Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fusion 360

Indította gaben, 2024 április 09, 16:50

Előző téma - Következő téma

krnj79r9n

Miért van az, hogy Sheet metal-ban a Sheet Metal Rules-ban a Library alatt létrehozott új lemezek mindig eltűnnek.
Ez is valami hiba, vagy így működik normálisan?

Elég bosszantó, hogy mindig újra fel kell vinni.
Pedig pont az lenne a lényege, hogy előre definiálod, hogy adott anyagminőségekhez és vastagsághoz, milyen hajlítási rádiusz és semleges szál beállítás tartozik. Nyilván ez hajlítószerszám kérdése. Plusz még egy csomó beállítást megadhatsz. Na most, ha ezt állandóan előröl kell kezdeni, akkor pont semmi értelme.

Eleinte eltűntek a hozzáadott anyagok, aztán egy időben megjegyezte pár napra, most megnyitva a rules-t, nincsenek ott.

krnj79r9n

Senki nem használja a lemez modult?

zozo

Működik a body átmásolás másik dizájnba.

Gondoltam, most hogy frissített, megpróbálom megint a copy-paste funkciót és működik. (Persze előbb komponenst kell csinálni, utána az új dizájnban body lesz ismét)

Ja, és egy korábbi autocad-es step fájlból egész jól ki tudtam boncolni az alkatrészeket, tehát ez a formátum jól használható.

gaben

Szia Jani,

sikerült ám a hamutartót megfelelő méretre átállítani.
Modify-scale, majd a scale factort szoroztam 10-el és máris jók voltak a méretek. [#vigyor]
Még valami: a modelltérben készült testeket lehet direktben képként nyomtatni?

köszi [#wave]

vjanos

Szuper. :D
Lehet képet menteni: A fenti 'File' menüben 'Capture Image'

Bocs, hogy nem hívtalak vissza, a kabátomban maradt a lenémított telefon :S

skcrtjgxn

Off

Üdvözlök mindenkit!
#1 hozzászólás. Új arc. Gép nincs. Építeni akarok egyet.

Szemezgetek egy ideje  fusion 360-nal, de  ezen a topik elejét olvasva jutottam oda, hogy jobban belemegyek. Egyszer már próbálkoztam ezzel a progival, de felhagytam. AutoCad-del kezdtem egy mestervizsgaremek gyártmány dokumentációjához kellettek a nézeti és csomóponti rajzok. Jó löket volt, mert azóta sem hagytam abba a digitális tervezést. Jelenleg SketchUp -pal dolgozom, de kíváncsi vagyok erre a programra is. Elolvasom a topicot és azt hiszem, hogy beszállok.

vjanos

Üdv, sok sikert [#integet2]

gaben

Sikerült megcsinálni a rajzokat, amiket oda kell adnom a CNC-s műhelynek, hogy a csiszagépekhez le tudják gyártani a görgőket.
A gyors metszeti ábrázolás és a méretezés, valamint .pdf-be történő mentés csak hab a tortán ennél a programnál.

Egyre többet használom és egyre jobban tetszik, persze amit AutoCad-ben pillanatok alatt megcsinálok, azzal itt szenvedtem 1 órát.
Van még mit gyakorolni, de előbb-utóbb el kell hagynom az AC-t.

köszi a segítséget még egyszer [#worship]

ywathzay

Egy ilyen rajzot elkészíteni Inventor-ban pár perc. Valószínűleg gyakorlattal ebben is hasonló. De az AutoCad-et nem szabad nélkülözni, egy ilyen rajzra pl. semmi szükség egy forgástest esztergálásához.

gaben

Acad-ban és most már a Fusion-ben is az. ;)
Inventor valahogy nem jön be, egyszer próbálgattam, de inkább hagytam.

Ez a rajz nekem volt fontos, hogy tanuljam a szerkesztést ill. összetudjam állítani belőle a metszeteket, méretezéseket, stb.

