Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

000000000

De tisztában vagyok a mértékegységekkel, csak most vidéken vyok és egész napos melók után vagy éppen közbe probálok irni egy 4 cm szer 7 cm es érintőképernyőn, kész kihivás! Amufy nem veszik el a kedvem, építő jellegű kritikának veszem és köszönöm teljesen igazatok van. A gép már keza rajzlapon és fejben körvonalazódni huzott csiszolt köracél lessz a megvezetése de nem csuszoperselyes hanem görgős. félek akkora súlyt csuszóperselyen mozgatni, mert eddig ahogy számolgatom lessz súly randesen, apropó milyen vastagságu anyagot javasoltok?

Én ugy tippeltem hogy:  
x tengelyhez (1700-1900mm) 35-ös köracél
y

000000000

Bocsi fele lemaradt.  
tehát
x tengely (1700-1900mm) 35-ös köracél
y tengely (1400-1600mm) 25-ös köracél
z tengely (300-550mm) 15-ös köracél
az hogy végülis milyen hosszuak  lessznek még nemtudni, de valahol ezeken a tartományon belül lessz. A másik a kocsik anyaga, alvileg hogy stabil legyen 10-12mm vastag acél lapból maratnám csak félek hogy borzasztó nehéz lessz. ugyhogy várok minden tippet, ötletet

000000000

De tisztában vagyok a mértékegységekkel, csak most vidéken vyok és egész napos melók után vagy éppen közbe probálok irni egy 4 cm szer 7 cm es érintőképernyőn, kész kihivás! Amufy nem veszik el a kedvem, építő jellegű kritikának veszem és köszönöm teljesen igazatok van. A gép már keza rajzlapon és fejben körvonalazódni huzott csiszolt köracél lessz a megvezetése de nem csuszoperselyes hanem görgős. félek akkora súlyt csuszóperselyen mozgatni, mert eddig ahogy számolgatom lessz súly randesen, apropó milyen vastagságu anyagot javasoltok?

Én ugy tippeltem hogy:  
x tengelyhez (1700-1900mm) 35-ös köracél
y

bicme92us

000000000

SzT3!
Az én jelenlegi első gépem is "csúszós", erre volt egyelőre keret. :-)  Az X tengelyen 800mm hosszú 20-as köracél van. ha középen van a híd és rákönyökölök elég jól le tudom nyomni. :-) Saját súlyától ugyanitt két tized a lehajlása a végeihez képest, de egyelőre amire használom a masinát, a tanuláshoz, arra tökéletesek. Mikor megterveztem a gépemet, azt hittem, hogy atomvillanásbiztos lesz, de én is meglepődtem, hogy mennyire nem. Ezek után a te 1900x1600x550-es méreteid nekem elég extrémnek tűnnek ezzel a megoldással. Az enyémhez már megcsináltam egy tartóprofilt, ami végig rögzíti a tengelyt a géptesthez, nem csak a végeken, csak még lusta voltam beszerelni, mert fel kellene hasítanom hozzá a csúszóimat, és folyton akad valami marnivaló. :-) Szóval ne csússzál, ahogy írtad, hanem gördülj...

Üdv

P

000000000

lehetne fesziteni is a tengelyt péter!persze ha jo erős a keret!

000000000

Sajna annyira nem erős. Egy kicsit így is feszítve van... Képem nincs most róla hirtelen, csak a modelljéről:
http://kepfeltoltes.hu/view/090408/router_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>http://kepfeltoltes.hu/thumb/090408/router_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Üdv

P

e6bkdgi5f

Valaki tudja esetleg, hogy Szegeden honnan tudok beszerezni réz táblákat névjegytábla gravírozásához?
Köszi

