Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Az adatlap szerint Test Voltage12VDC.
No Load Current 4,7A
Max Efficiency Current 24,13A.
Akkor 12 x 24,13 = 289,56 vagyis 300VA-es táp kéne neki.

43pbwjg8s

Azt nézem, hogy a tűrések figyelembevételével  
No load: 8 MAX
Max Efficiency: 36.2 MAX

Sajnos ezt viszont nem tudom, hogyan kell értelmezni, mármnt hogy At Stall.
Ez ugye azt jelenti, hogy megfogom a motort és a tengelyt és ugy próbálom hajtani ugye?

Sajnos tényleg nagyon nem értek az elektronikához, így csak tippelek:
Illik a megmunkálást, a technológiát, a maximálisan megmunkálható anyagot és a fordulatszámot úgy választani, hogy ne menjek a max teljesítmény feletti teljesítményigénybe és ekkor nem lesz gondom és méretezhetem a teljes tápot a max teljesítményhez való Peak-re?

Bocsánat ha marhaságokat mondok és kérdezek, de most tényleg tök hülye vagyok ehhez.

000000000

Én próbáltam PC táppal, 5V-al szépen ment, de 12V-on lekapcsolt a táp. Valószínüleg az indítási áramot nem bírta. Pedig a táp400-450W-os, nem emlékszem pontosan.Egy 1000W-os PC táp biztosan vinné.

s7manbs8

Sorba lehetne kötni esetleg valami induktivitást, ami a hirtelen nagy áramot lekorlátozná, ha átlagban egyébként elég, vagy valami más módszerrel, szépen felgyorsítani.

s7manbs8

Vagy 5 V-tal felgyorsítani, aztán ráadni a 12 V-ot a PC táppal.

me3ua0a6

PWM-mel le kell korlátozni az indítást, ami annyit jelent, mintha 5V-ról indítanád. Ha utánna állítod be az üzemi feszültséget, akkor nem lesz indulási áram megugrás.
Kövi hét elejére nem igérem, de tervezem, hogy egy forgásirányváltós PWM-es fordulatszabályzást összehozok hozzá. Nyomógombbal lehet állítani a fordulatszámot majd.

Szalai György

Nem csak az indítási áramcsúcs jelent nehézséget.
Ha megmunkálás közben ki akarnád venni belőle a lehetséges legtöbb tengely teljesítményt, akkor ahhoz zabál majd 290W elektromos teljesítményt. Ezért kénytelen leszel adni neki 24 Ampert.
A PC tápok 12V-on csak pár ampert tűrnek, mert arra készülnek, hogy a teljesítményük javát, azt 5 meg 3 Volton adják.
Mindég bele fogsz szaladni ebbe a tápegység hiánybetegségbe. Készíthetnél egy egyszerű nagy áramú kapcsolgatható tápot.

2vkx6unz

A PC tápok általában az 5V-os részhez szabályoznak. Ha becsapod a visszacsatolását akkor az 5V helyett ki lehet venni 12V-os is, vagyis némi átalakítással akár egy (bizonyos korlátok között) szabályozható kimenő feszültségű tápot kaphatsz.

43pbwjg8s

Gyuri!
Ez teljesen igaz, de most nincs elektronika nálam! :)
CSak később veszem majd elő újra.
Azt már régen eldöntöttem, hogy az előző próbaként készített"labortáp" helyett egy komolyabb teljesíténnyel bírót kell készítenem.
De nem most.
Addig valami egyszerű megoldást (készet) keresek ehhez a kis orsóhoz.
Szerencsére van több nagyon kedves ajánlkozó is.
Bárkitől szívesen veszem a teljes, kész megoldást. Nem kell bonya, csak egyszerű.
Természetesen rendesen ki is fizetem.
Ha több különböző megoldás lesz még az sem baj.

A tippek amiket közben kapok, azok pedig nagyon hasznosak. Akár a jövőre nézve is. Mindenkinek nagyon köszönöm ezúton is!

Szalai György

http://www.vatera.hu/halozati_trafo_157593956.html" TARGET=_fnew>Jóságos trafó a motorodhoz.
Verhetetlen Áron.

43pbwjg8s

Köszönöm a tippet Gyuri!

Te Gyuri! Ki is ez az Áron? :)

Szalai György

Sajnos ez az Áron, már nem az az Áron, de azért ez is jó Áron.
http://www.youtube.com/watch?v=uqh_kWyj_iM" TARGET=_fnew>Az meg már nem semmi!

43pbwjg8s

Nem tudom milyen rosszaságot teccett linkelni, de a szűrő itt benn le is tiltotta egyből. :)
Majd otthon megnézem.
Csak reménykedek abban, hogy valami szép jány képe. :)

ukcge40u

Kedvencem... :)
De úgy az egész banda... :)

ukcge40u

"... annyiszor van igazam, ahányszor csak akarom..." :)
Tiszta idióta... :)

Ami meg a fórum témáját illeti, említettem, hogy egy kis géphez megvan már mindenem.  
Tervezés alatt egy pici főorsó, de az is lehet, hogy nagyobb lesz, mint amilyen picinek indult...
No, majd meglássuk... :)