Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fusion 360

Indította gaben, 2024 április 09, 16:50

Előző téma - Következő téma

vadember

A lekerekítés nem hozható létre a kívánt méretben. Ez kiválasztott élek végén fordulhat elő.
Próbálja meg módosítani a méretet, vagy használjon több külön műveletet. Ellenőrizze, hogy a kiválasztott éllánc ésszerű(érzékeny) helyen végződik-e, és ha nem, próbáljon meg másik élt kiválasztani.

2vkx6unz

Ha megosztod a modellt akkor könnyebb segíteni. Lehet, hogy csak a sorrendekkel van gond.

Ha jól látom akkor a doboz éle már le van kerekítve. Alapjában véve a már meglevő lekerekítés is okozhatja ami a dobozon van , vagy karika szélessége is. Ha az nincs 2mm széles akkor sem fog menni a lekerekítés.

Sajnos semmilyen méret nem látszik, meg az sem, honnan indul a karika. Egy darabból lett kihúzva? egy síkból?

eduard

A probléma, hogy az él befut a testbe és kettő között nem tudja létrehozni a lekerekítést. A két testet vágd el egymástól, kerekítsd le, majd egyesítsd.

2vkx6unz

Csináltam egy próbát a szokásos módon és nekem nem ad hibát, simán megcsinálja egy lépésből az összes lekerekítést. Igaz lehet neked nem így van a modell megalkotva. Ezért lenne  látni a lépéseket és a méreteket.

emerzee_

A karika 4mm vastag, a lekerekítések 1-1mm. Valami a csatlakozásnál a gond. Amire jutottam, hogy megcsinálom a testet, majd beletolok egy karikát. Azt hittem, egyszerűbb lesz a dolog, de így is megy és a végeredmény a lényeg. Köszönöm a segítő szándékot!

emerzee_

No ott meg a karika nem volt jó. Újra rajzoltam az egészet és most jó lett. Biztos a sorrend nem volt jó. Most is tanultam valamit! :D

2vkx6unz

Akkor leírom én hogy csinálom lépésenként...
 - Sketch-ben rajzolok egy központos téglalapot, egy segédvonalat az origóból vízszinteen és egy kört valahova a lapon.
- a kör középpontot illesztem a segédvonalra és eltolom annyira, hoyy belelógjon a téglalapba.
- extrudálom a téglalapot szimmetrikusan tömör testként
- extrudálom a kört hozzáadva a meglevő testhez 1mm falvastagsággal
- alsó felső lapot és a gyűrű belső palástját kijelölve lekerekítem 1mm sugárral, majd a doboz négy sarkát lekerekítem 5mm sugárral.

Nem pont úgy néz ki at eredmény mit a tiéd, de nyilván olyanra is meg lehet csinálni csak akkor nem a gyűrű palástját kell kiválasztani. Ellenben így talán erősebb az illesztés...

Nekem ilyen lett 4 lépésből.

2vkx6unz

A kép lemaradt.

2am4nwzib

Csinálva Rhino3D-vel lépésenként , a nyilall jelölt  területre  hívám fel a figyelmet (Rhinoban ez variable radiusz a neve).

2vkx6unz

Fusionban is van hasonló illetve a forma attól is függ, hogy mi lett kiválasztva a lekerekítéshez és milyen a sorrend...
1 eset amikor a gyűrű két oldala:
2 eset amikor a két oldala és a gyűrű és a doboz éle.
3 eset amikor a két palást és még a palást melletti már lekerekített rész.

Attól függően, hogy melyik élre milyen lekerekítést alkalmazunk egész érdekes formák hozhatók össze. Ha még az állandó és változó lekerekítést is kombináljuk akkor meg pláne...

A negyedikben aztán van minden ;)

5yfyyj67

Sziasztok.
Nagyon amatőr kérdésem lenne. Most tettem fel a fusion 360-at. Eddig csak az Onshape parametrikus tervezőt használtam és a Designspark mechanicalt, ami egyszerű mint a faék, de nem parametrikus, szóval nem mindenre jó.
Az Onshape-nél a következő probléma fel sem merült soha.
New sketch-ben felveszek egy 8 szögletű poligont 10mm sugárral. Filett az egyik sarokra, majd végig kattintom a többi hetet, kilépek a sketch-ből.
Majd ha újra szerkesztem, akkor akár a filett rádiuszát állítva akár a poligon sugarát, teljesen elveszíti a formáját a poligon. Valami kényszert kéne felvenni? de minek?
KÖszi!

2vkx6unz

Szia

A módszer nem igazán jó. Az elv az, hogy hagyd a gépet dolgozni.

Vagyis megrajzolod a poligont utána meg kell adnod a méretet és valamilyen módon a pozíciót rögzíteni kell a síkon. Ez lehet kényszer vagy méretezés. Amíg kék a poligon éle addig nincs teljesen meghatározva az alakzat. Akkor jó ha feketére vált minden él.
Alapból ne alkalmazz lekerekítést a síkon ha megoldható másképp. Jelen esetben biztosan van más megoldás.
A síkon azért sem célszerű ez mert minden egyes lekerekítést méretezni kell mert nem lesz az alakzat különben teljesen határozott.

A lekerekítéseket majd csak az extrudálás után kell megtenni egy lépésben egy méret megadással.
Kevesebb művelet, tisztább rajz, jobban követhető tervezési folyamat.

Ha most ismerkedsz a programmal akkor magyarül Vilmos János [#1640@vjanos] készített több oktatóvideót,
vagy angolul Lars Christensen készített videókat a kezdő szinttől.

5yfyyj67

Szia,

Köszi a segítséget! :)

emerzee_

Sziasztok! Tök jó lett a kulcstartó! :) Most "nagyobb" fába vágtam a fejszém. Egy beton "virágcserép" öntöformát szeretnék készíteni kariajihoz. A videót követtem https://www.youtube.com/watch?v=gVrJOnB1VHU&ab_channel=MakerLifeOn, de amikor elmenti 4:10-nél a testet stl-ben, az nálam nem jelenik meg a jobb gombos menüben. Próbáltam "3d print"-ben, de csak egy body-t enged kiválasztani. Free verziót használok, nem találtam leírást, hogy lenne ilyen limitáció. A help szerint, is van ilyen, mint a videón, de nálam nem jelenik meg. A szerző olyan gyorsan kattintgat, hogy mint kezdő, csak lelassítva tudtam követni és nem kommentel, se írásban, se szóban, nem tudom, hol ronthattam el, vagy mi nem jó. (Nem tudom, hogy kéne megosztani a projektet, hogy meg tudjátok nézni.) Köszönöm előre is a segítséget!

2vkx6unz

A válasz nagyon egyszerű. Nem a Bodyra klikel jobb gombbal hanem a gyökér komponensre és már nem save STL-van hanem save Mesh és ott tudsz típust választani. A Save as Mesh funkcióvan tudod kiválasztani, hogy egy fájlba akarod vagy több fájlban.

Ha Bodyt választasz akkor csak egyet enged menteni.

A funkció nem függ attól hogy ingyenes vagy sem.