Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

000000000

Erre a célra amit írsz használhatsz charge pump helyett enable jelet. Rákonfigurálhatod egy nyitott kollektoros kimenetre és akkor logikai állapotokat kapsz, ha az UCCNC nincsen betöltve vagy ha a reset aktív akkor inaktív logikai állapot, ha az UCCNC be van töltve és nincs reset, akkor aktív logikai állapot.

cxmcdtrx

Ez is jó :-)
Hol tudom ezt pontosan beállítani, milyen megnevezést keressek a beállításoknál?

000000000

Az enable elnevezést kell keresni, minden tengelyhez tartozik egy a Configuration->Axis setup és egy tengelyt kiválasztani ...

Felül van a Step, utána a dir és utána az Enable.

Még annyit, hogy az enable csak az új UCCNC verziókban van benne, ami már ismeri az UC300-at is, a régi szoftver verziókban ez a fajta jel még nem volt benne!

cxmcdtrx

Köszönöm szépen!

A legutolsó verzió van fent (1.0036).
Ha jól értem, mindegyik tengelyhez tartozik most már egy Enable kimenet is, amire a program az elindulása után,
vészstop-mentes állapotban folyamatosan magas logikai szintet ad.

Mikor az "Mehet!" gombra böktem, akkor jutott eszembe: nem kell külön charge pump áramkört alkalmaznom, mivel lesz egy PLC a szekrényben.
Ezzel csodálatosan tudom mérni a chargepump kimenet által küldött jel frekvenciáját, majd ehhez rendelhetek már bármilyen PLC kimenetet, vagy ami tetszik.

hyuekyh7a

Szia Balázs!
Igazad volt ma tudtam megnézni, és az M31 ben lévő késleltetést adta össze.
Az M203 jól működik.
Tehát akkor a plazma része jó lesz!
Egy másik opció is kell ha valaki lángot akar működtetni, szintén a THC szabályozást használva.
Ennek a működése hasonló a plazmához azzal a különbséggel, hogy kellene egy DRO amiben meg lehet adni a gyújtási magasságot mivel itt nem tapinthat le mert egyből bealudna a láng, tehát erre a magasságra megy le a Z M3 után, és kell még egy DRO amiben a késleltetést lehet megadni mp ben, ha ez a késleltetés letelik akkor kapcsolja  a kimenetet be,és induljon a mozgás.
A DRO ban lévő értékeket lehessen menet közben változtatni, még ha mozgásban van akkor is, hogy legközelebb az új értéket vegye figyelembe.Esetleg még az is jó lenne ha mondjuk hosszabb időt adott meg a kezelő a kelleténél, egy újbóli start gomb megnyomással kapcsoljon a lyukasztás és induljon a mozgás is.  
Megpróbálom pontokba szedni:
1, lyukasztás kezdetére pozicionál az X Y kord.
2, M3
2:1, Z lemegy hevítési magasságra (DRO...)
2:2 indul a késleltetés (DRO...)
3, kimenet kapcsol, mozgás indul (THC ok)
4, vágás
 Két külön billentyűvel (emulálni) vagy két bemenettel a THC fel és Le jelet használni, mert menet közben itt is kell változtatni a magasságot.

fektiforg

Készülőben van nálam egy vezérlő pult, tettemrá   külső ciklus start, ciklus stop gobot, tengely szelektáló (X Y Z A) kapcsolót, kézi-kereket (MPG), nem igazán jól működik egyik sem.
Megpróbálom leírni tapasztalt hibát , amit először a tengelykiválasztásnál  tapasztaltam, hogy nem jó,  ha adott pin állandóan  0 volton van  nem mindig kapcsol átt kiválasztott tengelyre, nyomom állandóan ciklusstopot, ciklusstartot  ,   nem áll meg / indul el a program futás  míg  nem engedem el gombot, pedig a diagnostics lapon pin-ekhez tartozó zöld led szürkére vált.

svejk

Mach3-UC300 kapcsán nekem is volt hasonló gondom.
Vissza kellene olvasni...
A statikus szinteket nem szerette a Mach3, vagy az UC300(?).
Paraszti megoldás alkalmaztam, egyszerűen a chargepump kimenetre kapcsolgatom a megfelelő lábakat, így folyamatosan frissülnek a bemenetek.

svejk

Volt a Mach3-nak még egy sok szerszámtörést okozó funkciója, miszerint ha az FRO poti feltekerve maradt, akkor is elindult a ciklus start gombra, persze 2,5-szörös sebességgel.

A gyári gépeknél általában csak a feedrate kapcsoló 100%-os állásában lehet ciklus startot indítani, aztán mér menet közben persze lehet állítani.

