Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

000000000

Tervbe van véve a dokumentálása azoknak amit írsz, csak jussunk elször a végére a fejlesztésnek és akkor ez a jelenleg "homályos folt" is tisztára lesz dokumentálva. :)

000000000

Sziasztok,

Elkészült az UCCNC 1.0037-os verziója.
A letöltés: http://cncdrive.com/UCCNC/setup_1.0037.exe" TARGET=_fnew>UCCNC 1.0037

A hibajavítások:

- Az FRO és SRO értékét ráklikkelve nem lehetett átírni a képernyőn.
- Az YZABC tengelyek Limit+ active low konfigurálása nem jól működött.
- Koordináta szinkronizációs probléma a macroknál, ami okozhatott például olyat,  
hogy a GotoZero vagy egyéb macro-ból mozgató kód nem jó koordinátákra mozdult,
ha nem volt elég várakozás (wait) berakva a kódba a mozgás és az ismoving után.
Ez most javítva lett, így a wait kód egyáltalán nem szükséges.
- Az előreugró (modal) ablakoknál mindegyiknél beállítottam, hogy a fő From legyen az Owner,
mert jeleztétek, hogy van akinél a fő form mögé tudnak kerülni ezek az ablakok és ez problémát okozott.
- Az szoftver installálójába beállítottam, hogy az USB drivereket telepítés után hagyja az UCCNC/USB_Installer mappában,
hogy szükség esetén elérhető legyen.
- A Mach3 XML-ben ha rossz karakter van, amit páran jeleztetek, hogy előfordul, illetve akkor fordul elő,
ha hamis a mach3 license, ilyenkor eddig semmit nem importált be az UCCN az .xml-ből,
ezt átírtam úgy, hogy jelzi a hibát és amit csak tud azt azért beimportál, csak a hibás karakter utáni dolgokat nem olvassa be,
mert azt nem tudja beolvasni.
- JRO-nál a Flash képernyőn a minimális érték 1 volt, ezért UC300-nál külső potméterrel, ha a poti gyorsan lett letekerve 0-ra,
akkor a kijelzett érték fennakadt az utolsó nullánál nagyobb állapotban, mert a 0-t nem tudta megjeleníteni,
most javítottam a screenset-ben, hogy a 0-t is megtudja jeleníteni, így nem akad fel az értéke a képernyőn.
- Az Esc gomb megnyomására eddig a reset állapot aktíválása volt konfigurálva, ez le volt kódolva fixen a programba,
ezt a programból kivettem és most hogy mit okozzon az ESC karakter, ezt a hotkeys oldalon lehet konfigurálni.
Alaphelyzetben .Stop-ot csinál, de ízlés szerint átkonfigurálható akár reset-re akár bármi másra.

Az újítások:

- A hotkeys oldal teljesen át lett szerkesztve úgy, hogy most már ugyanúgy, mint az input triggernél
48 gomb, illetve funkció rendelhető össze, a jog gombokat is itt lehet kódokkal konfigurálni.
- Az input trigger és hotkeys ablakon a hozzárendelt funkciók egy előreugró ablakból kiválaszthatók,
így nem kell a funkció kódokat a dokumentációból kiolvasni.
- A TAB képernyők kiválasztása 400-449-es funkció kódokkal, amik bárhonnan hívhatók, akár makróból,  
akár input trigger és hotkeys-ből.
- Kéréseteknek megfelelően beállítható lett, hogy az JRO felülbírálja-e az MPG sebességet vagy sem,
egy pipával az MPG oldalon ezt kiválaszthatóvá tettük.

svejk

Húúú.. ezek akkora újítások, hogy akár fő verziószámot is lehetne cserélni! :)
Köszönjük!

svejk

Most így kora reggel a hotkeys-ekről az jutott eszembe, hogy egy kiherélt billentyűzet és a speciális kódok segítségével az az UC300 48 bemenete mellett máris lehetne még 48 bemenetet varázsolni.

9npx2xk89

Köszi, este ki is próbálom, ilyenkor sajnálom, hogy van melóhelyem, mert már szaladnék le a pincébe játszani vele.

svejk

Kipróbáltam, működik a TAB váltás, a 402 a RUN fül. :))

Ha még a következő kérésem is teljesül ígérem nem kérek egy darabig semmit. :)

Jó lenne a TAB fülekhez rendelni  egy-egy LED kimenetet is.

Ekkor a LED kimenetek segítségével hardveresen ki tudnám logikázni/választani hogy a multifunkciós gombok melyik input bemenetet aktiválják.
(persze tudom ezt szoftverből is meg lehetne csinálni de ezzel ne foglalkozzatok, lehet senki mást nem érdekel)

A #1268-ban kérted, hogy csináljak egy skiccet az elgondolásomról.
Nem is kell mert a Toolpath képernyő már eleve hasonló amilyet én szeretnék készíteni.
Bal oldalt ott vannak a nézet gombok illetve a file szerkesztés gombjai. Ha a monitor mellé kívülre teszek fizikai gombokat akkor ezeket a funkciókat rendelem hozzájuk.  
Így működne továbbra is egérrel, touchscreen-nel és hardveres gombokkal a kezelés.
Persze a jobb oldali Start, Stop, egyéb fő fonkciójú gombok nem a képernyő mellett foglalnának helyet.

xabi

- Virtuálisan kipróbáltam a hotkey billentyű funkciókat, elvileg működik. Köszi a fejlesztést.
- Viszont a hotkey billentyűknél arra számítottam hogy nem csak az általatok biztosított funkciók közül lehet választani, hanem a funkció kódja a macro számot jelölt volna pl a B betű funkció kódja 3 akkor a M3.txt macro-t indítja el. A kérdésem az hogyan lehetne valamilyen hotkey billentyűhöz macrot-t rendelni.

