Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

svejk

Nem hagyott nyugodni, kipróbáltam és figyeltem az eseményeket.
No nem azért mintha kételkednék a szavaidban.

Az UCCNC-nél ha kikapcsolom a Backlash-t akkor valóban folyamatosa a kör, tehát a #1210-re meg is van a magyarázat.

A Mach3-nál is ki-be kapcsolgattam és valóban az van amit írtál, hogy irányváltáskor megugrik a beállított értékkel. (eddig én ezt is inkább megtorpanásnak gondoltam)
Nálam 750W-os AC szervok vannak, -100-300 kg-ok mozgatva- így a lépésvesztés nem jelentkezik, de léptetős gépeknél lehet tényleg okozhat galibát.

Valami köztes megoldás kellene, de tudom jól a step-dir-es rendszer egy nagyon nagy akadály.

svejk

Én most felváltva használom az UCCNC és a Mach3-at az UC300 hardverrel.
nem fog problémát okozni, hogy minden váltáskor frissíti(kicseréli?) a firmware-t?

lari

Annak nem tudnátok utánanézni, hogy a Linuxcnc hogyan használja a backlash-t?
Én esztergánál használom, de ott semmilyen látható, hallható vagy érezhető jelenség nincsen irányváltáskor. Sem alacsony sem pedig nagy tengelysebességnél. Mérni biztosan lehet, de én azt nem tudom.

svejk

robroy007

Eljutottam hogy végre fusson nálam is az uccnc [#worship]

Első ami szembe tűnt, hogy az előtolás és fordulatszám %-os értékét nem tudom beírni!

Illetve hianyolom, hogy nem tudom csak +/- gombokkal vissza állítani

000000000

De igen, sőt, ezt már meg is néztük régebben.
Leírom, hogy melyik progi hogyan csinálja:

1.) Mach3 : A tengely ami nem kompenzál az a kompenzálás idejére végtelen lassítással megáll a kompenzáció kezdetekor és végtelen gyorsítással megindul a komp. végén, vagyis nincsenek gyorsítási szakaszok. Ez szerintünk nagyon nem jó léptetős rendszereknél lépés tévesztést okozhat.

2.) UCCNC : A kompenzáció kezdetekor a tengely ami nem kompenzál lelassít a kompenzáció kezdetén és felgyorsít a kompenzáció végén.

3.) Linuxcnc : A tengelyek amik nem kompenzálnak egyáltalán nem állnak meg, a kompenzáció ideje alatt is mozognak, ezzel a mozgás ugyan egyenletes, de értelemszerűen hiba képződik a munkadarabon a kompenzáció ideje alatt.

000000000

megnéztem, ez egy bug/hiba a progiban, egy feltétel félre lett gépelve, most javítottam, következő verzióban már jó lesz.

000000000

Ha jól rémlik 1 Millió átírásra garantált a flash cellék éppsége.

000000000

A referencia felvételt direkt csináltuk kicsit "gondolkodósra", mert többen mondták, hogy nem tetszik a mach3 nagyon gyors egymásutáni mozgása. Szóval pár száz millisec-et vár két tengely mozgása közben.

000000000

Igen, pontosan így lesz megcsinálva, nagyjából úgy, mint az input trigger ablak, csak itt nem a pin-hez lehet funkció kódot rendelni, hanem a billentyű kódhoz.
Illetve tegnap már meg is csináltam, már csak tesztelni kell. 3*16 = 48 darab mezőt tettem fel a képernyőre, ennyi hotkey billenytűt lehet beállítani. A következő kiadásban benne lesz...

svejk

Akkor karácsonyig biztos kibírja :))

xabi

* Mikorra várható az új verzió funkció kódokkal ?

* A mai napon feltelepítettem a Mach3 mellé az UCCNC 1.0036-ot is kipróbálni, kisebb problémákba ütköztem a mach 3 xml profil importálásánál :
- Az összes tengely fordítva működik, ki kellett a dir pin pipákat cseréljem ellentétesre.
- A RESET gomb nem engedte a működést, félóráig bűvöltem mire elindult a program. Kiszedtem az összes végállás beállítást, csak a home pin-eket hagytam életbe, ekkor végre működött a program, és a referencia pontra állás is.
A következő problémák vannak :
-- X tengelynél A home PIN mellé sikerült a Limit- végállást beállítanom, de Limit+ pint nem fogadja el ugyan arra a pinre és portra (mindegyik 12-es port, és 1-es pin a mach3 ban).
-- Az Y tengelyen működik a home pin, és a Limit- (szerintem itt sem működne a Limit+)(mindegyik 12-es port, és 1-es pin a mach3 ban).
-- A Z tengelyen működik a home pin, de a limit+ itt sem beállítható ugyan arra a portra.(mindegyik 12-es port, és 1-es pin a mach3 ban).

Amúgy a bekapcsolhatatlan végállás kapcsolók nélkül úgy néz ki működik. Futtattam egy pár programot a levegőbe (kicsit más a hangja a motoroknak, illetve a tengelyek mozgásának).

000000000

Előre láthatóan jövő héten valamikor várható az új verzió, még tesztelünk bizonyos dolgokat mielőtt kiadnánk.

A tengelyek irányát mach3-ban három helyen is lehet invertálni.
Az UCCNC egyelőre csak a ports and pins-ben megadott irányt importálja be, így az előfordulhat, hogy a beimportálás után
fordítva fut valamelyik tengely. Ha ez van akkor megkell fordítani a dir active low állapotot az UCCNC-ben a tengelynél.

A limits problémát nem igazán értem.
Nálam simán elfogadja ugyanazt a pin beállítást, sőt ami gépeken használjuk élesben,  
ott is így van konfigolva, mert minden limit és home egy pin-re van kötve.
Még arra gondoltam, hogy esetleg a 12-es inputtal lehet talán gond, mert írtad, hogy azt nem fogadja el,
de én simán rátudom konfigurálni, ahogy a lenti ábra is mutatja:

http://cncdrive.com/limits12.png" border=0>

Ha megnyomom a 12-es bemenetet, akkor pedig szépen triggerel is:

http://cncdrive.com/limitstrig12.png
" border=0>

Esetleg nézd meg azt, hogy véletlenül nem vetted-e ki a pipát az active low-ból az egyik helyen míg a másikon benthagytad,
arra gondolok, hogy ha az egyik limit-nek a 12-es láb aktív low-t konfigurálod, a másik limit-nek szintén a 12-est, de nem aktív low-nak,
akkor előáll egy olyan állapot, hogy semmiképpen nem tudod kivenni resetből, mert az egyik az alacsony bemenetnél aktív a másik magasnál ugyanazon a lábon,
így akár alacsony akár magas a bemeneted midnenképp e-stop állapot áll elő. Szóval én erre tudok gondolni...

Ha nem oldódik meg, akkor pedig küld el nekem a profil mappából a .pro fájlt az info kukac cncdrive pont com címre, de azt az állapotot küld el kérlek, amikor a hiba fennáll, hogy megtudjam vizsgálni.

000000000

A második kép linkjét elrontottam:

http://cncdrive.com/limitstrig12.png" border=0>

xabi

Szia,

- Átküldtem a fájlokat.
- A hiba nem a beállítással van, be tudom állítani a Limit+ -ra a dolgokat, csak a RESET gombot utána nem lehet feloldani. A demo módban ezért nem reklamál ott minden működik, csak a felcsatlakoztatott UC100 esetén van probléma.