Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

frkdv6dyr

Mivel szinte minden funkció "kifordítható" makróból való elérésre, egyezzünk ki egy ilyen program felépítésben. Azért erősködök ezzel, mert sok-sok ilyen "csak ezt" lehetne lekezelni egyetlen lépéssel. Ezzel még nem lenne nyílt forrású, mert csak a funkciók és procedúrák lennének elérhetőek, azaz abból is csak az ami a felhasználó szempontjából érdekes. Az egyes részleteket pedig ha a profilba mented is el, amiből táplálkozik egyébként is a program, akkor simán értelmezhető és módosítható lenne. Nem csodákra gondoltam, csak az itt is felmerülő "ez meg az"-ra. Például a jog-nál a lépések nagysága is kitehető így ezzel biztosítva, hogy valaki milliméterbe átszámított bármilyen mértékegységgel tudjon ugrani. Ezzel akár egy osztót is üzemeltethetsz egycsapásra. Látszólag értelmetlen, hiszen a 0,0001mm, 0,01mm, 0,1mm és a 1mm osztás szinte a felhasználók 99%-át kielégíti, de a maradék 1% is azt tehet amit akar.

Vannak még ötleteim jöhet?

svejk

Van nékem egy elég csúnyácska, innen onnan összeollózott progim, mach3-mal vágtam ki vele köröket Z helixmarásal, rácsmintában.
Ezt az UCCNC nem eszi meg.
Íme a borzadály.

G0 Z2
S2500 M3

M98 P10 L4
M5
M30

O10
M98 P20 L8
G92 X360 Y-50
M99

O20
Z2
G0 X0 Y0
G0 X10
G0 Z0.2
F1000
G1 Z-2 G3I0
G1 Z-7 G3I0
G1 Z-13 G3I0
G1 Z-18 G3I0
G1 Z-22 G3I0
G1 z-22 G3I0
G0 Z2
G92 X-40
M99

Vajon mi lehet a gond?

Persze azt sem bánnám ha valaki megdobna egy UCCNC-működő szebb, egyszerűbben paraméterezhető, sorozatminta kóddal.

svejk

Próbáltam én az eltolásokat G90-G91-el is de a körinterpolációba mindig belekavarodtam. :(

000000000

Szia,

Én elég sok gondot látok a kóddal, amit bemásoltál.
Sorolok pár dolgot amit látok:

1.) G1 és G3 egy sorban nem állhat, a szabvány nem engedi meg két mozgáskód egy sorba írását.
2.) A kör középpontja 0;0-ra van a kezdőponttól, vagyis a kör rádiusza nulla.

Az UCCNC ezek miatt a problémák miatt elhagyja a körök értelmezését.
A Mach3 ugyanezt a kódot betöltve nálam kifagy és eldobja magát.

svejk

Én előre figyelmeztettelek benneteket! :)
De ettől függően elég sok kört kivágtam már vele a mach3-al. :)
No majd finomítok rajta.

Béni

"Találtam" egyet itt a fórum FTP-jén, ami talán jó lesz neked ...

http://cnctar.hobbycnc.hu/UCCNC/Peldak/SVEJK.TAP" TARGET=_fnew>Körkivágó példa

Rondának elég ronda. [#nyes]

(SVEJK KORKIVAGO HELIX)
G54 G90 G64
( VALTOZOK )
#1=-50  (X OSZTAS)
#2=-60  (Y OSZTAS)
#3=15  (RADIUSZ)
#4=3   (SULLYEDES KORONKENT)
#5=20  (KORBEJARASOK SZAMA)
#7=8   (SOROK SZAMA)
#8=6   (OSZLOPOK SZAMA)
#10=0  (KOZEPPONT X)
#11=0  (KOZEPPONT Y)
#30=500 (ELOTOLAS)
( NEM PISZKALANDO )
#9=1   (LEPTETES SZORZO)  
#13=-#3 (KORKP. X REL.)
#14=-#4 (Z NOVEKMENY)
( - - - - - )
M6 T1
S2500 M3
G0 Z10
M98 P1 L#7
M5
M30
( - - - - )
O1
M98 P2 L#8
#11=#11+#2
#9=-#9
#10=#10+[#1*#9]
M99
O2 (1 SOR)
#12=#10+#3
X#12 Y#11 (KEZDOPONT: X=Y=0)
G1 Z2 F3000
Z0 F#30
G91 (NOVEKMENYES MOD)
M98 P3 L#5
G3 I#13 J0 F#30 (TISZTAZAS)
G90 G0 Z10
#10=#10+[#1*#9]
M99
O3 (HELIX)
G3 I#13 J0 Z#14 F#30
M99

robroy007

nem lenne ez szebb úgy ha a maximális mélységet adnánk meg és ahhoz lenne visszafelé számolva a körönkénti süllyedés a max vagyis fogásmélység ?

Béni

De.
Régebben keresgettem Delhi példákat. Találtam olyan oldalt, ahol nagyon ötletesek voltak fent, de mindegyikben volt egy kis hiba (elvi és szintaktikai vegyesen).
A teljesen lámáknak így használhatatlan volt, de aki kicsit "dolgozott" érte, az tanult is belőle.

Ebben talán nincs hiba. Akinek szüksége van rá, az átnézi, nagyjából megérti és megcsinálja a javasolt módosítást.
(Floor függvény ...)
[#nyes]

xabi

A Mach3-at szeretném kiváltani UCCNC-re plazma vágáshoz (sokkal jobban tetszik a letisztult felülete). Az általam használt macro-kat nagyjából sikerült átírni (majd még lehet hogy ebben is kérek segítséget).  
Azt szeretném kérdezni hogy nem találok gyors billentyűket az UCCNC-be, van egy külső wifi-s key padom azokon a mozgatási funkciókon kívül szeretnék más funkciókat is a külső billentyűhöz rendelni.

frkdv6dyr

frkdv6dyr

Ja és ez is Delphi. Ha kész lesz teljesen, a forrást is felteszem.

Béni

Nagyon ügyes!  :)

Be kell hogy valljam, én még nem használom az UCCNC-t, de a tesztelésre kapott licensz fejében (is) hajlandó vagyok néha belekotnyeleskedni az itteni ügyekbe ...  :)

svejk

Találtad mi!? :))
No ne szívass, fogadjunk most írtad meg!

Persze ettől még örök hálám érte, s gondolom más is hasznát fogja venni, így a többiek nevében is KÖSZÖNÖM!!!  [#worship]

svejk

Hmm... tényleg jó!

De nem értem hogy lesz sorozat marás?

A kezdeti 0,000 értékeket jobb lenne "egész" nullára venni, mert nálam sikít a tizedesvessző miatt.

lari

Mach3 importnál az alábbi hibaüzenetet kapom:
This file does not seems to be a Mach3.XML file. File was not loaded.

Miért?