Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

000000000

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2009.10.30/DSCF2286.jpg" border=0>

000000000

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2009.10.30/DSCF2287.jpg" border=0>

000000000

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2009.10.30/DSCF2288.jpg" border=0>

bmejdz9nu

Te aztán tudsz gyorsan alkotni :) De ezt tudtuk eddig is ....
Mégis hány órakor adta be hozzád ma a postás a "csomagocskát" :) Azaz mennyi idő alatt ... te aztán tudsz...  

Ez a menetvágás a szárra... megvallom őszintén eszembe sem jutott...
Kemény (szerencsére nem eléggé) köszörült felület... mivel vágtad? Menetmetszővel vagy esztergán?  

A 0.012mm ütés végül is valahol oké... (csapágykörfutási hiba + patron kúp hiba + patron hiba)
Aztán már is összejön egy "századocska"...
Jó lenne a száron mérni... aztán a kúpban... aztán a szerszámon...
Persze azt "ezredes" tapintóval kellene... hogy melyik láncszem adja a 12 mikronból a legtöbbet :)

000000000

Ezt a menetet ebbe az anyagba csak gépen lehet vágni, keményfém lapkával. A menetmetsző bele sem kapna. Az a 12 mikronos ütés bőven belefér az álltalam elvárt pontosségba.

bmejdz9nu

Gondolhattam volna...hogy esztergán vágtad...keményfém lapkával...
Egyszer próbáltam ilyesmit HSS-el... vége is lett :)  
Milyen jó lenne, ha lenne... (vagy létezik?) kerámia menetvágólapka...
Vannak nekem, de nem ok. a szöge... de ezen még kutakodok... hátha van... jól jöhet még...

Persze ez a "századocska" (sajnos) természetes... hiszen a patronoknak is kb. ennyi a tolerancia értéke...
Azaz ez így több mint jó! ... Nem csak az "általad elvárt pontosság" miatt... :)

Én persze Loctite 638-al ragasztottam volna a csapágyakat.. mert az oly egyszerű...nekem... :)
Mível még sosem vágtam menetet esztergán :)

s7manbs8

Jé, nekem is van ilyenem, csak az acélrugós kuplungom nem volt hozzá, aztán nem is foglalkoztam vele, de most már én is rászerelek egy olyan rugót, csak tudnám honnan szerezzek.

s7manbs8

Íme:

http://belaworld.extra.hu/for_sale/fortuna/fortuna1.jpg" border=0>
http://belaworld.extra.hu/for_sale/fortuna/fortuna2.jpg" border=0>

000000000

Ha jól látom, az varrógépmotor? Mennyit pörög? Milyen szíjjíl hajtod?

s7manbs8

Az vagy 5000-et pöröghet kb. bár nem mértem, most be is dugtam, a szíjat lehet kapni a boltban hozzávaló, amik vannak ilyen varrógépek, valami 1000 Ft kb. az ára. Amúgy nem is lenne rossz, fúrni lehetne vele az biztos. csak fel kellene szerelnem egy Z tengelyre, meg új szíjat venni rá, mert ez majd szétmegy már olyan rossz.

bmejdz9nu

Direkt hajtásnál... szerintem.

1. Kisebb, kompaktabb az egész szerkezet... egyszerűbb...(mint minden "gyári" főorsó)

2. A motort össze lehetne kötni direkt a tengellyel 8/5mm-es furatú "közbetéttel" (talán)
A motort egy keménygumi tartóbakra vagy hasonló megoldású valamire szerelni...(pl. felf. csav. gumiban)  
Ekkor meg lesz a minimálisan (talán) szükséges "kupplung effektus"... ha minimálisan is de eltér az egytengelyűsége a fortunaszár a motortól...
Sőt nem viszi át a Z-re (és mechanikára) a forgási zajokat... = halkabb.

Persze ekkor Vbody talán a 8mm-es fortuna szárba "belefúrná" az 5mm-es motor tengelyét :)

4um5b65d

Ha kerámia menetlapkával vágnád a menetet (elméletileg) , mert ugye a gyakorlatban nem fogod, akkor olyan vágási sebességet kellene produkálnod hogy fél méter menetkifutás kell mire meg tudsz állni a szánnal. Egy 6-os menethez, kerámiával kevés lenne a 2000-es fordulat, nem is beszélve arról, hogy csak CNC-vel tudnád megcsinálni , mert a menetvégnél mindig azonos ponton kell kiemelned a szerszámot , különben letöri a késedet amint 1-2 tizedet túlszaladsz...

bmejdz9nu

"Pár százas" fordulattal szoktam kerámia lapkával a golyósorsó végeket megmunkálni...
Igaz nem gyors a "hadművelet" de szépen megy... tehát menne a menetvágás is...
60 fokos kerámia lapka kell(ene) ugyebár a metrikus menetvágáshoz... jól tudom?

4um5b65d

Remélem videót is csinálsz róla amint letörik az első fogásnál..... :))
Mekkora fogásmélységgel és előtolással is csináltad a golyósorsót ? És mekkora fogásmélységgel kell készrevágni a menetet és mekkora előtolással ? Nagyságrendi eltérés van a két dolog közt.

bmejdz9nu

Egy négyszögletűnek ugyebár 8 élete van :) Nagyolni pedig "letört-el" is lehet :) (kés magasság korrekció kell - nálam gyors cserélősnél, egy csavar áll. a mag.)  
De golyósorsó megmunkálásnál inkább az egyenletlen kezdő felület a fő gond... azaz a golyók pályája... azt töri ha töri... oda kell figyelni...induláskor.

Mozgás sebesség és fogásmélység... nem tudom... hossz írányba ahogy viszi az előtoló... fogások meg kicsik... főleg az elején...
Aztán jön le a vörösen izzó forgács egyben...
Erről már akartam egy videót csinálni... "félfényben" nagyon látványos ez a rész... :)

Szóval szerintem ha tudnák szerezni 60 fokos ker. lapkát és tudnám az esztergán a fogaskereket átrendezni akkor menne a menetvágás...
De egy-egy menethez... vannak keményfém menetvágó lapkáim...
De én nem így fogom megcsinálni a főorsót...
Más csapágyelrendezéssel... és ragasztással... csak most is mást csinálok... és az időhiány az nagy úr...:)