Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

yuagaci9g

Neked nincsenek levegos szerszamaid?
Az iparban csak az a meno!

bmejdz9nu

Ok. Finom gravírhoz (jelöléshez) és néha nyák fúráshoz... a kompresszorház pedig az üzemcsarnokon kívül :)
Sőt ezeknél még un. légcsapágyakat is alkalmaznak... tehát lebeg a szerszám... azaz nincs súrlódás...

000000000

Misi! A burkolat nem a motoron van, hanem az alu hengeren, a levegő szabadon áramlik, ez csak a kefezajt árnyékolja. A levegő a kuplungnál lévő furaton áramlik be. Semmi akadály nincs a levegő útjában. Csak így nem vízszintesen, hanem függőlegesen lép ki a levegő.

Motoros

Nem is rossz ötlet, mintának van egy német furatköszörűm ami 80 000-t forgott, a turbinája érdekes kialakítású de a mai cnc világban nem lehetetlen. Az SKF csapágyakat a levegő hűtötte. Sajnos elég órmótlan mert a külső átmérője kb 70 mm, ez a karcsú ceruza szerű  manapság a nyerőbb.

bmejdz9nu

kb. 6-8000Ft egy ilyen levegős valami amibe be lehet tenni 1/8"-os szerszámot is...(80.000rpm-es, igazi kínai :)
Ha kell szólj... rendelek neked... túl leszel rajta :)

Motoros

Az akkor úgy rendben.

Motoros

Kösz de nem kérek a kínaiból. Csak megjegyzem hogy ez az emlitett (nyugat)német furatköszörű anno 1980 tájékán pont annyiban volt mint egy kocka Lada.

000000000

Valamikor régen a TMK műhelyben pörgezzünk csapágyakat levegővel. Piszok nagy fordulatra felpörgött, a betonon szikrázva száguldott, neki a műhely végében a vasajtónak.

000000000

besirkyjh

Hello

Nekem szakmám volt a golyocsapágy pörgetés és az intelmek ellenére sem sikerült felrobbantanom eggyet sem . Pedig probáltam sokszor , olyan szépen fütyül .

Most komolyan . Hova kell az a hatalmas fordulat és milyen szerszámok kellenek hozzá és milyen anyagoknál használják . Gyanitom nem nagy a CNC felhasználhatosága .

Még a föorso meg is oldhato 100 000- 150 000f/min-ig ,de mivel hajtod meg BL-el ?

sanka74

Igen valami ilyesmire gondoltam.lehet érdekelne egy szett engem is,persze ez ár függő is....

Motoros

Most még csak a földön járunk 25...30 000 fordulatnál és a meghajtás sima egyszerű DC motor. De azért néha elkalandozunk és álmodozunk.

besirkyjh

Láttam egyszer egy kis gépet , szerintem ékszerészek használták és azon 80 000 fordulatu volt a förso egyben a motorral . Nem tudom talán IBAN motor ( svájci ) na az tetszett .
De a Tibiéknél is van 60 000-es fordulatu és még nem is drága a garancia meg elég hogy kiderüljön hogy jo-e .

Biztosan nem vennék ilyet , inkább megépiteném .

Kicsa

Szia!
Esetleg a tali után is elérhető? Sajnos nem tudok eljutni a talira...
köszönöm szépen
Üdv Kicsa

bmejdz9nu

A 30.000rpm-et házilag átlépni nem egyszerű... sem hajtásilag és talán csapágyazni sem egyszerű...

Ha jól tudom "tartós fortuna megoldást" házilag 30k felett még senkinek sem sikerült... Sok kísérletezés volt már BL-el... de modellező motorok nem jöttek be...
A BL problámája a visszacsatolatlan azaz nem fázispontos vezérlés körül lehet...
Ha lennének benne "fázisszögjeladók" és ehhez vezérlés... persze nagyon is jó lehetne... de nincs ilyen megfizethető árú motor sem vezérlő a piacon... sajnos.