Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

000000000

svejk

Csak egy hanyatt egér lenne beépítve "ha minden kötél szakad" esetre.
Nincs érintőképernyő sem, ezért lennének a hardveres gombok.
Akik a DOS-al kezdték azoknak megy a G-kód szerkesztés is egér nélkül.

A TAB-bal meg vagy 50.-re ugrik oda a kurzor az MDI-hoz.

Egyébként én már egyszer szóvá tettem, hogy a gyári gépeken is szokott lenni külön MDI felület.
Az UCCNC-nél én pl. teljesen feleslegesnek tartom a külön Toolpath felületet, főleg így, hogy a tengely DRO-k nem is látszanak rajta.

nffab2gnr

A Mach3 jog sebesség ha pl. 20%-ra van beállítva akkor ezzel a sebességgel mozog az adott tengely,de ha mellé nyomom a shift gombot akkor  max  (100%) lesz a mozgás.
Az UCCNC-ben mi a megfelelője a shiftnek.Nem találom a button táblázatban,vagy csak én nem látom?[#nemtudom][#wow1][#wow1]

pisti73

Sziasztok!

Balázséktól kérdezném, hogy hogy áll az UC300-ISOBOB?  

Karácsonyra betervezhetjük magunknak a fa alá ajándéknak?

9npx2xk89

Ok, köszi a tippet, de már bekonfigoltam kézzel, és a tengelymérős konfignak hála (jelzem 1-2 tized eltérés volt csak 150 miliméteren) meg talán a pontosabb hajtásnak is, ma legyártottam Alkotónak egy nyákot, és tized pontosan ott vannak a lukak ahol lenniük kell, öröm volt a maszkot illeszteni rá, úgyhogy nálam a mach3 felejtve, leginkább nyákot gyártok, és néha egy egy más fém alkatrészt ehhez ahhoz, úgyhogy nekem az UCCNC egyenlőre tökéletes megoldás, viszont találtam benne hibát de ezt egy másik hozzászólásba rakom.

9npx2xk89

Szóval a hiba:
Bekapcsolás után (vagy talán felébredés után ezt még tesztelnem kell, de kétszer is eljátszotta) a modal képernyők nem kerülnek előre. (Pl. Edit file (ami azért modal, gondolom, hogy le tudjátok kezelni a bezárás utáni lost focus, vagy valamilyen close eseménynél hogy az UCCNC újra töltse a kódot, vagy pl. a konfig oldalak, ugyan ezen okokból)
Sajnos mivel az UCCNC ablak teljes képernyős volt, ezért sehogy nem tudtam kilépni, csak ha a task managerben kilőttem a progit. Második indításnál már előre jött a modal, de tegnap mikor konfigoltam, ott is a felébredésnél (hibernate-ből) ugyan ezt eljátszotta. Nincs valami parancs amivel a modal ablak kényszeríthető hogy előre kerüljön? (Jó tudom az a dolga, de ha nem csinálja akkor meg kell erőszakolni, van erre valami windows api, csak már nem emlékszem melyik, de néha mi is szoptunk ilyennel, és az segített.)

000000000

A mach3 shift megfelelője az UCCNC-ben is a shift. :)

000000000

A végleges prototípus, amit említettem, hogy megkell még csinálni, meglett tervezve. A nyák meg van rendelve, elvileg a hét végén/jövő hét elején fog érkezni. Az alkatrészeket is megvettük hozzá. Aztán össze kell rakni, kell egyet küldenem Balázsnak Svájcba, hogy tudja a firmware-t hozzáigazítani a változásokhoz és ha minden ok, akkor mehet gyártásba.

Szerintem térjünk vissza erre a kérdésre olyan 2-3 hét múlva, addigra kiderül, hogy tökéletes lett-e a prototípus. Ha az lesz, akkor megy a szériagyártásba rögtön és onnantól már látni fogom a pontos elkészülési időt.

000000000

Ha esetleg hátra kerül valahogy valamelyik felugró ablak, akkor a windows tálcán kell, hogy legyen külön ikonja annak az ablaknak. Illetve Win7-nél elég hülyén csinálja, mert egybe teszi a két ikont mintha egy mappa két eleme lenne, az ikonra klikkelve a tálcán ilyenkor felugrik, mintegy szétnyítik az ikon és ott ki lehet választani, hogy melyikkel szeretnél dolgozni és akkor az kerül előre, ha kiválasztod.

000000000

Örülök, hogy jó hasznát veszed a proginak és hogy az első tesztjeid bíztatóak.
Mi is találtunk még pár kisebb nagyobb hibát, amiket még javítunk Balázzsal közösen. Hamarosan lesz újabb kiadás, remélem ez már közel tökéletes lesz. :)

Addig is ha bug-ot találtok még, azt kérlek jelezzétek és javítjuk.