000000000

Szia,

Arra gondolsz, hogy egy-egy virtuális LED kódot rendeljek a TAB oldalakhoz, ami mindig annál az oldalnál aktiválódik ami ki van választva?

A toolpath képernyőre közben ahogy javasoltad felraktam a pozíció DRO-kat és a feedrate, spindle speed DRO-jait és kezelő gombjait is alulra, majd a következő kiadásban benne lesz ez is. :)
A képernyő szettnél egyébként nincsen az sem megszabva, hogy hol helyezkedjen el és mekkora méretű legyen a TAb oldal kis fülecskéje, az is egy grafikus elem és a screenset-ben lehet méretezni és a pozícióját megadni, szóval én egyébként nem látom akadályát annak sem amit mondtál, hogy alul felül akár oldalt legyenek a gombok.
Persze elég sok meló egy ilyet megcsinálni az biztos.

000000000

Szia,

Köszi a tesztelést.
A saját macrokk készítésére van mód, ezeknek vannak kódjai, 20000-től 20999-ig. Ezeket nem írtam bele a kiválasztó felugró ablakba, mert ezer darab kódról beszélünk, elég sok lett volna, a lista olvasását gondoltam, hogy zavaróvá tette volna. De a funkció kód mezőbe ettől még be tudod kézzel írni ezeket a számokat, elfogja fogadni a progi.
Ezek a kódok sorban az M20000-től az M20999-ig hajtja végre a macrokat. Ha csinálsz egy saját macro fájlt, mondjuk M20000.txt néven és beleírod például, hogy exec.Code("M3");,
és az input trigger és/vagy a hotkeys oldalon beállítod a 20000-es funkció kódot, akkor a billentyű vagy bemenet az M3 kódot fogja meghívni. Persze a saját macrok ennél sokkal bonyolultabbak is lehetnek, szinte bármit le lehet bennük programozni, ami a géped működéséhez szükséges.
A macro-zás függvényeinek prototípus listáját és rövid leírását megtalálod a /documentation mappában.

svejk

Igen arra.  
A lényeg, hogy legyen valami fizikai kimenet, hogy épp melyik TAB fül van megnyitva.  
Aztán én ezt a logikai jelet fel tudom használni arra, hogy az oldalt levő funkciógombokat az UC300 megfelelő bemeneteihez rendeljem, vagy épp egy billentyűzet emulátort vezéreljek.

svejk

Esetleg egy előzetes képecske az új Toolpath-ról? :)

xfg6v697j

Hogy lehet villogó ledet definiálni a képernyőre '.SSF' file-ba,és hogy lehet aktiválni/deaktiválni makróból?

svejk

Hohó, bajság van!

Az MPG Multistep üzemmódban téveszt!
Ha kicsit is gyorsabban megtekerem a kereket akkor eltéved A DRO számláló.

A Mach3 ugyanezen a hardveren (UC300) tökéletesen visszatalál a helyére bármilyen gyorsan is tekergetem az MPG kereket.

cxmcdtrx

Az UC300-5LPT alaplap szalagkábel csatlakozó kiosztása megegyezik a PC-ben is használt hátlapi kivezetők csatlakozó kiosztásával?
PC-hez való LPT kivezetőm van néhány darab, csak addig nem akarom rádugni, amíg nem tudom, egyformák-é. Remélem, igen :-)

xabi

- Köszönöm az infót, nem tudtam hogy 20000 macro-t be lehet írni.
- Elvileg minden macro-mat sikerült átírni mach3-ról, kivéve egyet a JogFeed % értéket egy gombbal szabályzom ha mondjuk 100% akkor leveszi 20%-ra ha 20% akkor vissza állítja 100%-ra. Nem találtam rá infót hogyan lehet beolvasni, átírni.
- A Hotkeys bevezetése után szerintem nagy hiba hogy bármelyik edit ablakba ahol adatot lehet beírni (MDI;F és S túlhajtás szabályozás, jogfeed %) ha szöveget írsz akkor nincs tiltva a gyors billentyű. pl.: az S betűre rákonfigurálod a cycle start-ot, és az MDI be beírsz S1500-at az S után beindul a program. A MACH3-ban az MDI ablak külön lapon van ott tiltva van minden gyorsbillentyű. Első körbe azt gondolnám ha bármelyik edit ablak aktív tiltani kellene a hotkeys funkciót. (lehet hogy ennél bonyolultabb a probléma)