Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Le kell köszörülni a menet aljáig,... meg egy picit, ha nem remeg a kezed, a geometria ismeretében,... 'oszt csókolom, lehet esztergálni normál lapkákkal... még gyorsabb is ... igaz elmaradnak a látvány effektusok, reccs stb ... [#nyes]

bmejdz9nu

Ahogy írod... ez a legegyszerűbb !!! Nem is olyan nagy gond...  
Aztán egy kínai 608-as csapágyból "kinyerni" a középső belsőt... támasz gyűrűnek a csapágy és a menet közé...
De én külső peremén akarom előfeszíteni a csapágyat... majd... meg a fejbe kettőt egymás mellé... talán harmadik a (végére) nem is kell... sőt a 100mm-es szár hosszt is lefelezem...

Motoros

Inkább tényleg halgass Lesliere meg HJózsira mielőtt átrendeznéd a fogaskerekeidet. Edzett anyagra meg vágjon menetet az akinek hastáncosnő volt az édesanyja Sanghajban. Ez csak esetleg Vbodinak sikerűl, de lehet hogy neki sem mindíg.

Motoros

Jaj ez a hsz kissé félresikerűlt, félreérthető Vbodinak, Tőle bocsánat..természetesen rá nem érvényes a hastáncosnő kitétel.[#worship] már egy pohár sör is megárt nekem.

bmejdz9nu

Még "sima" menetet sem vágtam esztergával... De el tudom magamról képzelni, hogy talán tudnék :))
Jó lenne egy olyan eszterga amin karokkal lehet beállítani a menetvágási funkciót...(nem fogaskerék cserével)
Ilyen gép van.. csak igen nagyok... méteres csúcstávval...egy kisebbet akarok... de nincs...(méretileg beférne még a műhelybe)
Aztán szerzek egy Shangaji hastáncost kerámia fogakkal :)

HJózsi

svejk

Itt nagyon sok kreatív ember van.
Valami supporttal esetleg köszörülni??
Nagyobb menetekhez el tudnám képzelni az un. fűrészlapköszörű köveket, melyek kb. 5 mm szélesek.
Csinált már valaki ilyet házi körülmények közt?
Soxor jó lenne egy ilyen megoldás.

000000000

Ez így van Misi, én is a második lapkával fejeztem be.

KoLa

Van olyan eszterga (orosz gyármányú revolver)aminek van egy főorsóval egyező fordulatú vezérlő tengelye ,amire fölszerelhető egy másolandó menetemelkedésű etalon, és amikor menetet akarsz vágni kézi karral rákapcsolod a hozzá illő félanyát és már vágja is a menetet(fogásbeállítás excenteres)
Lehet ütköztetni keményre mert a menetprofil kidobja a félanyát

Motoros

A TOS is csinált ilyet: R16. Ügyi szerkezet volt.

Motoros

A menetköszörű sem mai találmány, de a "fűrészlapköszörű kő" sztem a Te ötleted. Szabadalmaztatni kéne amíg nem késő.:)

Szalai György

A régi kicsi EMCO UNIMAT 3 esztergámon ugyan így működött a menetvágás.
Szép sárgaréz etalon menetek voltak hozzá.
Végre én is tudok valamit hozzászólni egy esztergályos témához.
Aztán ezzel vége is.

Motoros

Ha a kerekített darab selejt akkor 4 eset lehetséges:
1. : Rossz a rajz
2. : Rossz a kiválasztott forgácsolási technológia
3. : Rossz az esztergapad
4. : ...... az esztergályos  

Tehát nem biztos hogy hiba esetén az esztergapadot kell lecserélni. :)))
Régebben  úgy gondoltam hogy ha veszek egy esztergát..marógépet, stb akkor fogok tudni forgácsolni. Ma már ezt nem hiszem.

4um5b65d

Ha valamikor is úgy érzed, hogy hozzá szeretnél szólni az eszterga topichoz akkor keress meg magánban. Segítek a hozzászólásod megfogalmazásában. Cserébe időnként én is hozzászólnék a Te topicodhoz. Így mindketten úgy fogunk tűnni a többiek szemében mintha mindenhez hozzá tudnánk szólni. Remélem áll az "üzlet" ... :)))

svejk

Persze hogy nem, hiszen a golyósorsókat is köszörülik, úgy 600 mm-es átmérőjű kővel.
Mindenesetre itt még nem olvastam róla hogy valaki ilyet csinált folna otthon, pedig az elv ugye nem bonyolult.
Akkor segíts ki mi a hivatalos neve azoknak a keskeny köveknek, mert hogy faluhelyen a vásárokon veszik mind a cukrot és mindenki szalagfűrészlapot köszörül vele az biztos :)