGL-t.

Dezsoe: Igen, ezt is meglehet csinálni, de egyelőre örülök, ha a saját meglesz, a későbbiekben gondolok majd erre a megoldásra is...

Török Tamás: Gondolom Constant Velocity módban futtatsz dolgokat. Próbáltad a General Settings ablakon a Const.velocity pipa alatt állítani a paramétereket?
Mach3-ban egyrészt nem férsz hozzá ezekhez a paraméterekhez, így fogalmad se lehet róla, hogy const.velocity módban éppen mekkora hibával fog dolgozni a program,
úgy vágja le a sarkokat, ahogy neki tetszik, tapasztalatok alapján sok esetben elég szépen kerekítget, ami relief munkáknál nem gond, sőt, nagyon klassz dolog általában.
Viszont szűk tűrésű munkáná, pl. fémmunkánál illesztési felületek készítésénél nem biztos, hogy jó dolog az, ha nem tudod beállítani a max.hibát amit a program csinálhat.
Az UCCNC-ben a max. hibát mindig a korlátok között tartja, van az említett oldalon több paraméter amikkel tudod szabályozni a max. hibát és hogy mennyire kerekítheti a sarkokat.
Gondolom, hogy ezeket kis értéken hagytad és bonyolult 3D-s relief-eket akarsz készíteni, az alacsony hibahatár beállításnak megfelelően a mozgás jobban négyszögletes lesz mint a Mach3-nak a gyári átállíthatatlan beállításával ettől könnyebben létrejöhet esetleg lépéstévesztés, hiszen a mozgás "szögletesebb" lesz és ez által okozott rezonancia nagyobb lesz, illetve a végrehajtási idő is hosszabb lesz.
Ha a hiba határ paramétereket nagyobbra veszed, akkor egyrészt a sarkokat jobban kerekítve tudja bejárni a progi, másrész jobban össze tudja füzni és konstans sebességre optimalizálni a pályát,
a mozgás egyenletesebbé válik és a mozgás által okozott rezonancia csökken, a lépésvesztés esélye is csökken.
A paraméterek pontos értelmezése, leírása, magyarázata az UCCNC használati útmutatójában van.
Egyébként megcsinálhattuk volna mi is nagy értékekre véve és elrejtve ezeket a paramétereket mint a mach3-ban és akkor szépen ívben, egyenletes sebességgel futna mindig a pálya minimális rezonanciával, de ennek a döntésnek a fémmegmunkálók akik alacsony toleranciával dolgoznak biztosan nem örültek volna. :) Így meghagytuk a szabadságot a felhasználónak...

frkdv6dyr

Ebben igazad van maximálisan erre később rájöttem én is, és ki is találtam egy "ellenőrzés" gombot a felületre amivel ha akarja az illető akkor kipirosíthatja még a futtatás előtt. De azután rájöttem, hogy ez is fölösleges mert amint átteszi már a kívánt elemzés le is fut.

pisti73

Szuper, köszönöm szépen!

000000000

Ismét csináltam pár javítást a progiban.

Változások, finomítások:

- Megcsináltam a saját notepad-hoz amiket kértetek, Save as, Find, Replace, Replace all.
- DRO-kba lépéskor a jog nem volt jól letiltva, javítottam.
- Profile betöltéskor, ha a screenset fájl különbözik az éppen betöltöttől, akkor a progi újraindul és betölti a screenset-et.
- Finomítottam a Home-olás rutinon, mert átnézve mégegyszer alaposan a kódot, előállhatott olyan állapot amit Török tamás írt,
hogy a home-olás irányát nem jól veszi át, illetve az előző tengely irányát veszi át. Átírtam úgy a kódot, hogy ez biztosan ne fordulhasson elő.

A letöltés:

http://cncdrive.com/UCCNC/setup_1.0045.exe" TARGET=_fnew>UCCNC 1.0045

9npx2xk89

Az UCCNC 1.0044-et használva a nyíl és pgup pgdown gombokkal nem megy a tengelymozgatás. Valamit be kell állítani az új verzióban? A virtuális billentyűzettel megy, futnak a kódok, de marha nehéz pozícionálni a tengelyeket ha egérrel kell kattingatni a virtuális billentyűkön.

9npx2xk89

Ja és a saját maga által (talan az 1.0038-al) készült profilra cant load-ot ír (az azstalon lévő ikonra kattintva), de a profilban ha betöltöm, akkor ott már nincs hiba.

000000000

Szia,

Régi UCCNC verziókban a Hotkeys menü máshogy volt felépítve még, régebben csak a jog gombokhoz lehetett billentyűt rendelni. Ezt átalakítottuk, felbővítettük úgy, hogy általánosan lehessen gyorsbillentyűket készíteni funkciókhoz, összesen maximum 48db-ot.
Szóval most már így kell beállítani a jog-ot is, ami alapból be van állítva a Page-up és down-ra a Z-tengelyhez, de ha régi profilt használasz, ott még hiányoznak ezek az kulcsok, be kell állítani, hogy működjön.
A SET gombokra klikkelve látod a funkció nevét, egyszerű a kikeresgélés, de ide belinkelek a teljes alap beállítást hátha segít:

http://cncdrive.com/UCCNC_hotkeys.png" border=0>