Ez esetleg megfontolandó lehetne a későbbi verzióknál.

PSoft

Nem olyan vészes az!
Ha egy...lézerfejet rángat a mechanika.:))

Gyati

Szia Svejk! Ez azért fordulhatott elő, mert a ciklus start indítása előtt az FRO potit mindig! le kell tekerni nullára, és az indítás után óvatosan és lassan tekerni felfelé, s ha minden tengely abba az irányba indul el amerre tervezted, akkor lehet beállítani 100%-ra. Ezt így tanítják, és így is kellene használni. Ezért szerintem felesleges a javasolt funkció, szokja meg aki kezeli a helyes sorrendet.

000000000

Szia Csaba,

OK, szuper, hogy jól működik így már a THC. :)
Ezt a lángvágó kezelést első gondolatom szerint általánosan lenne jó megoldani, nem külön funkciót csinálni neki. Még alszom rá egyet, mert ez csak az első gondolat, meg Polgárdi Balázssal is egyeztetem a dolgot...

000000000

A kézi tengely választónál ha jól értem, akkor egy több állású forgókapcsolót használsz?
Ha igen, akkor arra gyanakszom, hogy azért nem működik talán jól, mert amikor egyik állásból átkapcsolod a másikba, akkor úgynevezett "pergés", vagy angolul "prell" jelentkezhet, ami azt jelenti, hogy a kontaktus bizonytalanul kapcsol szét és többször állapotot vált az átkacsolás során. Ha ez a gond azt egy aluláteresztő szűrővel meglehet oldani (RC tag). Konkrétan egyébként arra gondolok, hogy ez a bizonytalan átkapcsolás többször meghívja még az aktuálisan kiválasztott tengely választó függvényét és emiatt az új állapot nem tud egyidőben aktivizálódni, mert a régi állapot aktivizálása még folyamatban van.
A jelek éldetektálva vannak, vagyis a fel, illetve a lefutó élre hívódik meg a kiválasztott függvény, ha az említett dolog miatt mondjuk X-ről kapcsolsz Y-ra, akkor ha a kontaktus bizonytalan átkapcsolása miatt az X többször meghívódik, akkor emiatt az Y nem tud szinte egyidőben meghívódni, az X úgymod felülbírálja mert szinte egyidőben történnek az események.
Ez csak a teória egyelőre, de épp pénteken rendeltem néhány ilyen többállású forgókapcsolót, pont erre a célra, szóval hamarosan fogom tesztelni, hogy tényleg ez lehet-e a gond.

A ciklus start / stoppot elég sokat teszteltem, nálam kiválóan működnek ezek nyomógombbal, de most is gyorsan megnéztem, nálam mindig aktivizálódnak a funkciók, minden gombnyomásra.
Szóval egyelőre nem tudom, hogy mit is nézzek, mert az én gépemen UC100-al és UC300-al is tökéletesen működik.

Az MPG-vel mi a gond? Írtad azt is, hogy nem jól működik. Leírhatnád, hogy mi a gond vele és akkor megvizsgáljuk.

000000000

Igen, a jelek éldetektálva vannak, máshogy nem igazán lehetne jól működőre megcsinálni, mert ha statikus állapotokat figyelnénk, akkor az aktív logikai állapotban a függvény kb. 30msec-onként mindig meghívódna. Ami sok függvény esetében nem is gond, de például a ciklus stop függvénynél igen, mert a ciklus stop az megállít minden mozgást, a jog-ot is és akkor jog-olni sem tudnál ha a ciklus stop gombod folyamatosan aktív állapotban lenne.
Ezért kell az éleket detektálni és akkor csak a logikai állapot változásakor egyszer hajtódik végre a függvényhívás. Utána csak akkor, ha elengeded a gombot és ismét megnyomod.

A charge pump jel visszavezetése pedig ötletes szerintem. :)
De a fent leírtakra ennél a megoldásnál is figyelni kell, vagyis a gomb aktív állapotában adja be a charge pump jelet, ne az inaktívban, ami alaphelyzetben nyitott érintkezővel lehetséges.

svejk

Amit írsz az igaz az első munkadarabnál, sőt még a soronkénti futtatás is ajánlott.

De amikor már sorozatban gyártasz akkor csak munkadarab csere és ződ' gomb... :)
No ilyenkor van baj ha véletlen közben beleakadtál az FRO potiba.

fektiforg

Igen többállású forgókapcsolót használok a tengelykiválasztásra, ciklusstart - ciklusstop egyszerű nyomógomb, zavaró hogy például nyomom piros-gombot mint az ökör :) és csak elengedésre áll meg a program futás, csak a felfutó élre reagál ?