Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fusion 360

Indította gaben, 2024 április 09, 16:50

Előző téma - Következő téma

Autotec1

Tud valaki UCCNC eszterga módhoz post processzort ?
Ha nem akkor ki szeretne anyagilag beszállni a megírásába?
Költsége 50-100e Ft "felszereltségtől függően"(hivatalos Fusion 360 szakértőt kérnénk fel a munkára)
A post processzor a mi tulajdonunk lenne, nem kerülne fel az ingyenesen letölthető  listára.

tekes

Elakadtam!

https://www.youtube.com/watch?v=o5rcAv7xVUo&list=PLrZ2zKOtC_-C4rWfapgngoe9o2-ng8ZBr&index=10

Elekzdtem tanulni ebből a kiváló sorozatból, de a fenti link (8. nap) 10:24 nél szegítséget szeretnék kérni:

A videóban az Emboss parancs használatakor a Faces kijejölés során a teljes íves felső felület kiválasztásra kerül egy kattintásra (meg a sík részek lekerekítése is)
Nekem viszont csak az az elem, amelyiken kattintok.

Vajon mit rontok el?

58m03kbt

A "Tangent chain" be van pipálva?

tekes

Nincs, de ha bepipálom, akkor hibaüzenetet kapok, és a teljes Body kijelölődik. Nem találom, mit rontottam el, de nekem Emboss aktiválásakor kissé át is fordul a nézet, "TOP" állásba, azaz a látsík nem lesz párhuzamos a Sketch-el.

tekes

A hibaüzenet szerintem semmitmondó, de így néz ki:

(Már többször újracsináltam a leckét elölről, ennek azért nincs szoknyája, etc...) Az Emboss-t nem tudom abszolválni!

tekes

Megtaláltam!

A megoldás ott van a Yt video alatt a szerző első kommentjében:

@ProductDesignOnline
Product Design Online kitűzte
@ProductDesignOnline
1 hónappal ezelőtt (szerkesztve)
October 2023 Emboss Update (10:11 in the video). The new emboss tool works on more surfaces, but has also impacted how the Emboss tool worked when this tutorial was recorded.
SOLUTION:
1. Activate Emboss
2. Uncheck 'Tangnet Chain' in the Emboss dialog. * Very important. This must be done *
3. Select the 4 sketch profiles (two halves of the circle, two rectangles)
4. Switch to the 'Faces' selector in the Emboss Dialog
5. Select the top face of the doorstop (the largest face).
6. Hold the CMD Key (Mac) or CTRL Key (Windows) to select the two remaining top faces.
7. Select OK to confirm the Emboss.

És működik is.

Ritka jól karbantartott sorozat, évek óta újra és újra kiadják, követve a Fusion verzióit!

tekes

És nagyon pontosan kell követni a leírást. A CTRL használatát magamtól is próbáltam, de nem működött, mert csakis akkor lesz jó, ha az első face kiválasztása után nyomok CTRL-t a többi felületre kattintáskor...

tekes

Újra segítséget kérek!

https://www.youtube.com/watch?v=BUH3WiUjMXw&list=PLrZ2zKOtC_-C4rWfapgngoe9o2-ng8ZBr&index=12

A 10. nap, telefontok feladatban Kevin 6:10-nél rajzol egy kört egy meglévő mellé, összeköti őket érintőkkel és kényszereket alkalmaz, de nem magyarázza el, hogy pontosan mit csinál.
A hasonló alakzatot többféleképpen is létre tudom hozni, csakhogy később hibára futok: ezen az "ovális" peremen nem tudom alkalmazni a Chamfer eljárást 2 mm-re, ami a teljes anyagvastagság.
A Chamfer paramétere legfeljebb 1,99998 mm lehet, 1,99999-nél már hibát kapok.
Ha ezt a kétkörös kivágást nem választom ki, vagy nem is szerkesztem meg, akkor jó a 2 mm.

Mit rontok el?
Pontosan hogyan csinálja Kevin?

tekes

Sziasztok!

Ismétlést tartok. Sikerült fölhajtani a gémkapocs végét, de elég bénán csináltam.
(Húztam két párhuzamos vonalat, töröltem a kényszereiket, az egyiket elmozgattam Z irányban 1,5mm-rel, Home nézetben összekötöttem a végeiket, derékszög kényszereket adtam a sarkokhoz, így vált zárt alakzattá a ferde síkú téglalap. Ezután már tudtam rajta új Sketch-et létrehozni, project, egyenesek, ív, etc.)

Hogy kell ezt szebben csinálni?

Elsőre az egyik odalon csatlakozási hibám lett az alap Sketch és a ferde Sketch vonalai között (csak az egyik oldalon, kb 0,008mm) és nem sikerült kijavítanom.

Hogy keletkezik ilyen hiba? Nyilván béna vagyok, de elvileg minden kattintás a helyére ugrik...
Hogy kell kijavítani az ilyen kötési hibát, amikor egy vonal nem csatlakozik egy másik vázlaton lévő vonal végéhez a térben?

tekes

Autocad-ben jelenleg lényegsen gyorsabban és pontosabban szerkesztek. Importálva szebb a végeredmény, az egy darab vázlat tisztább, pedig YZ síkú íveket is tartalmaz.
 Az a cél, hogy ilyet tudjak szerkeszteni F360-ban is...

