Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

keri

Amúgy gondolom a kocsi szélességét simán levonom a teljes hosszból és kb. megkapom a pontosabb értéket...csak úgy józan paraszti ésszel belegondolva.

keri

Szerintem anyagilag is jobban megéri, mert amúgy a csúszkák terhelhetősége jóval nagyobb mint az önálló merevsége.
Amúgy mit építesz, meg lehet tudni?

000000000

Szia!
Nem tudom, milyen lehajlás képlettel számolsz,
de vigyázz az alapesetek betartására
(1 vagy 2 végén befogott, mereven vagy csuklósan).
Ez máris 4 képlet, és ezek csak a fő verziók.

6i8d9axkg

Egy cnc marógépet építek(getek).
x irányban 1500mm
y irányban 1000mm
z irányban 300-400mm
méretekkel.
A váz már megvan 60x40-es vastagfalú harmatából heggesztve.
Most ott tartok, hogy az alkatrészeket próbálom összeszedni a mechanikához.
A gép oldalsó és merevítő elemei 20mm vastag alumíniumból lesznek már azok is megvannak.
Az elektronikát itt vásároltam H1-es vezérlő és 2 db 6.4Nm-es és 1 db 3.1 nm-es léptetőmotor.
Nagyon jól jön a segítség, főleg ilyenkor amikor az ember a megfelelő ár/érték arányú alkatrészt próbálja megtalálni.
Ha esetleg tudnál nekem ajánlani céget ahol érdemes a mechanikai alkatrészeket megvásárolni akkor azt köszönettel venném.

keri

2 végén alátámasztott rögzítettel számoltam, ha csak az egyik végén rögzített, akkor 16* nagyobb a behajlás, ha csuklós 2 végén (mert ugye 1 végén nem lehet csuklós) akkor pedig 8* nagyobb. (józan paraszti ésszel.

keri

Én a HiWin féle golyós kocsikat preferálom. A terhelhetőség/ár szempontjából ezek jöttek ki legolcsóbbra, de ha nem kell olyan nagy terhelés és pontosság, akkor az Isel féle görgős kocsik is jók, mert azok gyorsabb mozgást tesznek lehetővé és a szennyeződésre sem olyan érzékenyek. Árban kb. egyforma mindkettő, de biztos tudnak még jó tippeket a többiek.

000000000

Ettől féltem...
Szerintem rossz képletet használsz.
Az Flköb/3IE az alapeset.
Ehhez képest a két oldalon mereven
befogott középen 64-szer kevésbé hajlik
le azonos IE mellett.  
És miért ne lehetne 1 végen csukló,
a másik végen meg merev befogás?
Ez a verzió a csukló-merev kontstrukció.
Csukló-csukló, merev-merev, merev-semmi.
Ez a négy alapeset, és utána N+1 verzió
még, ahogy Svejk is érzi, hiszen ezek
1 ponton támadó erőket tételeznek fel,
A gyakorlatban pedig szinte mindig valamilyen
szakaszon megoszló erővel kell modellezni
a terhelést.

7vpav5d32

Egy ilyen behajlás az értelmezésemben  
lengéshez vezet. Ha ne adj Isten a lengés frekvenciája megegyezik a marószerszám által keltett frekivel az meg katasztrofa.

keri

Utána néztem http://www.nyf.hu/others/docs/sziltan4.doc" TARGET=_fnew>Itt és igazad van hogy a képlet amit kaptam, nem a két végén mereven befogottra vonatkozik, hanem a két végén csuklósan alátámasztottra:
=+(B9*B10^3)/(B11*B12*48)

De ez nem a képletet rendelkezésemre bocsájtó hibája, ráadásul az én esetemben inkább ez adja a közelebbi értéket, de ha nem 48-al hanem 64-el kell osztani az sem tragédia hiszen az azt jelenti hogy 2* pontosabb a gépem, ami még mindig csak közelíti az álmaimban szereplő értéket :-)

A számolás további bonyolítását feleslegesnek érzem, mert nem repülőgépet építek ahol a erő/súly aránynak maximálisnak kell lennie, hanem egy hobby CNC-t ami reményeim szerint használható lesz és a kérdés is az volt, hogy kb milyen anyagból kell az adott alkalmazást megépíteni hogy használható legyen.

A terhelés eloszlás problémája viszont, józan paraszti ésszel nem befolyásolja jelentősen az eredményt ezért szemrebbenés nélkül elhanyagolom.

Ha pontos és komplex számításokra lesz szükségem, a becslésen felül, akkor pedig egy megfelelő szoftverre fogom bízni, a gépem pontos modelljét.

keri

Úgy van, ez a probléma minden gépnél létezik, ennek a lengésnek a megakadályozása már külön tudomány, ahogy azt a mechanikai ötletek topikban kellően kifejtették már előttem.

Egyébként örömmel vitázok műszaki dolgokról kúltúrált keretek közt, de a továbbiakban ezt a Mechanikai ötletek topikban folytassuk, mert ez a téma mát nem ide való.

keri

Bocsánat elmerültem az elméleti vitákban :)
A te géped esetében a javaslatom nem változott az alátámasztott vezetékek tekintetében.
A HiWin féle cuccokat a ... cégnél lehet megvenni, illetve ugyan ez a cég, de az árlista egyben letölthető a ... oldalról. A lineáris csapágyak adatlapjai szintén innen tölthetők le, vagy http://hiwin.hu/index.php?scriptlet=HIWIN/Kataloge&lineID=2" TARGET=_fnew>INNEN

Javaslom az angol nyelvű adatlapok használatát, mert szerintem a magyar nyelvűben elírták a nyomaték információkat.

3k74cecek

A kérdésedre csak akkor lehet érdemi választ adni ha ismerjük a gép konstrukcióját, mert a fellépő erőket akkor lehet jól saccolni.

6i8d9axkg

Köszönöm, hogy ilyen vtába bonyolódtatok miattam.
Ha készítek egy sematikus ábrát (skiccet) A gépről és felrakom akkor tudtok nekem segíteni a megfelelő alkatrészek kiválasztásában?

keri

Ami tőlem telik, egy becslő kalkulációt tudok neked csinálni.

6i8d9axkg