Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Vectric

Indította gaben, 2024 április 09, 16:51

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Egyáltalán nem kell az STL mellett kardoskodni.
Ez talán egy éppen megragadott rajzcsereformátum. Ha már, akkor IGES inkább. Ott nincs gondod a felület szögletességével.

Az ívet hogyan gondolod?
A síkból kidomborodó ívre gondolsz vagy a síkban található ívre szeretnél szöveget igazítani?
Ne haragudj, hogy nem értettem meg egyből.

000000000

Síkból kidomborodó felületre szeretném helyezni a munkafolyamatot.  tehát a z nullpontja pl íven helyezkedik el

43pbwjg8s

akkor még mindig ugyanott tartunk :)

000000000

Azért STL, mert ha valós szimulációt csinálsz (pl. Powermillben) anyageltávolítást szimulálva, akkor poligonmodellt kapsz amit STL-ben tudsz elmenteni. Ezt a lehetőséget azért biztosítják a CAM progik, hogy alakos előgyártmányt (stock) is tudj használni szimulációnál, vagy maradékanyag számításnál.
Az AC mivel poligonmodellezésre épül, képes ezzel az importált modellel továbbdolgozni. Tehát anyagot adhatsz hozzá és vehetsz el. Leszimulálod az NC kódot (anyageltávolítást szimulálva), beimportálod az AC-be az eredményt, majd hozzáadod a domború felületet. Ezután legenerálod a pályákat. Persze az ilyen akciónál el kell felejteni az alakos marókkal való kontúrozást, mivel az eredeti görbe ami mentén futtatták a marót már nincs meg. Ez tiszta felületmarás lesz, ami tovább tart.

Ha feltételezzük, hogy a meglévő NC kód a maró csúcsának a pályáját jelenti, akkor meg lehet próbálni valamilyen progival DXF-é alakítani. Ezt megnyitva Rhino-ban, talán egy felületre lehet hajlítani (van benne efféle fícsör), de az eredményre nincs garancia.

43pbwjg8s

Igen igazad van.
A Powerben tényleg ezt is láttam (Tőled tanultam akkor is:) ), de nem tudtam, hogy ez az egyedüli általánosan használható kiíási formátum.

"...beimportálod az AC-be az eredményt, majd hozzáadod a domború felületet..."
Ezt egy kicsit nehezen fogtam, mert még mindig az én általában használt rendszeremben éltem.
A hozzadás szó egy kicsit megzavart.
Arra gondolsz, hogy külön rétegre teszem a digi felületet és a szimuláltat majd a kettőt közösen használom fel.
Bocsánat Ökör vagyok mint mindig!

A másik dolgban a kérdés megint, hogy mit szeretnénk elérni.
Ha mondjuk megnézed a Gyuri féle CNCGRAF  videót és az a cél, akkor ahhoz a hajlítás (vinyettázás) nem jó! Vetítened kell!! A hajlítás más eredményt fog hozni! Annak használatakor rövidebb lesz a mart minta.

000000000

AC-ben két művelet/réteg összegzésénél lehet választani hogy egymásra rakja-e ([ADD] ekkor összeadódnak a magasságok) vagy sem.  
 A kontúrprojekciót azért nem mondtam mivel feltételeztem hogy a kiinduló NC kód 3D-s. Ekkor ugye nem lehet sem projektálni, sem ráhajlítani mert elveszik az eredeti Z információ. A Rhino meg tudja csinálni egy objektummal, hogy külön megadok egy referenciafelületet és egy célfelületet, és a kettő különbsége szerint hajlítja az objektumot (ez lehet görbe, test, mesh vagyis nem kell a ref. felületre simulnia).
 Persze ha 2D-s NC kódról van szó akkor egyszerű az eset: görbévé kell alakítani (ezt a Powermill is tudja ha jól emlékszem) és rávetíteni a kívánt felületre.

43pbwjg8s

"...AC-ben két művelet/réteg összegzésénél lehet választani hogy egymásra rakja-e ([ADD] ekkor összeadódnak a magasságok) vagy sem. ..."

Hát persze.
Bocsánat de tegnap talán gyengébb voltam mint szoktam lenni. Teljesen ok a dolog.

"...A kontúrprojekciót azért nem mondtam mivel feltételeztem hogy a kiinduló NC kód 3D-s...."
Ebben igazad van, azonban amit elsőre értettem lentebb tőled az a vinyettázáshoz hasonlítható volt, ez viszont még távolibb eredményt ad.

Az is teljesen ok, hogy a vcarve stílusú gravírozás nem tiszta 2D kód, hiszen éppen ez a lényege. A kiemelések miatt kialakuló mart felület.
Viszont a görbévé alakítást más esetekhez megpróbálom megtalálni. Nagyon hasznos lehet egyszer.

A RHINO ezen feature-ét sajnos nem ismerem. Szivesen megnézném, hogyan működik mert igy még nem tudom értelmezni a működését.

sanka74

Sziasztok! A Photo Vcarve egy lehetséges felhasználása.....http://www.youtube.com/group/artsoft" TARGET=_fnew>link

sanka74

sanka74

A vége az érdekes, szerintem...

000000000

Ok. Bocsi ha nyilvánvaló dolgot mondtam volna.
Itt egy videó ami bemutatja a hajlítást:
http://tips.rhino3d.com/2009/02/learn-how-to-use-command-flowalongsrf.html" TARGET=_fnew>FlowAlongSurface

43pbwjg8s

Nagyon köszönöm![#eljen][#wave]

43pbwjg8s

Ez nagyon jó!
Nem vagyok benne iztos, hogy én ezt meg tudnám oldani ilyen egyszerű módon (most még abban sem, hogy komplikáltan se) PRO/E ben.
Köszönöm. Igy értető.
Viszont itt is enyhén alámetszővé is válhat az eredmény szerintem. De nagyn jó dolog.

Nekem az AC megoldásod tetszik eddig a legjobban.
[#worship]

43pbwjg8s

Bocsánat, megint elsiettem a választ. A Rid, alkalmazása esetleg javíthat...
De inkább megnézem rendesen és kipróbálom magam is, hogy hogyan is működik. :)

Mégegyszer köszönöm!

43pbwjg8s