Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Vectric

Indította gaben, 2024 április 09, 16:51

Előző téma - Következő téma

000000000

Szívesen. Én kedvelem a Rhino-t, szerintem nagyon jól kiegészíti a parametrikus rendszereket. Hibás felületek javításához egyenesen elengedhetetlen. Az egyes műveletek nagyon gyakran elfogadnak bemenetként egyaránt pontot, vonalat, felületet vagy mesh objektumokat is. Amolyan svájci bicska progi. Persze szerszámot nem terveznék vele. :D
 Nagyon érdekes még a Grasshopper kiegészítő hozzá, itt objektumok és a transzformációk hálózatát hozhatjuk létre, valós időben generálva kimenetet.

000000000

Itt egy érdekes videó a Grasshopper-ről:
http://tips.rhino3d.com/search/label/Grasshopper" TARGET=_fnew>Grasshopper

Itt a honlap, ahol több videó is van:
http://www.grasshopper3d.com/page/tutorials-1" TARGET=_fnew>Tutorial

43pbwjg8s

:)
Én még valamikor az első verziónál figyelgettem, mert már akkor ez volt az első olyan szoftver, ami az addig csak SGI-ken futó ALIAS több nagyon komoly modellező eszközét már fel tudta vonultatni.
Addig nem volt PC olyan NURBS modellező, ahol egy NURBS alapú felületre közvetlen vetíthettél görbesereget, majd utána annak metszésére, módosítására tudtad az eredményt felhasználni.
azóta gyakrolatilag nem is foglalkoztam vele, mert a legtöbb dolgot megoldom a PROE-vel.

Csak megszolás miatt van, de nem vagyok túlzottan oda a tiszta felületmodellezésért.
Ha lehet még azt is quilt szinten szeretem megoldani. Ugy viszont a mindennapok egyik legfontosabb eszköze nálam a munkában.

Ahogy mondod... Eszközként viszont a felületek direkt javításában elengedhetetlen.
Mondjuk szerencsés a WF import doctor szolgáltatása. Így eiatt ismétcsak nem nagyon gyaloglok ki már a PROE alól.

Viszont az "oragnikus modellezés", nem feltétlen erőssége a WF-nek. :)
A formatervezői eszközök egyre erősebbek, de még messze vannak a RHINO-étól, vagy az ALIAS STUDIO-étól.  
De hát... Ez van.
Ha kifejezetten ez lenne a munka, tuti rákényszerünék, hgy rendesen megismerjem az ehhez igazán jó, ezekre szabott szoftvereket.

Majd egyszer.... Van dolog igy is elég szerencsére.

43pbwjg8s

Csak köszönni tudom ezeket! :)
Köszönöm mester!
Azt hiszem tényleg sokat tanulhatnék(nánk) Tőled!

43pbwjg8s

Ez csoda érdekes..... Nagyon tetszik!
Érzem hogy rengeteg mindent lehetne ezzel megcsinálni... De most egyet nem tudnék mondani. :)
Talán egy valós fogprofil elkészítése? Mert az messze más mint azok a fogazatok amelyeket a nomrál szoftverkiegészítőkkel készíthet az ember. Amikor szükségem volt rá, akkor mindig rendesen le kellett fejtenem a profilt.... Ne tudd meg milyen méretű modellek voltak!

Valahogy ki lehet ezt próbálni?? :)

43pbwjg8s

És bizony.... ehhez igazán ismerni kellene a nurbs geometria felépítését, paraméterezését.... Sokmindent.
De próbálkozni, tanulni persze lehet.
Csak ugye ehhez is idő kell.

Szóval én nagyon köszönöm, hogy megint egy új érdekes dolgot mutattál!

43pbwjg8s

s7manbs8

Na látod egy ilyenbe beviszed a bedigitalizált felületedet és ráilleszti, amit a másik topicokban kérdeztél.

