Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia!

ha van kokillaszerszám/minta hozzá, az kinek a tulajdona?
ha lehet, el kell kérni a szerszámot, ha ez megvan, nem lehet nagy ügy önteni róla.
milyen anyagból van? ha van mintadarabod, meg tudom mérni.

xg2w6ib9x

Szia !
Látom csak a dialógus végét olvastad, na de nem baj:
Csak elméleti beszélgetés folyt a témáról, hogy milyen lehetőségek lennének.
Nincs kokilla, az anyag pontos összetétele sem ismert csak annyi, hogy valamilyen alu ötvözet.
Természetesen mintadarab van a kezemben, meg venni is tudok ilyet.  
A fő kérdés az volt, hogy hazai öntödei keretek között nagyságrendileg mennyiért lehetne egy párszáz darabos mennyiséget leöntetni. Közben Adren kolléga és Berényi József jóvoltából nagyjából megszületett a válasz.  
A lényeg az, hogy csak nagyon nagy darabszám esetén lenne jelentősen olcsóbb az alkatrész.
Tehát röviden: nem nagyon éri meg foglalkozni vele.

000000000

Sebaj,
de tegyük fel van szerszám, akkor a 3-4 ezer Br. forint egy komplett darabért ami nincs negyed kiló szerintem bőven sok, ha jól látom a képen, az öntvény meg sincs komolyabban kapirgálva.

xg2w6ib9x

Bajnak baj, mert nem csak Te sokallod, hanem a kedves ügyfél is. [#rinya]

Jó, tegyük fel, hogy van szerszám, de valahol valakinek valamikor mélyen a zsebébe kellett nyúlnia azért, hogy legyen szerszám. Természetes, hogy ő is szeretné, ha nem csak megtérülne, hanem valami nyereséget is hozna a befektetése. Erre jön a konkrét öntési költség minden járulékával. Aztán minimum két kézen átmegy még a cucc az öntő és a vevő között. Azok is dolgoznak vele, tehát ott is felmerül némi költség.  
Szállítják, raktározzák, bevételezik, csomagolják stb. az is pénz.
Az öntésen kívül kell hozzá két nagy szakítószilárdságú hernyócsavar, meg a kontra anyák, ja és valakinek a menetet is bele kell fúrni, ez ugye mind költség, ha nem is túl sok.
De a legnagyobb baj, ami mindent visz egyrészt a pénztelenség, másrészt létezik alternatív megoldás acélból a hozzá való kiegészítőkkel (fogasléc, ív, kengyel) kevesebb mint fele árért.
Köszi a kitartó érdeklődésedet, de úgy látom ez nagyjából zsákutca.

ncw4w5nca

Ha 3600Ft-t veszünk alapul:

Áfa nélkül:2835Ft

-30%? kereskedő haszna:2180Ft

Ha egy kétfelé nyíló szerszámba benne van mindkét darab, kitolótüskével. Szerintem 200 ezer alatt nem csinálják meg(persze tévedhetek). Ezt leosztva kétszázra akkor 1000Ft darabonként:1180Ft

- 400Ft az anyag:780Ft

Öntésre, csavarra, utómunkára (sorjázás, fúrás, menetfúrás, összeállítás)marad 780Ft

Szerintem ennyi. Remélem túl sokat nem tévedtem :)

xg2w6ib9x

Köszi, de nincs sok értelme tovább ragozni.
Ha valakinek sok kéne belőle, akkor megveszi az alternatív megoldást és lecseréli mindet az új típusra, mert keverni nem lehet a régivel, ha meg valakinek csak pár darab kell pótlásra, az meg kifizeti érte az aktuális bolti árat és kész.
Azért köszi még egyszer, hogy agyaltál rajta !
[#worship]

ncw4w5nca

Régebben volt szó a termit olvasztásról. A régi dolgaim között találtam egy honlapot,  ami meglepetésemre még mindig aktív. Hátha valakit érdekel. http://amazingrust.com/Experiments/how_to/Thermite.html" TARGET=_fnew>Thermite http://amazingrust.com/Experiments/how_to/Thermite_pics-videos.html" TARGET=_fnew>Thermite Pictures & Videos

Kelepeisz Lajos

Tiszteletem a szakiknak!
Kérdésem a következő lenne, ha van egy 20x4mm-es laposvasam amibe menetet fúrtam, ezt lehet valamilyen szinten edzeni házi körülmények között?
Ha valakinek van valami ötlete kérem jelezze.
Köszönöm.

jani300

Sima szerkezeti laposvasat nem .
Ha ilyen profillal szerzel C45-C60 anyagot azt már igen .

000000000

Gondolom kovácstűzben (faszén parázs) igen.

jani300

A sima laposvasnak kicsi a széntartalma , és ezért nem edzhető .
Viszont ugyan ezért hegeszthető .

000000000

Amelyik gyümölcsből lehet lekvárt főzni, abból pálinkát is.
Amelyik "vasat lehet hegeszteni, azt hőkezelni (edzés, visszaeresztés) is lehet.

jani300

Azért ennek nem ártana ha utána néznél .
Erről felesleges vitázni !
Létezik valami olyasmi hogy vas szén állapotábra .

000000000

"Viszont ugyan ezért hegeszthető."
Csak a kis széntartalom miatt hegeszthető?
És ha nagyobb, akkor nem lehet hegeszteni?

000000000

Ahogy Hofi is megmondta a tutit : Ha Mari Néni rosszul főz és adok neki Zepter edény halmazt, attól finomabb lesz benne ami rossz?
Tehát azt sütheted főzheted akármilyen kovácstűzön ami rossz anyag az az is marad.
Anyagismeretből egyes, ülj le kisfiam !