000000000

Részben értem amit mondasz, már csak az nem teljesen világos, hogy ha nincs se érintőképernyő, de egér gomb, akkor hogyan gondoltad az MDI kiválasztást?  
Külső gombra vagy hotkey billentyű konfigurálhatóságra gondolsz? Vagy esetleg valami egész másra?
Lehet valami olyanra gondolsz ami nekem most nem jut eszembe...

A toolpath ablak sok felhasználónak tetszett eddig, többen megjegyezték, hogy milyen jó, hogy van, mert ki felbontású öregecske monitoron nehéz volna látni a főképernyőn a kis toolpath ablakot.
Neked úgy látom nem lenne rá szükséged, de más meg külön örül neki, szóval ez megint egy olyan dolog, hogy valakinek tetszik és szükségesnek látja más meg feleslegesnek találja. Ízlés dolga szerintem.
Mindenesetre a pozíció DRO-k a toolpath ablakra az viszont jó ötletnek tűnik, azt szerintem rá fogom tenni, mert úgy valóban hasznosabb lenne ez az oldal.

000000000

Ez igaz, a Magyar képernyőt a tesztverziós UCCNC-hez ne tegyétek fel, mert ne mfog jól működni!

pisti73

Rendben, nagyon szépen köszönöm!

9npx2xk89

Ezen egy xpsp3 van, és hiába a tálca, nem rakja előre. Gondolhatod, hogy kattingattam bőszen a tálcán, nem egyből a task managerrel lövöm ki az alkalmazást, de mivel az uccnc modal ablaka volt, ezért az uccnc-t sem tudtam levinni ikon méretre, hiszen a modal ablakja azt is megakadályozta.

svejk

Először a Toolpath...
Valóban jó dolog is lehet, elsősorban a kezdőknek. (magam is az vagyok)
De később úgy is egyre kevésbé lesz rá szükség.
Én ara használom, -de ehhez elég a main menüben levő is- , hogy akár offline módban megnézem biztos jó helyen van-e a furat, jó helyen "kanyarodik-e" el a maró.  
De ehhez látnom kell a tengely DRO-kat is!!
Enélkül Tibor45 szavaival élve csak csicsa.

MDI..
Talán a a külső nyomógomb lehetősége lenne a legjobb, de akkor jön a következő kérdés, hogy megyek a kurzorral a DRO ablakba ha át akarom írni az értékeket.
(mondjuk az ipari gépeken nem is lehet a DRO-kat átírni csak úgy, minden ilyet az ofszet menüben lehet elvégezni)
A múltkor a mach3-hoz összeszámolva az UC300 48 bemenetét igen gyorsan elfogytak.
Itt is ugyanez lesz a helyzet, ezt csak akkor lehetne feloldani ha bevezetnétek az interaktív képernyőket a külső gombok tekintetében.
Azaz amit már sokszor leírtam, hogy a képernyő két oldalán és alján vagy tetején sorakoznak a gombok és mindig az aktuális menü szerinti funkciókat látják el. Ebben az esetben továbbra is lehetne egerészni, touch-ot használni és külső gombot rakni a képernyő mellé.
Persze tudom ez alapjaiban más koncepció, ezért ezt magamnak kellene megoldani, de ahogy tegnap nézegettem a Defaultscreenset.ssf file-t, nem hiszem hogy menni fog nekem. :(
No de egyszer hátha nekifogok, új elemkre végül is nincs szükség, minden megvan csak át kellene rendezni őket. No meg azért biztos lenne ott pár buktató...
Látom, hogy talán minden gomb számosítva van 100-241-ig. Esetleg megoldható az is, hogy a RUN, Toolpath, stb felületeket is elő lehessen hívni külső billentyűvel?

Az ipari gépeken pl. úgy szokott lenni, hogy van egy Auto, MDI, Manual, képernyőfelület plusz az Offset, System stb.
A felületeket egy-egy nyomógombbal lehet előhívni, ahol aztán az adott felületekhez tartozó funkciók élnek.
Pl. a JOG vagy MPG csak Manual üzemmódban megy. Vagy a programotot csak az Autó üzemben lehetséges elindítani.
MDI-ban pedig csak az adatbevitel él, illetve a Cycle Start-tal lehet futtatni a beírt kódot.

No szóval az írásom második részében azt próbáltam fejtegetni, hogy magamnak valami ilyen kezelőfelületet szeretnék.
Úgy gondolom, hogy az UCCNC elég nyitott a fentiekre, nem kizárt hogy megvalósítható lenne, csak én kevés leszek hozzá.