Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Bizony nekem amikor megragadt az előtoló orsóm, le is nyiszálta a közbetét áttétel egyik kerekét. :(

Teaway

SquirrelTech

Alulméretezettre szvaznék. Meg arra, hogy olcsóbb...
Elfelejtem kikapcsolni az előtolást? hmm...
Most hogy már egy ideje léptetőmotoros, elsétálok én kávézgatni is a nagy meló kellős közepette. De míg gépielőtolás volt, azért mindig ott könyökőtem fölötte a polcon. :)
Jó persze megeshet, de akkor most valószínűleg nem a fogaskerékre haragudnék.

2dw0x9awk

Hézagolólemezek:
http://www.recordmetall.de/download/recordkatalog.pdf
http://www.hs-folien.de/deutsch/praezisionlehrenband.html
Nekem már régóta van, nem mindennap használja az ember:-)
Az árakat jövő hétre beszerzem ha valakit érdekel

6i8d9axkg

Üdvözletem mindenkinek!
Azután érdeklődnék hogy tudnátok-e tanácsot adni abban, hogy hol lehet kedvező áron lineáris csapágyat és hozzá való rudat vásárolni.
A rúd átmérője 35-40 mm.
A segítségeteket előre is köszönöm.

43pbwjg8s

Bár most nem látok ilyen méretben nála, de kérdezz rá:

http://www.vatera.hu/listings/index.php?us=daniella97" TARGET=_fnew>daniella

Ha kell emil cím szólj! Már vásároltam tőle D10-est.

4um5b65d

Nincs neki, már én is kérdeztem. Csak 20-as vagy az alattiak....

ywathzay

http://cgi.ebay.co.uk/Linear-Bearing-Support-Unit-Bearing-ID25mm-SMA25-x1_W0QQitemZ250449474593QQcmdZViewItemQQptZUK_BOI_Building_Materials_Supplies_Carpentry_Woodwork_ET?hash=item3a4ff3b421&_trksid=p4634.c0.m14.l1262&_trkparms=|301%3A0|293%3A1|294%3A30" TARGET=_fnew>itt találsz bármilyet, ami nincs kitéve azt meg kell kérdezni és tesz fel. Rudat pedig én most vettem ADIX hálózat csapágyboltjában. Igaz nem biztos hogy a legolcsóbbak (ha máshonnan veszek a posta ktg. úgyis megdobja), szét kell nézni másfelé is.

6i8d9axkg

Tisztelettel köszönöm a gyors válaszokat.
Nekem 1500 mm hosszú rúdra lenne szükségem, hobby cnc-hez. Véleményetek szerint ha a két végén alátámasztom a rudat mekkora átmérő kell ahhoz, hogy ne legyen behajlás?

3smbkb69

Mindenképpen lesz behajlás,a kérdés az hogy belefér e még a tűrésbe ez az érték.A tűrést meg a munka jellege határozza meg.

6i8d9axkg

keri

40-es köracél paramétereivel számolva,
1,5méteren, 100N terhelésre 0,23mm lehajlás lesz.
A rúd hossza köbösen számít a lehajlásba és a rúd anyag hajlítással szemben nem túl ellenálló. Tehát meggondolnám, hogy levegőben ekkora távolságot át akarjak hidalni.

Jobb lenne alátámasztott csúszka alkalmazása, amit 100*100-as acél zártszelvényre rögzítesz, így 500N erő hatására 0,1mm behajlás lesz ami faipari alkalmazásnál már elég szerintem.

Esetleg alumíniumból is lehet építeni, de akkor dupla vastag szelvények kellenek, vagy többet összerakva növeled a gép merevségét.

Ha megnézed a lapszabász gépeket, ott is elég vastag gerendákat használnak.

svejk

Azt is számold hozzá hogy gondolom minimum két rúd lenne és a teher nem pontszerű hanem egy 3-400 mm-es részen oszlik el.
Ha megy nagyon az ilyen irányú számolás, kiszámolhatnád a tanulság végett.

6i8d9axkg

Valóban most, hogy belegondolok tényleg igazatok van!
Mechanikai rémemlékeim most rámtörtek :)
Akkor mindenképpen alátámasztott csúszkában kell gondolkodnom.

keri

A múltkor kaptam egy képletet, meg adatokat a lehajlás számításhoz, ezt beírtam excelbe saját magamnak, hogy meg tudjam becsülni mire számíthatok. Elektronikához értek, itt pedig mindig a leg szélsőségesebb lehetőségre kell kalkulálni, ezt alkalmazom a mechanikában is, mert itt is előny a túlméretezés.

Nyilván nem pontosan felelnek meg a valóságnak ezek az egyszerű számítások, de jó becsléshez elegendők ezek az infók és arra is jók hogy lássuk hogy azok a méretek amik puszta kézzel masszívnak érzünk, komolyabb terhelésekre már meglepően nagy deformációkat okoz.