Fusion 360

Indította gaben, 2024 április 09, 16:50

Előző téma - Következő téma

p75e6i8vg

Gonosz leszek: nem lenne hosszú távon érdemesebb megtanulni azt a néhány használatos angol kifejezést? :)

Hirtelen ránézve a CAM részét még lehetne is könnyen magyaritani ott külön van a szöveg valahol itt:
c:\Users\\AppData\Local\Autodesk\webdeploy\production\b8535b136583feacdb288f6ed972e6555b191b85\Applications\CAM360\Data\Translations\german_de.xml

Viszont a többit nem tlaáltam...

Ha az segít, a beállítások közt át lehet kapcsolni németre (vagy kínaira vagy japánra)

p75e6i8vg

Ja, utánakérdeztem a fizetősnek:
- jelenleg a havi 35 dolcsis ugyanazt tudja, mint az ingyenesen használható, csak jár mellé 1000 cloud credit, amivel az ő szerverükre feltöltve tudsz renderelni, szimulációt végezni, számításigényes feladatokat delegálni.
- novemberben jön az Ultimate verzió (ami jelenleg nem kapható úgy néz ki)
Ez éve 1500 dollár lesz, és fogja tudni a folyamatos 5 tengelyes megmunkálást, többféle szimulációt, analízist, nyúlást számítani, meg még nemtom mint...

p75e6i8vg

Közben tervezgetem a gépemet, most kb így áll:

A Z környéke közelebbről:

A Z platform terv 40mm alulap, hátrafelé 80x20-as merevítésekkel. Egy terheléses szimulációt futtatva rá 1000N terheléssel kb 0.03mm-t tér ki - ha lehet hinni a proginak:

krnj79r9n

Nem vagy gonosz.
Igazából a programon belül kifejezések nem jelentenek problémát, azokon rég túl vagyok és ismerem is őket.
Kb. 25 éve használok valamilyen CAD programot. AutoCAD R12-vel  kezdtem talán, még középiskolában. Az még DOS-os volt. Aztán AutoCAD-ek sora, majd kb. 3 éve SolidWorks közben némi SolidEdge is (ezzel sosem tudtam barátságot kötni, egyszerűen nem áll rá az agyam) és most a Fusion 360 ami viszont nagyon megfogott.

Inkább a hosszabb egybefüggő szövegek értésével van bajom (tudom google fordító a barátom) :-), használom is rendszeresen. És a CAM része az pont ilyen, nagyon sok hasznos magyarázó szöveg van benne. Illetve a beállítások panel.

Sok jó tutoriál van azok sokat segítenek, még ha angol is.

p75e6i8vg

Van konkrét CAM művelet ami kérdéses, vagy úgy általában?
Ha gondolod, segítek értelmezni.

Nekem megy az angol, de a CAD-CAM-hoz is meg a forgácsoláshoz is kezdő vagyok :)

krnj79r9n

Kössz, hogy utána néztél.
Tehát akkor csak a kreditekben különbözik a fizetős.
Számomra akkor sok pluszt nem nyújt, bár szeretek renderelni is, szimulációt meg sosem csináltam még semmiben sem.
Ezen persze szeretnék változtatni.
Nem tudom a hálózati render mennyivel lehet gyorsabb mint egy asztali i7-4470k procin vagy bent a cégnél i7-6700k felhúzva.
Egyszer kipróbálom.

Az Ultimate-et egyenlőre biztosan nem használnánk ki.
Az 5 tengelyes marás egyenlőre nem téma, a szimulációval még sehogyan sem állok.

A gépedre is rátérve, szimpatikus terv, komoly merev gépnek ígérkezik. Ilyen felépítésű nem is nagyon, vagy legalább is nem sok készült itt a fórumon. És még szimulációt is használsz.

krnj79r9n

A CAM részt egyenlőre még hanyagolom, inkább amíg tart az első fellángolás, igyekszem a program működését, filozófiáját mielőbb elsajátítani.
Szerencsére ebben nagy segítség maga a program, mert egy rendkívül intuitív, jól átgondolt rendszerről van szó és így a youtube-os videókkal elég gyorsan lehet haladni.
Látszik sokat foglalkoztak a működés átgondolásával, valószínűleg a felhasználói visszajelzések alapján is sokat formálódott. Egyenlőre nagyon tetszik, így érdemesnek tartom további energiák "beleölésére". [#vigyor0]

Zseniálisan egyszerű és nagyszerű megoldások vannak benne, miután az ember kezdi megérteni.
Én a Solidworks-öt ismerem behatóbban (de még messze nem profi szinten), de azt kell mondjam lenne mit tanulniuk.

krnj79r9n

Most csak bele bele néztem a két videóba.
Ígéretes, érdemes lesz normálisan végig nézni és esetleg végig is csinálni.

