Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Motoros

A MESTER-nek sem sikerülhet minden elsőre. Ebben ne érezz bele semmit mert Téged én amolyan székely őstehetségnek tartalak az eddigi munkáid alapján. Mivel úgy tudom nem szakmád a forgácsolás.

Motoros

Azt hiszem azok a vékony kövek a "gumikövek"...ez nem biztos persze. Erre könnyű rátenni a fazont és pl fűrész köszörülni.

4um5b65d

Gumikötésűre gondolsz ? Még sosem volt dolgom ilyennel, de nemrég rendeltem egy kicsi csapos korongot  kipróbálásra.... Majd kiderül mit tud....

Szalai György

Állhatna is, de jobban érezném magam, ha nem csak úgy néznék ki, mint aki ért valamihez.
Engem igazából hajt a megértés vágya. Az alapokat még csak elolvasgatom, de a gyakorlati része homályban marad.
Azért veszek majd egy olajos vászon kötényt meg egy svájci sapkát, rászokom a rövid használt cigikre és foghegyről beszélek az emberekkel, hogy szakis legyek. [#szomoru2]

Motoros

Igen. Én sem ismerem mire jó, de úgy tudom hogy a mai gyémántos világban mér ennek a tipusnak csökkent a jelentősége. Kíváncsi vagyok hogy mire jutsz vele.
más: elbor korongra pályázok a HSS késeimhez, de kicsit borsos az áruk (vatera)...nem kéne a fehér köveket szabályozgatni, feleslegesen nem porolnák a műhelyt. Nem tudom van e benne poén, megéri e??

4um5b65d

Közel sem viszi olyan jól a HSS anyagot mint a vidiát. Vissza fogsz térni a fehér kőre. Bár attól is függ, hogy mekkora mennyiséget kell leválasztanod. Én HSS-re javarészt vörös követ használok. Fenésre pedig a finom szerkezetű kerámia kötésű is nagyon jól megteszi, de az elbor is szóba jöhet.  

A gumikötésnek is vannak jó tulajdonságai amennyire utána olvastam. Nem szabad azt kiírni a "szappanoperából".

svejk

Fazonkő.. ez lesz a hivatalos neve.
De ezek pirosas-bordó hagyományos kövek, hagyományos kötőanyaggal.

Motoros

"Közel sem viszi olyan jól a HSS anyagot mint a vidiát."
Az elbor (CBN bornitrid) a HSS-hez való és nem a vídiához. A vídiához ajánlottabb a gyémántszemcsés. A fehér kő lehet hogy jobban visz mint az elbor, viszont az elbórt nem kell szabályozgatni. Az élköszörű gépen, így elmarad a gyakori  
kőlehúzás szabályozgatás. is manapság már ez játszik szériamunkáknál
Persze nem kötelező nekem hinni de azérthttp://www.tikontools.hu/tism_ehwa1.php" TARGET=_fnew>ITT ÉRDEMES szétnézni
A  vaterán meg ajánlom ezügyben vidia444 szaktárs termékeit. Szokott lenni gyémánttárcsája is...kicsit drága de van... meg mindenféle elbor cucca is.

Motoros

Egyetértünk, a gumikőnek megvan biztos a maga helye az egyedi specko köszörülésnél, de a mai tömegtermelésben sztem már nem igen játszik, mint ahogy a hagyományos kövek sem. Szinte ugyanez a helyzet mint a HSS kések kontra keményfém lapkások esetében. megvan a maga helye és hagyományos esztergán vídia..keményfém kések szükség esetén, vagy inkább végszükség esetén. Rossz irány itt a nagy fordulat nagy előtolás lila forgács. De mostmár nem offolom tovább a BL rovatot.

4um5b65d

Akkor ezt jól megszívtam !
CBN kövek helyett gyémántot vásároltam..... CBN árnál is olcsóbban. 3000Ft/150-es átmérő/10 szélesség.  Igazad van, most néztem meg a neten az én korongjaim AC4 80/63 B2-01 jelzéssel vannak ellátva. Igaz ez nincs is bent abban a listában amit linkeltés, de egy más oldalon megtaláltam. Ezért vitte a vidiát úgy mint a vajat.....

Motoros

Az AC4 80/63 egy közepes finomságú, a 125/100 jobban harap, esztergakésekhez ez jobb egy kicsit.
Sajna az elbor sokkal drágább.

4um5b65d

Ja, hogy az még drágább is ? ....Akkor végképp nem vagyok képben....

Motoros

http://www.vatera.hu/koszoru_155900967.html" TARGET=_fnew>Van itt egy elbor de ez nem biztos hogy jó neked, vedd fel vele a kapcsolatot, szakember, ért hozzá. Ha kell email cím akkor szolj küldök. Az a baj hogy nem olcsó mert tisztába van az új árakkal.
Van egy orosz kereskedő, bármit behoz, de pl az a kő amit Te vettél az kb 25ezer újonnan.

4um5b65d

Köszi, de mostanság nem hiszem, hogy kell vennem bármilyen követ is, eléget összekapirgáltam már innen onnan...