000000000

Leginkább algoritmikusan leírható cuccokhoz használható szerintem. Egy optikai szűrő rácsát generáltam vele, ahol kiindulásként két pont és két egyenes volt, majd sugárkövetéssel az egymás után következő metszéspontokat bemenő adatként használva az iterációhoz, generáltam a rács kontúrját.
 A Grasshopper objektumkészletében vannak függvények, sorozatok, multiplexerek, az objektumok tulajdonságai, vagy más objektumokhoz való viszonya is lehet ki és bemenő adat. A lehetőségeknek csak a képzelet szab határt. :D
 De a példavideón látható dolog is hasznos lehet, pl. a köröket domborítani lehet AC-ben, vagy a körök helyett gömböket használni, esetleg egy nurbs felület (akár henger vagy gömbfelület) vezérpontjaiként felhasználni a kimenetet.

43pbwjg8s

Igen/
Pont azt nztem amit elektron is mond.
Mesélnél (akár magánban akár itt) arról, hogy hogyan tudok pályát lementeni mondjuk Powermillből, vagy Vcare-ből (ez lenn eaz igazi ugye most), valami ehető formátumban?
Utána persze sok kérdés lesz még azzal kapcsolatban is, mert a pálya ugye elég "töredezett" lesz.

000000000

Na most megfogtál. Általában nem használok ilyesmit, csak megjegyzem a létezését ha találkozom vele.
 A Powermill-nél ha jól rémlik valahol az NC generálásnál (talán egy jobbgombos menü a baloldali fában) volt. De lehet hogy az újakban már máshol van.
 A Mastercamnál van egy Fanuc backplot plugin (chook), amit külön kell meghívni.
 Rhino-hoz van egy NC-import kiegészítő (NC Import for Rhino) sajna fizetős.
 A Centriforce Vector-nál Special Paste-vel lehet beilleszteni ha jól emlékszem.
 A CimcoEdit 5.5 DXF-ként tudja menteni a beolvasott kódot.
Mindegyik esetben görbeként kapod meg a pályát. Vagyis egyszerűen a koordináták alapján sorban legenerálják az egyeneseket, köríveket.
 Konkrétan egyiket sem használom, csak kipróbáltam valamikor úgyhogy a pontos kezelésben sajna nem tudok segíteni.

s7manbs8

Közben hagy kérdezzek már egy olyat, hogy mit ajánlanátok egyszerűbb rajzoláshoz, he nem a Sketchup-ot akarnám használni, ami elérhető is persze olyan program, meg ahol a méretek pontosak valami olyan problémát említett valaki, hogy a Sketcup-ban nem pontos, hiába rajzolom be, utána nem jól számol, vagy adja össze az értékeket , bár lehet, hogy az csak a tudatlandsága miatt volt ? Csak elkezdtem a Skethup-ba berajzolni egy CNC-hez való asztal tervet, vannak meglévő elemek, azokat berajzolva, ahhoz méretezném az asztalt, meg ilyesmi, ami még kell.

000000000

Ja, a Mastercam a saját maga által generált pályát görbévé tudja alakítani (tehát nem a posztprocesszált NC kódot, hanem fájlban lévő pályát).

43pbwjg8s

Ugye pl. a PMillnél a pályamegjelenítésnél kizárható a safe Z vagy egyéb megközelítések.
Szerinted ezek ugyanugy kiszűrhetőek az exportálás közben a görbeseregből?

Utána szépen következnek az új kérdések, hogy ezt a görbesereget hogyan dolgozom fel.

Na szóval... Ezen is lehet sokat filózni.

Mégegyszer:
Nagyon köszönöm a mai termésedet! Nagyon hasznos volt! Jó éjt!

43pbwjg8s

elektron....
Ez olyan kérdés.....
Ugyis mindenki mást ajánlana.
Ki mit szeret.
Lehet egy végtelen egyszerű rendszer is bőven elég, lehet egy közepesebb nagyon szuper, de egy "nagy" rendszer is lehet végtelen egyszerűen használható.

Itt ebben a topicban visszább rengeteget ajánlottak, és okolták meg azt, hogy miért jó választás.