Most küzdök még az általános használattal, a joints része az összeállításoknál kicsit nehezebben emészthető számomra. Nem rossz, nagyon is jónak tűnik, csak a nagyon más a SolidWorks-ös logikához képest, ezt szokni kell.

Nem-e tudsz róla, hogy esetleg talán fejlesztenének hegesztés modult is a programhoz. Ez nekem nagyon hiányzik belőle.
Lényegében egy tetszőleges sík vagy térbeli vázlatot, pillanatok alatt felöltöztethetsz egy általad korábban előre definiált idomokkal, lényegében sketch-ek amit kihúz a térbeli vázlat alapján. Tehát zártszelvény, cső, UPN gerenda, akár mi..., és a végeknél megadhatod az átfedéseket, áthatásokat, hegesztési hézagot.
A Sweep-el megoldható a dolog, de az nagyságrendekkel lassabb körülményesebb.

A lemez modult is nagyon várom, kíváncsi vagyok rá. Mikorra várható?

p75e6i8vg

A lemezes részt úgy olvastam erre a félévre ígérték - már csak max 2 hónap :)

A hegesztős részt lehet nem értem jól.
A felöltöztetésnél ilyenre gondolsz, mint ez a bringaváz?

Itt csinálnak csőáthatást, figyeld meg, hogy extrudálásnál "Extend: To object" tipust választ.

Nemtom ez segít-e :)

krnj79r9n

Na a lemez az jó hír! És, ha kész van egyszer csak frissül és megjelenik a programban?

Így is olyan érzésem van mintha néha megjelennének dolgok amik addig nem voltak.

Azt hiszem kár is magyaráznom a hegesztést, egy videó mindennél többet mond. Egy-két Solidworks-ös példán keresztül.

Solidworks Weldment

vagy ez

Solidworks Weldment 2

És még van ott számtalan példa rá.
A lényeg hogy elkészíted a hegesztett vázszerkezet 3D vázlatát (sima vonalas csontváz) és aztán előre definiált profilokkal felöltözteted. Profilokat magad is készíthetsz akár milyet. A találkozási pontokon a profilok áthatásai automatikusan létrejönnek amit te magad szabályozhatsz, hogy hogy történjen. Átlapolással (erre vagy arra), gérbe vágással stb..
A profilt a vonalak mentén tetszőlegesen pozicionálhatod, forgathatod, tükrözheted stb. hegesztési hézagot adhatsz meg. Véglezárókat, merevítő bordázatot készíthetsz és varratokat is!
Aztán további modellezéssel tetszőleges alkatrészeket is adhatsz hozzá.
És ez így együtt alkot egy hegesztett szerkezetet, ami egy alkatrész, amire ráeresztheted a szimulációt is és a rajzban is hegesztésként működik.

Végül csak leírtam a lényeget[#vigyor2]

p75e6i8vg

Itt azt írják, hogy nincs benne ilyesmi, és nincs is betervezve.

Igen, egy frissítéssel fog bekerülni. Ha még nem véglegesként, hanem csak bemutatóként teszik bele, akkor azt külön be kell kapcsolni a Preferences > Preview alatt.

krnj79r9n

Ez igen sajnálatos. [#sir]

Viszont most, hogy mondtad a Preferences > Preview, megnéztem mi van ott és egy hasznos dolgot be is kapcsoltam, ami szintén nagyon hiányzott.

A vázlatok színezése a kényszerezés közben. Tehát ami már fix és teljesen meghatározott az feketére vált. A még nem teljesen meghatározott vonalak kékek maradnak.
Ez nagyon nagy segítség egy bonyolultabb vázlatnál.

99cwyhfhj

Csigavonalat akarnék rajzolni (síkban), gondoltam legalább kicsit előveszem a fusiont, de nem igazán találok ilyet. (vagy vaksi vok)
Gondolom spline-nal megszerkeszthető, -de van valami egyszerűbb megoldás? Hátha valaki már találkozott vele :)

p75e6i8vg

Alapból vonalas "sketch" spirál rajzoló nincs benne.

- 3D-s spirál testet lehet rajzolni a rugóval: Create > Coil
A tipusát állítsd át Spiral-ra a feljövő panelen:

- Ezután emeld fel az alap síkból a Move toollal (M bilentyű), vagy tegyél alá némi távolságra egy másik síkot (pl Offset plane)

- Sketch > Project/Include >Project - vagy egyszerűbben a P betű megnyomásával feljön a Project tool, amivel pl síkba tudsz levetíteni egy tétbeli eszközt. A beállítás paneljén állítsd át a szelekciós feltételt testekre (Bodies).
Eztán a spirálra kattintva levetíti annak körvonalát a síkra - ahonnan a felesleget letörölheted :)

B megoldás: Inkscape-ben alapból van vonalas spirál rajzoló, azt elmented SVG-be azt meg be lehet ide importálni :)