PSoft

A kérdésre nem igazán tudom a választ,majd István "talán" megmondja.
Egyet viszont tudok!
Amikor én (kb 3-évvel ezelőtt)"beleszerettem" a CNC-be,nem mondom egy bizonyos célfeladat kapcsán,még nem is hallottam erről a fórumról.
Makra zoli kapcsán (baloldalt 19-es mechanika).
Na az Ő gépének bizonyos elemei készültek a "mi" mühelyünkben (marós,esztergályos munkák).
Ő a legbugyutább,adott esetben"idióta"kérdéseimre is kitartó türelemmel,választ adott,segített a tapasztalataival.
Ezáltal én eleve kihagyhattam egy csomó olyan "buktató"-t,amin egy nemkérdező,saját feje után menő "laikus" keserű tapasztalatok útján BIZTOS,hogy átesik,át kell hogy essen.
Azóta már a harmadik gépem készül(megint csak az élet hozta "kényszerből" 1800X1300-as asztalméretekkel,márvány-gránit gravírozás,szervó vezérlés.
Nézzétek meg a  
http://www.sirkogravirozas.hu/movies/technologia.wmv" TARGET=_fnew>Graviston-KFT videóját,na ez a végső cél(erre van piac)kicsit morbidnak tűnhet,de ez a valóság.
Majd teszek föl képeket a gép építéséről,később videót is a működéséről.
Valószínü,hogy kérdéseim is lesznek még az elektronikával kapcsolatban.
Szóval visszatérve a kicsit hosszúra sikerült mondókám elejére, ha már erre "vetemedett" valaki segítsük bíztassuk a kezdőket,mégha gyakran oly "bugyuták" is az első kérdések,próbálkozások.
Az anyukája hasában senki sem tanulja meg a CNC fortélyait,titkait.
Én továbbra is bízok a fórumozó "öreg rókák" szaktudásában,segítőkészségében!!!
Bocs,hogy neked címeztem a válaszom,nem volt célzott.
[#integet2][#wave]

2nbj3n5m

Hány wattos leser lehet a tettes?
A softwer sem piskota.
Janko

3k74cecek

A feszítést el kell felejteni. Egyrészt nincs az a merev keret ami kibírja azt a feszítő erőt ami kellene ahhoz, hogy érdemben csökkenjen a behajlás.  
Nem akarok a szögfüggvényekre hivatkozni, gondolj csak arra, hogy milyen kis erővel benyomod a bikára megfeszített ékszíjat.

Másrészt sokkal egyszerűbb egy alátámasztott konstrukciót csinálni, mint akárcsak tized annyi eredményt nyújtó merev keretet.
Szóval ez gyakorlatilag használhatatlan módszer.

3k74cecek

Erre a kérdésre nem lehet érdemben válaszolni a konstrukció részleteinek ismerete nélkül.
Csinálj vázlatot, vagy magyarázd el egyértelműen az elképzelésedet és akkor lehet megalapozott véleményt mondani.

3k74cecek

Biztosan nem. Mindössze arra hívja fel a figyelmet, hogy a műszaki dolgokban nem illik úgy fogalmazni, mintha szakácskönyvet írnánk.
Itt nem lehet "csapott evőkanálnyi" meg "csipetnyi" meghatározásokat használni.
Az emberek jó része viszont nem szokta, és nem is szereti a precízséget. Legalábbis akkor ha neki kell ezt tennie. Azt ugyanis nem olyan egyszerű kimagyarázni ha balul üt ki valami.
Azt viszont elvárják, hogy a másik percíz és egyértelmű legyen.  
Ne vegye senki magára, általánosságban értettem. A jelenlévők amúgy is mindig kivételek. Legalábbis a szólás szerint.[#nevetes1]

000000000

ebben nem osztom a véleményed,mert én ki probáltam az alátámasztásost,és nem állitom hogy a feszités,teljes merevséget ad,de csőkken a behajlás.és ha már, behajlik,akkor lehet egy segéd gőrgőt alkalmazni alátámasztásnak,aminek a pályályát fől lehet kőszőrűlni.meg szerintem érdemes méretezni a rudazatot a fesztávhoz is.

3k74cecek

Ez tetszik. Ugyan nem értesz egyet velem, de a mondat végére azért te is azt mondod, hogy alá kell támasztani egy segéd görgővel. [#eljen] Ennél már egyszerűbb kapásból egy alátámasztott, kellően merev megoldást választani, mint segéd görgőzni, meg felköszörült felületeket alkalmazni.
Azért kíváncsi lennék, hogy milyen rúd átmérő és hossz méretekkel és mekkora terheléssel próbáltad a feszítést, hogy szerinted az érdemlegesen csökkentette a behajlást.