Fusion 360

Indította gaben, 2024 április 09, 16:50

Előző téma - Következő téma

99cwyhfhj

Köszi, hogy fáradtál, ez tényleg kimerítő válasz volt.
Holnap majd kipróbálom.
Az inkscape-et ismerem, de abban semmi kihívás nem lett volna :)

99cwyhfhj

János, Te milyen grid setting-gel dolgozol?
Az adaptívben ez a 2,5mm-es meg egyéb idétlen rácskocka méret nem állítható?
A fixed-ben is próbáltam a 10/10-es osztást, de a számozást alig lehet megtalálni, olyan szétszórt.
Ha szerkesztés közben is lehetne látni a kurzornyíl pozíciót, mint a cad-ekben, néha az is jól jönne :)

p75e6i8vg

Hát ezt speciel még nem állítgattam el az alapról :)

Ha nem akar oda cuppanni ahova gondolom, akkor jobban ránagyítok :D

99cwyhfhj

Ja, most látom, az alap 5-öst használod. Végülis nem nagy tragédia, a régi cad-ek miatt az ember néha keresi hol jár éppen :)

99cwyhfhj

Ja, hát olyankor macerás, ha pl. X23.15 Y18.45-ről akarsz kezdeni.
Akkor előbb két segédvonal oda a nulláról, amit aztán töröl az ember.
Azt nem is néztem, origó átmozgatási funkció is van-e benne.
Na majd holnap.

p75e6i8vg

Azt hiszem nincs.
Én általában sketchelésnél megrajzolom akárhova, aztán D-betűvel bekényszerezem a távolságokat.

99cwyhfhj

Köszi, ez a spirál így tényleg tök jó. Eszembe nem jutott volna, hogy egy testből egyvonalas csigavonalat lehet kreálni[#worship]
Talán másnak is segít majd.

krnj79r9n

Ami nekem nagyon hiányzik, hogy sehol nem mutatja a koordináta rendszert.
Szerkesztés közben nekem sokszor nagyon hiányzik, hogy merre áll az X, Y, Z tengely. Nem lehet ilyet valahol bekapcsolni?

99cwyhfhj

Most nincs winem, de az "origin' (ha jól emlékszem) menüt lenyitod, az egeret ráviszed pl. az XZ-re, akkor berakja az
XZ síkot a rajzra és látod melyik az.

Amit nem értek, ha pl. XY síkból M parancs után emelem Z irányba a testet (egérrel), akkor az M menüjében miért az Y vagy X irányhoz teszi az elmozdulás mértékét.
A prefenrecies-ben be van állítva a Z up.

2vkx6unz

felirattal valóban nem mutatja, de az origin menüben ha bekapcsolod akkor 3 különböző színnel jelzi a tengelyeket. (piros, kék, zöld)

p75e6i8vg

Igen, ahogy Sanyi írja, a bal oldali fastruktúrában az "Origin" melletti villanykörtével be tudod kapcsolni.

Egyébként én általában a jobb felső sarokban levő orientációs kockát és a feliratait figyelem, sokszor ezt fogom meg egérrel vagy akár a touchpaddal és úgy pozicionálok.

Nekem majdhogynem mindegy hogy állnak a tengelyek:
- A CAM részben úgyis beállítgatom a koordináta rendszert, origót
- Ha meg exportálni kell, pl 3d nyomtatáshoz, a másik programban beforgatom ahogy tetszik.

p75e6i8vg

Még az is lehet, hogy ez valami bug...

Utánaolvasva a "Z-up" csak a beállítás után újonnan létrehozott modelleknél lép életbe.
Ott át is szinezi a függőleges tengelyt kékre, de attól még úgy működik ahogy leírtad.

3D nyomtatáshoz összevadászott modelleknél is sokszor előfordul, hogy nem jól vannak beforgatva.

Vagy valami filozófiai oka lehet, pl 2D koordináta rendszernél az Y irány a "felfelé".
Vagy esetleg kulturális: amerikában így szokás

2vkx6unz

A kockával való forgatás nekem nagyon idegen, de van rá megoldás. A ctrl és az egér görgőt lenyomva lehet aneélkül forgatni, hogy a kockát megfogod. Ez nekem jobban kézreáll.

Az is nagyon tetszik, hogy az egyenes rajzolás közben át lehet kapcsolni ívre a jobb és bal gomb egyidejű használatával. Így megrajzolva egy síkidomot már csak kényszerezi és méretezni kell, egészen gyorsan lehet vele rajzolni.

krnj79r9n

Igen közben rájöttem, hogy az Origin-nél bekapcsolhatók a dolgok (tengelyek, síkok), de azért ez nem teljesen egyenértékű a Solidworks-ben megszokott bal alsó sarokban lévő koordináta rendszerrel. Színnel és betűjellel. Valahogy sosem tudom megjegyezni hogy melyik szín melyik tengely, de ez már az én bajom.

Én rendszeresen letekintek rá pl. méréskor. Mindegy meg lehet szokni a hiányát.
Viszont a Fusion-ba lévő felső kocka zseniális és jól használható, nagyon sok rétű használatra alkalmas.

Ilyen pl. a Solidw nincs pedig jó lenne valami hasonló.
Van másmilyen ami nem ilyen jól használható.

Egy kérdés még, hétvégén nézegettem az IdeaStation-t és ott láttam, hogy valaki szinte már könyörgött a vázlatkészítésnél  a midpoint-ért, amit nagyon meg tudok érteni. Állítólag implementálva. Az azt jelenti, hogy beletették vagy tévedek?
Mert nem találom, én arra gondolok, hogy megragadhatod a vonalat a középső fogópontjánál, vagy tudok egyből kényszerezni a vonal középpontjára. Most ilyen nincs. Külön rá kell tennem egy pontot a középpontra és azt tudom kényszerezni.

p75e6i8vg

Ez volt az ugye?

A végén az tírják, hogy Shift-et kell nyomva tartani, ha ilyesmit akarsz.
Itt egy video róla