Fusion 360

Indította gaben, 2024 április 09, 16:50

Előző téma - Következő téma

p75e6i8vg

Szoktak olyant egyáltalán? - Sosem tanultam műszaki rajzot :)

Trükközve, kissé béna végeredménnyel:
Ha megnyomod a Text toolt (T betű), rajzolsz vele egy szövegdobozt két sarok közé, és ott feljön egy panel ahol tudsz beszúrni átmérő jelet.
De a méretet neked kell beírni, és méret segédvonalak se lesznek.

p75e6i8vg

99cwyhfhj

"Szoktak olyant egyáltalán? - Sosem tanultam..."

Nem hogy szoktak, hanem kötelező! :)
Egy esztergályosnak ha a kezébe nyomnád a rajzot, visszaadná, hogy -ez meg mi? -marós munka? :)
(én tanultam, meg nem kevés ceruzát, tust koptattam)

krnj79r9n

Köszi!
Ez működik, már így is egyszerűbb.

A másik forgatós gondot, most nem sikerült előidéznem, most jól működik ahogy kell.
Ha megint előjön, akkor kipróbálom a mit írtál, mert ez nagyon bosszantó.

krnj79r9n

Megelőztél.
direkt csináltam egy tengelyszerű alkatrészt és kipróbáltam.

Igen miután a méretet letetted és elhelyezted a méreten dupla klikk és mindent be tudsz állítani, speckó karaktereket beszúrni, tűrést megadni stb.
A %%c-t nem próbáltam, eszembe sem jutott, hogy itt is működik, de végül is AutoCAD-ben ezek a speckó kódok működtek és működnek a mai napig és ez is Autodesk termék. Amire még emlékszem az a %%d a fokjel. Ezeket használta főleg az ember.

99cwyhfhj

"direkt csináltam egy tengelyszerű alkatrészt..."

Azért köszi, hogy próbáltál ismét segíteni.

krnj79r9n

Igen kell az átmérő jel.
Az a szabály, hogy minden méretet a rá legjellemzőbb nézeten kell elhelyezni. És egy tengelyszerű alkatrészen, legtöbbször ez az oldal nézet. Itt viszont jelezni kell az átmérő jellel, hogy az egy hengeres rész, még akkor is, ha esetleg az egy másik nézetből kiderül.
Viszont az is egy alap szabály, hogy egy műhely rajzot a lehető legkevesebb nézetből, metszetből, szelvényből, stb.. kell elkészíteni a könnyű áttekinthetőség miatt.
Az átmérő jellel akár meg is spórolhatod a tengely irányú nézetet, ha más részlet nem indokolja.
A mai CAD-es világban már nem gond sok-sok nézetet, metszetet csinálni, de amikor még kézzel rajzoltunk, bizony jól ki kellet találni előre, hogy mit hogy fogunk ábrázolni, hány nézetből, és mit hova helyezünk el. Utána már nincs tologatás, mert mert nem fért el valami. [#wink]

krnj79r9n

Szívesen,

Ettől függetlenül mondjuk felismerhetné a program, hogy az hengeres méret és oda biggyeszthetné az átmérő jelet.

Viszont amit nem találok és sokszor kelhet, most is ki akartam próbálni a tengelyen, mert főleg ilyen alkatrészeknél kell az a megtört nézet.
Ha sokat rajzoltál akkor te tisztában vagy vele, hogy mire jó ez a hosszú alkatrészeknél. Két törésvonal közötti részt összehúzza rövidebbre, hogy a lapon elférjen.

99cwyhfhj

Csináltam (diódás)lézerre egy linuxcnc-s ngc-t. Kontúr vágás. A cél volt, hogy a Z érték csak kétféle legyen, mert azt szövegszerkesztőben cserélem M3 és M5 parancsra.
Így most Z0 van és Z-1, ezeket cserélem. Tele van spline-okkal, kíváncsi leszek rá. Ez lesz az első CAM próba.

99cwyhfhj

Igen, a két "fél nyolcas" vonal, ráadásul a zárt rész vonalkázva... -igen, azt felejteni kell valószínűleg.

p75e6i8vg

Na szóval...
Ha egy Body-n nyomok egy jobb klikket, és nyomok egy "Create Components from Bodies"-t, Component lesz belőle.

A komponenst jelöli ki világosabb kékkel, komponensen ha duplaklikkelek csak azt jelöli ki, kijelölt komponensen lehet nyomni önmagában is create Drawingot, komponensek közé lehet csatlakozásokat tenni stb...

Komponensek hierarchikusan egymásba ágyazhatóak, külön-külön mindegyikbe lehet testeket létrehozni utólag is.
Alapból ha az ember indít egy új dizájnt, létrejön egy komponens amibe elkezdünk dolgozni - ezért van hogy ha Body-kon duplaklikkelek, akkor a felettük levő komponens (azaz az abban levő összes test) kijelölődik.

Vagyis menet közben is érdemes testekből komponenseket csinálni, ha valami komplexebbet rajzol az ember.

krnj79r9n

Nem tudom, hogy ma még szabványos-e a két "fél nyolcas" vonal sraffozva. Tengelyeknél lehet, nem tudom. Szerintem ma már nem alkalmazzák simán törésvonalakat használnak.

Egész hivatalosan a neve "törésvonallal megszakított ábrázolás", mert ugye nem csak nézet lehet.
Ez a SolidWorks-ben simán csak "Break" néven fut.

vjani - nem tudod várható-e egy ilyen megszakított ábrázolás a Fusion rajzkészítési moduljába?

krnj79r9n

Bevált a "home" trükk a megzavarodott középső gombos forgatásra.
Nagyon köszi mert ez roppant zavaró, de még inkább idegesítő volt.

p75e6i8vg

Előbb-utóbb tuti, elég alap dolognak tűnik.

Majd megírom nekik az ideastationba, ha még nincs ott.

krnj79r9n

Az jó lenne köszi.
Ezek szerint szerint Te szoktál írogatni az ideastationba is?
Milyen felhasználó néven lehet ott téged megtalálni?

Lehetne még egy javaslatom? Még lenne pár, de össze kéne szedni.
Azért a SolidWorks-ben is vannak nagyon jól eltalált dolgok. Nem kell szolgai módon lemásolni, sőt átgondolva még akár jobb is lehet.

Ami most eszembe jut, mert roppan kényelmetlen a használata jelenleg az az Isolate.
Nem ártana, ha egyszerűsödne a használata, mert egy komplexebb összeállításban azért sokszor használná az ember. Jó lenne ha egy sima egyszerű jobb klikk a components-en is ki lehetne választani a jobb klikkes gyors menüből, ugyan így a CRTL-al történő többszörös kiválasztáskor is. Nyilván való, hogy nem a felületre értendő az Isolate, és így nem kellene CTRL-al dupla bal klikkelgetni és aztán jobb menü legalja.

A másik amikor vissza akarod állítani (UnIsolate), arra a SolidWorks-ben, egyszerű megoldás van, míg az Isolate aktív egy kis ablakban megjelenik egy gomb, hogy Exit Isolate. Ezt bárhová elteheted, hogy ne zavarjon és ha ki akarsz menni az Isolate-ből, egyszerűen megnyomod.

Ezt a Fusionban fel lehetne tenni a menü végére mint a "Stop Sketch" gombot a vázlat készítésekor.