Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

000000000

Kb. erre a következtetésre jutottam én is.
Amikor erősen közelítettem a 100 ezres költséghez, akkor erősen magamra parancsoltam: ÁLJ!! Elég a hülyeségből.
Az némi vigasz volt, nem egyedül mentem az erdőbe:))

me3ua0a6

Motorosnak tegnap írtam, de nem válaszolt még.
Nagy ember = erős ujjak[#vigyor2]
Az erő felvethet némi problémát, de szerintem a 60 ezres fordulat megoldaná a dolgot. Lehet kapni helikopteres szabályozót is. Az a fordulatszámot fixen tartja, ez nagyon fontos a helikoptereknél. Ez jelenthet még megoldást a dologra.

me3ua0a6

Danibá + hostya:
Egy hüle kérdés: Ti meddig jutottatok?
Egy valamit szögezzünk le: nem megváltani akarom a világot :D Nem ellenetek harcolok most!
Viszont a példád szerintem igaz rám, mert egy rekordnagy méretű nyák kimarása jelenleg 40 perc volt, de ugyebár a gravírtörések (lásd topikom; Emiatt is szeretnék új megoldást, nem az ER11-es patronosat.) miatt csak kb 200-as előtolással.
Nah most ez nagyobb előtolással megy az kb 20 perc. De a legkisebb nyákom kb 3 perc alatt megvolt.
Ezáltal igaz a szakaszos üzemeltetés. Kis munkákat szoktam csinálni általában. Meglátom Motoros mit ajánl.
Számomra ebben az lenne az előny, hogy kicsi, könnyű marómotort tudnék összeállítani, nagy fordulattal, továbbra is 12V-os rendszerben, és a 70%-a itt áll a polcomon...

hostya

Hát ezaz..!

Ha kibírt egy 3 perces marást, akkor (úgy gondolod) kibír az egy 15-20 percest is...
Várd meg hogy Motorosnak mi a tapasztalata.

Nekem nincs gyakorlati tapasztalatom az ilyen motorokkal, mert nem használtam őket.
Én még nem jártam abban az erdőben ahol Danibá. :-)

me3ua0a6

Már megint annyira, de annyira fa... feledékeny vagyok :D
Munkatársamnak én ajánlottam az ER11-es szárat... ő meg rárakott egy 110grammos brushless mocit.
Most beszéltem vele: 2óra volt eddig a max üzemeltetése folyamatosban. Langyos se lett. Mondta, hogy a teljesítmény 25%-ára kell terhelni, és akkor végtelen az élettartama.
(A modellekben gázadáskor akár 130%-os terhelés is lehet, folyamatosban meg 100% körüli. Ekkor kell a szakaszos üzemeltetés.)
Na most egy 500W-os motor üresben felvesz 50W-ot. Szerintem a gravírozás nem emészt fel belőle 75W-ot. Remélem :D
Tehát már van egy élő példa a működő BL marómotorra :D
Ő ER11-et hajt meg vele. Én azt valahogy kihagynám belőle... :(

hostya

Ha így van, ahogy írod akkor próbáld ki.
Én nem akarlak se rá, se lebeszélni az alkalmazásról.

me3ua0a6

Rendben, köszönöm!
De mint látható az #1508-ban: a gondom a felfogatással, patronozással lenne. Most már Nemes urat is felkeresem az ő megoldásáért is, de ez a tengely csere annyira nem tetszik...

000000000

Jaj, dehogy akarok én ellened harcolni.
Csak, gondoltam, mondok tapasztalatot. De, természetesen, én is tudok ám mellé nyulni, úgy mint más is. Aztán elment a kedvem tóle.
Pedig, nagyon szeretnék egy könnyű, könyen megvalósítható marómotort.  
Ezért, inkább drukkolok neked, meg másnak is, kaparjátok ki azt a bizonyos gesztenyét.  
Remélem, mi is hasznát vehetjük majd.  
A megfelelő motort megtalálni a legnehezebb feladat, szerintem. Sajnos a próbálgatások viszik a pénzt.
Kiváncsi lennék, mijen motort használ az ismerősöd?

000000000

Ha, jól emlékszem, Motoros is a gravírtüt csapágyazta.
De ez mind itt van a fórumon.

tymf898iv

Szia Péter!
Pont ilyen fortunát szeretnék építeni (#1267)
Be tudnád szerezni azokat a cuccokat?3.17-es patronnal,gondolom az ára változott az is érdekelne...Köszi

Motoros

Sziasztok!
Valamikor BL motoros fortunát készítettem, az alábbi tapasztalatokra jutottam:
A "gravírtű a csapágyban" nekem nem vált be. Ki- be csere rendkivül nehézkes. Geometriai okok miatt az M3 hernyócsavar fér el csak, ami gyakran tönkremegy, és nem is ad megfelelő rögzítést.
A marószárak is szórnak és itt az 1-2 század mm plusz is már szorulást okoz.

A BL motorral csak a melegedés volt a bajom. A legkissebb motornál is kb 30..40W hőt kell elvezetni ami nem egyszerű, de megoldható.
A motorokon lévő több száz amperes felirat ne tévesszen meg senkit.  
Ez csak azt jelenti hogy a bekapcsolás pillanatában pár milisec ig ekkora áramot igényel. Az üzemi áram itt is természetesen a terheléstől függ, azaz gravírozás esetében pár amper, ennek is nagy részét a melegedés emészti fel.  A programozóval megfelelő lapos rámpát kell beállítani hogy el tudjon indulni gyenge táp esetén is.

Vissza  a csapágyazáshoz: A szerintem üdvözítő megoldás:
BL motor..direkt hajtás
megfelelő kuplung
Csapágyazott tengely  (6mm) Weldon rendszerű szerszám megfogással. (semmi ER befogó..mert a csapágy belső átmérő itt már eleve 8 mm)
Ez adja a legolcsóbb nagy fordulatú megoldást (50000 rpm) Sajnos az állandó üzem nem garantált, de nekem 1/2 órát minimális hűtéssel is elment.
Még valami: a nagy fordulatnak javarészt csak az igen hegyes gravírtűknél van értelme (F: 0.1...0.2 mm). Itt viszont már igény az 1..2 század mm futáspontosság. Tehát ha ezt nem tudjuk megvalósítani akkor nem is érdemes az egészel foglalkozni, mert csak a szerszámot tördeljük vele szakmányban.

Motoros

A talin a vasgépemen ilyen Weldonos befogó lesz..meg lehet nézni. Nekem nagyon bevált ez a fix befogási mód.
Itt nincs patronhiba, nem megy alá a kosz, nagyon gyors a szerszámcsere, olcsó és egyszerű. Az elkészítésénél persze kicsit oda kell figyelni.

Egyújabbgépépítő

Pont ilyen szettet szeretnék eladni.

me3ua0a6

Köszönöm az infót. Kb a topik felénél járok.
Elég elszomorító a hír, hogy nem vált be.
Ezt a Weldon rendszert megnézegettem neten, nem tűnik olcsónak :S
Mellékelem munkatársam főorsóját:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Sir-Nyeteg/egyeb/BL_ER11_.jpg" border=0>

tymf898iv

Privátban megírhatnád mid van és mi az ára...köszi