Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

pvmyc6p5

Pedig látott,pl én :)
Sőt még dolgoztam is vele,az államokban ,milliomoséknak készült belőle korhű korlát másolata,toldásként.
Amennyiben a tiszta vasról beszélünk.Venni is lehet,iszonyat drága...

000000000

Vagy aki járt Delhi-ben A vasoszlop-nál, 99.72% tisztaságú vasból csinálták kb 1500 éve.
A tudósok a mai napig csak vakaróznak, hogy a búbánatba csinálhatták.  [#wow2]
1500 év alatt se rozsdásodott meg.

2f428kduf

Magam is elég vén vagyok, és mindíg szerettem a régi könyveket is, a 100 éves technikai könyvek elmondtak mindent, és nem hivatkoztak a GOSZTY szabványra.Egy a mult század huszas éveiben kiadottban írtak agy hatszögü hasábról, amit egy barnaszén telepben találtak. A szénben benne volt a lenyomata. Mindig gondolkodtam rajta: vajon hányadszor játszuk a történelmet.
Ha most kinyirnánk magunkat, 10000 év mulva kb ugyanitt lennénk. Az a delhi vasoszlop is itt figyelne.

pvmyc6p5

Hát igen,a fejlődésünk inkább visszafejlődés.
Például ott a NotreDame-i kapuk vasalatai,amit kb 800 évig!!! nem tudtak nem tudtak megfejteni,mármint a készítésük technikáját.
Egy igen profi,jelenleg Bécsi egyetemen tanító kovácsprofesszor fejtette meg,több évtizedes tapasztalata,és szintén több évi kisérletezés árán.

pvmyc6p5

A prof magyar származású...

000000000

De mit vársz ettől a mostani nemzedéktől ?
Ha 5 percig nincs a kezében az okos telefonja akkor már elvonási tünetekben szenvednek.
Pont ezeket fogja majd bármi is érdekelni ?
Szép jövő elé nézünk!  
Sajnos elcsökevényesedett már az emberi faj, az öregek kihalnak nem is lesz itt fejlesztés és jön majd a következő világvége vagy nukleáris tél.
Aztán pár millió év után kezdődik minden előröl.
Jól eltértünk a eredeti témától  

pvmyc6p5

Szerintem nem a "mostani" nemzedékkel van a baj,hanem az előtte lévő nemzedékkel,akik hagyták elfajulni az utódokat.Én sem lettem volna kovács ,ha nem látom a jó példát előttem,és az édesapám nem adja át az alkotás örömét.Persze küzdelmes út,de onnantól ,hogy az acél úgy alakul a kezemben agogy én akarom,onnantól nem érdekel milyen "elavult",meg nem trendi,csak az alkotás öröme a lényeg. Pedig a fiatalabb generációhoz tartozom,reggelente a merevedés még nem a derekamban van :)

000000000

Az xar dolog ha a reggeli merevedés felkúszik az ember derekához reggelente :)
Asszony jobban örülne ha inkább a derekam görcsölne be :D    
De képzeld el a mostani mobiltelcsin nevelkedett nemzedék nemzedékét.  
Remélem azt már nem kell megélnem, pedig simán meglesz.
A kovácsolt dolgok nekem is tetszettek, de sajnos kihaló félben lévő szakma révén képzés egyenlő a nullával, már ami ezt a szakmát illeti.
Így géplakatos lettem, de nem bántam meg, hogy nem villanyszerelőnek mentem.  

3szwbavt

Nem is baj, ha eltértünk a témától, és köszi a veretes hozzászólásokat. Én nem féltem a mai nemzedéket, már késő...  De köszi a porbeles kivesézését is, elmondom tesómnak. Simson Schwalbe gyüjtő, és készül egy Bamako rallye féle őrületre, felspécizett Schwalbival, és azt akarja erősíteni, hogy bírja a strapát...  
De akkor majd szépen utánanéz, és dönt. Mondtam neki, hogy itt van nekem az argonos, és van ha vékony lemezt kell hegeszteni, ismerős akinek co-s gépe van, de ő az "otthon mindent" híve.

3szwbavt

Németh Szabolcs, nem működik a honlapod... Kést kovácsolsz? Hol lehet bővebben utánanézni ennek a miasszonyunk vasalatnak?

pvmyc6p5

A honlapom működik,csak az adatlapra a http-vel engedte beírni,úgy meg nem jó :(
Helyesen : covax-design.com  ,ezt főleg az államokban reklámozom,mivel az igazi komoly melók eddig onnan jöttek,egy szerényebb hazai ,már ha a neten lehet hazainak mondani : kovacsmesterek.hu .
Egyedi késeket kovácsolok,kizárólag saját kovácsolású "damaszkuszi" acélból.
A magyar oldalamon van 1-2 kezdetleges darabom mutatóba.
A miasszonyunk vasalatát képekben a gugli barátunk megmutatja pl :  
https://www.google.hu/search?newwindow=1&espv=2&biw=1280&bih=632&tbm=isch&sa=1&q=notre+dame+gate+ironwork&oq=notre+dame+gate+ironwork&gs_l=img.3...143683.144643.0.145353.4.4.0.0.0.0.107.394.2j2.4.0.msedr...0...1c.1.61.img..4.0.0.Eb_PQk7yLv0
A felvetett témához azért említettem ,mert iszonyat aprólékos munka ,és a cirka 800 éves rejtély a tüzihegesztett kötegelési technikában  rejlik,amit a mai kovácsok 99,99999 %-a még elviekben sem tud megcsinálni.

sasi

Az adatlapodon a per jelek után visszatörlöd a szóközt, és már működik is a linked!
Most ilyen:http:// covax-design.com

pvmyc6p5

Örök hálám,erre nem bírtam rájönni már egy éve....
[#worship][#worship][#worship][#worship]

3szwbavt

csodaszépek a munkáid, gratula.  
nekem van egy kés tervem, Szasza ( Szántó Szabolcs) már 5 éve ül rajta...  más dolga van talán...  
Nem lelem a magyar oldalt és a késeket.  
Hegesztettem ma a gázlencsével, és a pajzsal. Háát, ég és föld, majdnem tökéletes buborék nélküli varrat, (ónbronz) és hegesztettem vas zártszelvényt is össze ónbronz 3 mm-es pálcával.  
Először nagy árammal, és több argonnal, akkor teljesen beolvadt a vas a bronzba, és erősnek erős de nem szép pikkelyes...  
Aztán, kevesebb áram és kevesebb argon, jelesül 115-tel toltam neki, és akkor már nem ötvöződött össze a két anyag. Akkor még, a pisztolyt húztam és a pálcát toltam, és a kettő között 90 fok volt, és a pálca és wolfram, is a hegesztési síkhoz képest 45 fokban volt. Aztán néztem videót, és ott a pisztolyt tolták, és kb 85 fokban volt a hegesztési síkhoz képest, és a szilikonbronz pálcát egészen laposan csak 5 fokban tartották bele az ívbe. És ezt is kipróbáltam, és háát remegett is a kezem a görnyedéstől, meg izgultam is, de azért felteszem a fotókat. A sarokhegesztés volt az utolsó. A pajzs jó volt, de ha összeért a pálca és a wolfram akkor valami miatt a pajzs bevillant...

3szwbavt

https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t31.0-8/q87/s960x960/10984545_926317787420796_3897292864683388714_o.jpg" border=0>

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/1964978_926323987420176_7593999579020869513_n.jpg?oh=fdaad890c1d3955726a4ed4dcfc3da9f&oe=5564C670&__gda__=1432269233_233a053994e8d420ec299319a1101609" border=0>