Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

me3ua0a6

Gravírozáshoz agyalok egy nagyfordulatú egységen. Ehhez a legolcsóbb megoldást a Brushless-ben találtam meg. Párezer ft-ból kijönne egy ilyen egység, ami képes akár 60ezret is pörögni. Elég lenne 30-40kRPM.
A gondom a gravírtű megfogatás lenne.
Gondoltam olyanra, hogy magát a tűt megcsapágyazni, kuplungnak valami zsugorcső, vagy szilikoncső. Ezáltal nem gravírtűt cserélek, hanem csapágyat a csapágyházban :D
Ezáltal a motort sem terhelem oldalirányba, és a tűt közvetlenül megvezetem, tehát elvileg nem lehet ütése. Egy ER11-es árának a feléből kijönne a szett.
A motortengely elvileg 3.2mm, ami szerintem inkább 1/8". Belső forgórészes a motor, így akár lehetne vízhűtéses is.
(ahogy olvasgattam 1 éve is már előjött ez a megoldás, de nem láttam fejleményeket ez ügyben.)
Vélemény?

frob

Milyen is az a megoldás? Motorra gondoltás hogy az elég olcsó? Hol milyen?

000000000

Ezzel, a témával már évekkel ezelőtt is tököltünk sokan. De, amint látod, nem terjedt el. Mindig kiderült, használhatatlansága. Arról nem is beszélve, hogy a végszámla is sokkal magassabb mint elsőre látszik.  
Persze, midig előjön újra.

me3ua0a6

Ilyenekre emlékszem sajnos. De nem tudom, hogy miért fulladt be a dolog. [#pardon1]
Egy példa:
http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4194" TARGET=_fnew>1600ft és pörög 40ezret.

may47wb

Ennek csak 2.3mm a tengelye! Meg ez a motor  kb lepkefing erősségű!
Most nem találom, de van itt olyan motor aminek 5mm-es tengelye van és cserélhető, meglehetne duplán csapágyazni egy kis patronos szárral, 300gramm és azi s 50-60 ezret pörög.  
Én ezt nézegettem de egyáltalán nem olcsó.
Nyákgravírozáshoz én is szemezgetek ilyen megoldással.

000000000

Sok lenne felsorolnom a buktatókat. De ha van kedved olvasgass vissza.  
Egyrészt, ezek a motorok rüvid üzem idejüek. Néhány perc. Másrészt, gondold el, ebbe az 5 dekás cuccba be kell nyomni 15 Ampert.  
Meg kell oldani a komoly hűtését. Iszonyuan melegszik.
Az álandó csapágy csere. Gondolhatod, mennyire tartós benne a csapágy, ezért a hatalmas árrért.  
Kellenek hozzá elektronikák is, másképp nem tudod használni. STB.
Első próbálkozás után, sokkal okosabb leszel a témában.

000000000

Én, 100 A -ost találtam elég erősnek.
De 100 Amper igénynek következményei vannak.  
És igy felejtős.

me3ua0a6

Ezért írtam, hogy "példa". http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4200" TARGET=_fnew>Talán ezt néztem ki. Munkahelyemen van meg a gépen a kedvenc.
Megnézném mi az a lepkefing nálad :D Nem nyúlnék bele a propellerbe amikor 40 körül pörög. Ez meg egy gravírtű csak, nincs erőkar.
Kérdezd meg Tibor45-öt, hogy mekkora teljesítmény kell a gravírozáshoz :D
Nekem meg pont az tetszett, hogy akkora a tengely, mint a szerszám, ezáltal a kuplung megoldás is egyszerű. 20dolcsi körül van a motorok 70%-a. Lehet válogatni.

me3ua0a6

A kellékek jogosak. Itt porosodnak a polcon :D
Szerintem azért a 100A kicsit durva lenne. 12V-on az kilówatt. Jó, miben gondolkodik az ember? Gravírhoz elvileg pár watt elegendő.

me3ua0a6

Legjobb, ha tesztet csinál az ember. Vízhűtésre is 500ft egy kis PC-szivattyú. Az is itt áll a polcon.

may47wb

Élőbe még nem láttam, néhány videóból következtetek az erősségére.
Meg már régebben írták hagy ezek a kis motorok sokmindenre nem jók.
Max egy ujjadat csapná le, a másodikat eltörné a harmadiknál megállna :)

000000000

Sok sikert hozzá!
Reméljük, tovább jutsz, mint mi.
Ha jól tudom, Motoros készített valóban működő példányt.
Valahol publikálta is.

Erő: tudod én úgy vagyok, ha két újjal megtudom fogni a tengelyt akkor az nekem gyenge.  

hostya

Ezek a motorok lehet hogy tudják a hozzájuk rendelt paramétereket, de nem folyamatos üzemben. (100%ED)
Gondolom ez is egy modell motor.

Egy (durva) hasonlat: Egy gk. indítómotorja 12V-n 3,5LE-t képes leadni.Ha ezt a motort ezzel a teljesítménnyel járatod, 15 percen belül leég(ne), de előbb merül le az akkumulátor. (ez benne a védelem)

A modellmotornál ugyan ez a helyzet akkus táplálás esetén, de ha tápegységről hajtod, akkor bizony idő előtt bekövetkezik a "vég"

may47wb

Na most nem találom a motort amit kinéztem.
Addig bámulásztam a motorokat hogy fordítva martam ki egy nyákot :) az utolsó egyoldalasomat.

Én 5mm-es tengelyűt néztem ki és egy ilyenre cserélném rendesen megcsapágyazva.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Nemes%20J%e1nos/Mar%f3motor/100_5406_resize_resize.JPG" border=0>