58m03kbt

Én biztosan teljsen máshogy állnék neki:

>> Gémkapocs  <<

tekes

Köszönöm, szuper a 3D Spline!

kgl

Üdvözletem mindenkinek így karácsony elött.

Baromi sok oktató videót átnéztem próbáltam több, kevesebb, de inkább kevesebb sikerrel leutánozni lépésről lépésre az ott bemutatott dolgokat. Így egy kicsit közelebb kerültem a fusion megértéséhez, de a megkedveléséhez nem.
Teljesen rejtéj számomra, hogy miért van tele nagyon csúnya hibákkal a fúsion. 30 éven keresztül voltam programozó így van egy kevés rálátásom a szoftverek fejlesztésére. Amit eddig nem sikerült kiderítenem, és oktató videókban sem magyarázták el, hogy miért kell lezárni egy Sketch-et és miért kell újra szerkesztő módba kapcsolni ráadásul teljesen illogikátlanul két külön helyen ahol lezárom illetve edit módba váltom. Bőven elegendő lenne erre szerintem, ha rákattintok egy vonalra akkor automatikusan azt a Sketch-et akarom szerkeszteni. Az is csúnya hiba, ha van 2 darab Sketch, nevezzük el egyiket körnek a másikat vonalnak. Mondjuk szerkeszteni akarom a vonalat mert belelóg a körbe, ha mindkét Sketch látható. Elkezdem módosítani a vonalat akkor eltűnik magától a kör. MIÉRT? Én a körhöz képest akarom szerkeszteni a vonalat, de nem látom a kört mert kikapcsolja. Persze amikor lezárom a Sketch-et akkor megjelenik a kör, de nem lett jó a módosításom ekkor derül ki, és kezdhetem elölről. Ez egy agyrém.
A másik amire nem találtam eddig oktató anyagot, hogyan lehet az egyik Sketch-ből átvinni egy rajzelemet a másik Sketch-be. Például egy bonyolultabb elemet több Sketch-ben rajzolok meg, például egy autó kereket külön gumi és külön felni Sketch-ben, majd a féktárcsát és a futómű többi részét további több Sketch-ben. Miért vagyok köteles ezeket mindig külön-külön Sketch-ben tartani, amikor, ha eldöntöttem, hogy össze lehetne vonni mert már nem akarok módosítani akkor miért nem tehetem meg?

Valahogy az oktató videók egyike sem tért ki eddig a felépítés/működés alap koncepciójára így nem lehet megérteni. Minden oktató videó azzal kezdi hogy elmagyarázza a menüpontok működését, olyanokét is amiket soha  nem fogok használni. De a lényegre, hogy milyen koncepció alapján épűl fel és  működik a fúsion azt nem mondják el érthetően. Nagyon sokat rajzoltam autocad-ben, Skretchup-ban és egyikkel sem volt gondom ilyen téren, azonnal világos és átlátható volt minden, nem kellett Sketch-et nyitnom, zárnom. stb Azt például még el tudom fogadni, hogy nyitni meg zárni kell őket mert béna volt a programszervező vagy a programozó, de azt már nem, hogy miért van két különböző helyen a nyitás és a zárás. Ez teljesen illogikátlan.
Az is, hogy miért nem tudok átvinni egyik Sketch-ből a másikba átvinni rajzot.

Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

2vkx6unz

Nem tudom mit érteszt azon, hogy le kell zárni egy skecth-et. A sketch amin a tervezett alkatrészt rajzolod meg 2D-ben majd húzod ki 3D-ben. Amikor végeztél egy skecth-el és ki akarod húzni a térbe akkor valahogy jelezned kell a programnak, hogy befejezted a 2D munkát és innen valamilyen 3D tevékenység lesz vagy egy másik skechet rajzolsz az elsőtől függetlenül.
Ha valamit elfelejtettél akkor vissza lehet térni oda ahol rajzoltad és módosíthatod.
A két sketch van ami nyilván egymás után készült amikor visszatérsz az első szerkesztésére akkor az "időben" is visszamész és azért nem látszik mert amikor az elsőt csináltad a második még nem létezett.
Amit keresel a sketchek közötti "adatátvitelre" az a Project parancs amivel egy meglevő sketch vagy test vagy komponens elemeit lehet átvenni az aktuálisan szerkesztett sketchre. Simán meg kell nyomni a "P" gombot, de erre is van oktató anyag.
Amúgy meg ki és be lehet kapcsolni a sketcheket szóval lehet egyszerre akár 100 darabot is bekapcsolni, de az nagy kuszaság lenne...

Én évek óta használom, én kedvelem is, de nincs sok tapasztalatom másik programokkal. Előtte 2D-s rendszeket használtam illetve az Alibre design szoftvert. Ahhoz képest ez sokkal jobb.

Szerintem te valamit nagyon nem jól csinálsz... a pédában a kor és a vonal miért nem egy sketchen van megrajzolva? Semmi nem korlátozza, hogy így csináld...

Szedlay Pál

Nagyon korrekt