Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Fában kb. 700-900m/perc vágósebesség válik be. 3mm élkörátmérőjű szerszámnál ez 85000n/perc fordulatszámot jelent. (Ezért vettem 60e n/perc fordulatú főorsót.) Ott már a házi csapágyazás nem játszik.
A 30e n/perc fordulat az hármas marónál csak 280m/perc vágósebesség. Nem vág, hanem szaggat. Ekkor kétélű szerszámmal 2m/perc előtolással, 2-2mm fogás mélységgel és szélességgel, k=300N/mm2 fajlagos forgácsolási erő igényű anyagban, nálam 16N elméleti forgácsoló erő igény és 77W elméleti teljesítmény igény jön ki.
A kinézett motorod meg max. 450W. Ha tudja ennek a felét pár óráig folyamatosan teljesíteni egy kis marógépen, még jó is lehetne. A tengelye és csapágyazása másik probléma.

Szalai György

Örülnék, ha valamilyen ismert k értékű anyag (pl. alu) bevált megmunkálása közben, megadnád a megmunkálás mérőszámait, és megmérnéd a főorsód által felvett áramot és feszültséget.
Szerszám élkör átmérő, élek száma, fordulatszám, előtoló sebesség, fogásmélység és szélesség. És kéne a főorsó által megmunkálás nélkül (levegőben) felvett áram és feszültség is.
Jó viszonyítási lehetőség volna, ha ezt mások is megtennék.

may47wb

Nem értek ezekhez a számításokhoz.
Én a 3mm-es marót simán bele szoktam küldeni a fába 2000mm/percel 1mm mélyen. A gravírtűt meg 2000mm/perc 5mm mélyen, 8mm-nél csak 1500mm/percel.
Javaslatot kérnék mit vegyek? Szénkefés dolgot nem szeretnék, de ha szénkefésbe létezik hosszabb élettartamú csendes megbízható érdekelne.

Szalai György

Szénkefés, magas fordulatú, csendes motor nem létezik. Az mind visít.
Kefementesben meg az ipar számára gyártanak ilyeneket, az meg nagyon nem olcsó.
Ezért barkácsol itt mindenki.
http://test.maxonmotor.com/docsx/Download/Product/Pdf/09_155_e.pdf" TARGET=_fnew>Ha egy Maxon EC 25 motort megkaparintanál a hozzá való meghajtóval, az volna neked a főnyeremény.
Az bárkinek főnyeremény lenne. Aki keres, az talál. Előbb utóbb.

ybm4ifb

Milyen motorok vannak az autoknak a szervoiban?
Nekem van egy ilyenem,külső része a forgorész 7 mágnes szelettel,egy kis fogaskerék szivattyut hajtott meg.

000000000

Majd kiszámolom Neked, mekkora a forgácsolási teljesítményed ezen fa megmunkáláskor, és ehhez tudsz majd marómotort választani.

000000000

Én a flexes fortunámat 60-70V-al hajtom, így viszonylag csendes és szerintem a kefék is tovább bírják.

may47wb

Köszönöm! Érdekelne!

may47wb

Tetszik az a megoldás, de az én gépemre az méretileg túlságosan nagy. Mindjárt küldök egy emailt képpel.

s7manbs8

Nekem is van az a gyenguszka flexem, olyasmire viszont ehet jó lenne, mint amit csináltál, 60-70V-al.

svejk

Milyen évjárat?
Valószínű BLDC motor...
Tudnál róla képeket mutatni?

ybm4ifb

A mappámban Autoszervo név alatt megtalálod

svejk

Megnéztem, igen egy 3 fázisú BLDC motor.
Kíváncsiságból nem létező szabadidőmben elszórakoznék vele, bár lehet CAN buszos.
Eladó?

svejk

Nem tudod milyen autóból való?

ybm4ifb

Ajándék,ha betudod üzemelni..közzéteszed a dokumentáciot...oké?