Persze ezt az Autocad-ben is meg tudom csinálni, de a Fusion-ben sokkal egyszerűbb és gyorsabb.

skcrtjgxn

Köszönöm! [#wink]

Végig olvastam az egészet. Jó kis brigád van itt, tetszik a morál...jó fejek vagytok! Örülök, hogy ide kerültem. Jelenleg abba fektettem több időt, hogy elolvassam a topikot, hogy megválaszolt kérdésekre ne tegyem fel a választ.

A sketchup-ot (SU) csak gyorsbillentyűvel használom, ami rettentően megtudja rövidíteni a feladat végrehajtást. Sajnálom, hogy nem lehet itt a saját billentyű szokásaimat használni/beállítani. Amit nagyon megszoktam, hogy zoomolva távolítom a 3d modellt és a görgőt lenyomva forgatom. Itt ebben az esetben elkezdek skreccselni a modellel, mire leeseik, hogy nem úgy van az.

A SU-ban van egy Dynamic Component lehetőség, ami azt jelenti, hogy létre hozok egy modellt, amihez tartozik egy kitöltőpanel és azon tudom állítani paramétereket. Megadható XYZ mérete. Ha több alkatrészből áll, akkor azok méreteit, helyét, elforgatását külön (ebben az esetben al-komponens és fő-komponens is van/lehet). Ezeket függvényekkel lehet programozni. Rengeteg lehetőséget rejt az ilyen függvényezés. Valami ilyen kellene nekem, mert igen hasznos.
Addig is míg tanulom és megszokom maradok a régi üzemmódban is, mert sok esetben teljesítenem kell.

A magyarítással kapcsolatos törekvést megsüvegelem, de magam részéről, maradok az angolnál. Az SU-nak sincs magyar felülete és a tanuló videó nézésekkor jól is jön/jött a szavak ismerete. A legtöbb videó úgy is angolul fog elém kerűlni ebben az új kihívásban. [#vigyor3] Legalább azt is folyamatosan hallom/gyakorlom.

Nem titkolva a Fusion360 az árával győzött meg. A 100000$-os határ jelenleg nem fenyeget.

vjanos

A progin belül a jobb fenti felhasználónevedre majd a Preferencesre kattintva át tudod álltani a "Pan Zoom Orbit shortcuts" -nál, hogy mihez hasonlóan viselkedjen. SU sajnos nincs, de hátha valamelyik másik jobban tetszik.

Az S gombot lenyomva feljön egy keresődoboz, amibe gyorsan be lehet pötyögni amit keresel.
Saját gyorsgomb konfigurálás nincs, de itt az összesített hotkey táblázat.

Parametrikus modellezés: A Modify » Change Parameters alatt tudsz felvenni nevesített változókat, amiket később az értékadásoknál fel tudsz használni.
Ha itt utána átírod, értelemszerűen újraszámolódnak a méretek, ahol ez volt használva.

skcrtjgxn

A Pan Zoom Orbit shortcuts-ot az elején beállítottam, mert akkor még a bevezető segéd adott egy ablakot, ahol képpel illusztrálta, hogy miket tudnak a választható opciók. A többi opcióban még újabb billkombókkal bővülne a kép. Így meg (Fusion) csak felcserélődik.

A shortcut táblát már begyűjtöttem. Az első kereséseim közt szerepelt. Sőt az szóba került már. Köszi

Tehát a kulcs: parametrikus modellezés/Parametric Modeling!
(Asszem ez is szóba került még valahol tavaly nyáron itt a topikban [#vigyor3])

köszi [#integet2]

skcrtjgxn

Azért még egyszer rámentem erre a Pan, Zoom, Orbit shortcuts-ra és lám csodát. Eggyel közelebb az igazsághoz. A SolidWorks görgőre forgat, csak a húzás a másik gombbal, azaz nem a shiftel+ görgővel, hanem a ctrl+görgővel. Shift+görgővel zoomol.

skcrtjgxn

A SU-ból kiexport .dxf-be.  F360 új rajz import new versionnal betallóztam.
Az eredetibe készítettem 3 ojjektumot au. mind három, csak az (origótól + irányba) első body, második group, harmadik component. A negyediket F360-ban rajzoltam, hogy lássam a különbséget.
A kérdésem az, hogy: a furat belül az eredetiben vonalkázott, amit eltudok tüntetni vagy sem?

rajz itt