Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fusion 360

Indította gaben, 2024 április 09, 16:50

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Egy pár nappal ezelőtti videodban ott van az asztalon.
Tehát elkészűlt. [#integet2]
Működik.
József

gaben

Így van, ez már majdnem 1 éve elkészült, csak kíváncsi voltam a véleményekre.
A nyitómechanizmus megoldását a Muhel kemencékről loptam.

TBS-TEAM

Nagyon érdekes a burkolat rögzíztése.
Milyen ötlettől vezérelve készítetted ilyen nehezen kivitelezhetőre?
József

gaben

Első ránézésre tényleg bonyinak tűnhet, pedig baromi gyorsan és egyszerűen össze lehetett állítani a dobozt.
Minden alkaltrészt Fusion-ben terveztem és a lézervágott anyagok a hajtások mentén kapcsolódnak egymáshoz, csavaros rögzítéssel.
A hőszigetelő téglák illesztéseit, fűtőszál helyét, stb. a CNC gépemen martam ki.

Ettől függetlenül több darab nem készül az tuti, viszont sok új infóval gazdagodtam a tervezés, de legfőképpen az építés során.

A legfontosabb talán az, hogy a fűtőszálak, bár a CNC által mart nútba könyen el lehetett helyezni, cseréje egy rémálom volt.
Sajnos egy ponton egymáshoz értek és elhiccent a tesztüzem során, ezért egy cserélhető téglát kellett betennem a már kész kemencetérbe.
Ezután már nem volt probléma vele és a tesztek is jól mentek.
 [#wave]

somma

Bocsi, hogy beleszólok! De kívülről az hallik ki a párbeszédből, hogy elbeszéltek egymás mellet. Mégpedig azért mert nem munkahenger van odatervezve, hanem légrugó. Az ajtó kézi felnyitása után ne csapódjon le a saját súlyától.
Még egyszer bocsi!

dezs

Sziasztok,

Segítséget szeretnék kérni Fusion 360-ban generált G-kód módosításában.  
Első "komoly" munkadarab az új gépen (400x500x100-as). 30-as vastagságú alu tömböt forgácsolok 6-os maróval. 26 mm mélységig szeretnék lemenni. Ha a megfelelő hosszúságú marót berakom, akkor elfogy a Z az anyag fölött. Vagyis a munkadarabra nullázva a Z tengelyt a szerszámcsere után egyből túl magasra akar emelkedni a fúrás megkezdése előtt.

Így kezdődik a G-kód:
(T3 D=6. CR=0. - ZMIN=-21.7 - FLAT END MILL)
G90 G94 G91.1 G40 G49 G17
G21
(WHEN USING FUSION 360 FOR PERSONAL USE, THE FEEDRATE OF)
(RAPID MOVES IS REDUCED TO MATCH THE FEEDRATE OF CUTTING)
(MOVES, WHICH CAN INCREASE MACHINING TIME. UNRESTRICTED RAPID)
(MOVES ARE AVAILABLE WITH A FUSION 360 SUBSCRIPTION.)
G28 G91 Z0.
G90

(BORE1)
T3 M6

Az utolsó sornál ütközik fel a Z. Clearance és retract height beállításokat próbáltam, nincs hatásuk.

Tudnátok segíteni mit kell állítani, hogy ne emelje a szerszámot olyan magasra - fölöslegesen?

gaben

Szia,

nem tudom melyik szerszámpáklyát használod a marásra, de olyat keress, ahol megjelenik a "Safe Z" és itt tudod beállítani illetve visszábbvenni, hogy a Z meddig menjen vissza.

dezs

A "Bore" szerszámpályát használom.
Safe Z beállítást nem találtam, de "safe distance" van, ami csak 2 mm. Ennél jóval többet mozog.

Olyan létezik, hogy adott modellhez generálok 1-2 szerszámpályát aztán kitörlöm, és valahol emlékszik egy ilyen "safe Z" beállításra?

dezs

A G-kód elején találtam egy G49 parancsot. Azt mondja a gugli, hogy
 Once the G49 command is used, the machine will not account for any tool length (H) offsets in its movement. This means the machine will move the end of the spindle to all new locations.

Lehet, hogy csak ezt a G49-et kéne kitörölni? Ez a túl magas kiemelés csak az elején van egyszer, később nem fordul elő.

gaben

Akkor pedig a retract height lesz a ludas, annak működnie kell.
Nekem is előfordul néha ilyesmi probléma, és akkor ezeken kell csökkenteni.
G sorokat ne törölj ki az nem elegáns.

gaben

Mi az a maximális magasság, ahová felmehet a "Z" tengely?

Mert akkor csak annyi a dolog, hogy a fotón látható két érték összege, ennél az értéknél ne legyen nagyobb.

Nálam működik, mert a beállított 1+1mm és az 1mm-es ramp művelet olvasható a szimulációnál, tehát max. 3mm-re megy föl az alapanyag nullpontjától.

Igaz az én posztprocimban nincs G49 (szerszámhosszkorrekció).

remrendes

Ja, hogy kezi nyitasu, akkor valoban. Mondjuk ebben az esetben a mellette levo egyszerubb, olcsobb, megbizhatobb. Nincs utban az ajto, nem eshet vissza.

zozo

Sziasztok, nem értem miért, nem tudom kijelölni az alsó kontúrt a rajzon, hogy gravirozni tudnám a szöveget és grafikát. Próbáltam pockettel, slottal, engrave-vel, egyszerűen nem tudom kijelölni az alját, de a tetejét sem. Mindenhova rakosgat négyzeteket a kijelölés helyett.

Csináltam egy másik próba rajzot, téglatestbe zsebbel, ott minden ok, körbejelöli a kontúrt alul, ezen a testen meg kuka.
Mi a franc baja lehet?

Robsy1

Rosszul vagyok, amikor ilyen idétlen rajzot látok egy virtuális CAD képernyőn. Hogyan lehet ilyen merőleges falú, sarkos betűket majd forgácsolással bele gravíronod?[#conf]

gaben

Ne idegeskedj, ez csak betűtípus kérdése.