Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

ncw4w5nca

Ha te mondod biztos tudja, csak még a pajzsnak kellene megtudni, hogy működnie kell [#vigyor2]

jgg8y2a4g

Irtad, hogy csináltatod a gumikat a viaszhoz. Mi a reális ára egy gumi készítettésnek? (Persze ha publikus a számadat)

KBalázs

3V kell ezeknek csak, én is szétbarmoltam az enyémet (a burkot, még új korában), a két CR2032 gombelem párhuzamosan volt kötve (de egymástól távol). Most két AAA tartós-elem van benne, tökéletes.  
De még pluszban a napelemet is kikötöttem, vagyis oda is az elemek táplálnak (egy ellenálláson át) mivel így sokkal gyorsabban reagál.  
Az elektronika úgy mûködne, hogy ameddig nincs semmi fény, addig a gombelem táplál, és amikor fény van onnantól átkapcsol és csak a napelemek, de néha ez kevés, és akkor lassú vagy hibásan kapcsol.

B.Zoltán

Én azért hogy, párhuzamosan van kötve a két elem nem lennék olyan biztos.

Én ki tudom venni az egyik elemet és akkor már nem működik normálisan , ha párhuzamosan lenne kötve akkor gondolom működne tovább.
És ha letakarom a napelemet egyáltalán nem működik.

A napelem bepótol az áramfogyasztásba ez dokumentáltan is valahol(most nem tudom pontosan, hogy hol) MMA hegesztésnél szinte csak
napelemről működik, de MIG-nél kb fele arányban
folyik az áram az elemből is.

Véleményem szerint az egyik elemről megy az elektronika , amit az én pajzsomba lehet cserélni a másik valószínűleg az lcd egyik tápja
és ez akár 10 évig is működhet.

Egy éve tettem bele az elemet most 2,98V-ot mértem.

Nem vonom kétségbe amit írtál, és a te pajzsodba úgy van, de az enyémbe biztos, hogy 2db elem kell.

KBalázs

Lehetnek különbözőek elektronikák, nem vitás.  
Az enyém egy tucattermék (tizenpárezerér, nagyáruházi), nem cserélhetőre szerelt elemekkel. (A cucc tipikus példája a beépített élettartamnak, ami engem irritál.) Mivel évente ha egy-kétszer használom, így különösen zavarna ha akkor se menne jól.
Ebben egyértelműen párhuzamosan voltak az elemek, kimértem.  
Sötét helyen (pl. lépcsôház, pince) használva nem kap elég fényt a napelem a stabil üzemhez (MMA), és induláskor nem minden alkalommal sötétedett be (persze lámpába nézve azonnal, jól), gyakorlatilag pár naposan szétkaptam és átalakítottam (miután kiméregettem mi merre mennyit fogyaszt). Az elemeket használat után kiveszem, így nem merülnek (max. maguktól). És készítettem rá egy plusz üvegtartó-keretet (nagyot), hogy az "koszolódjon", szerintem az jobban bírja. De én tényleg csak hobbira használom.

B.Zoltán

Lehetnek különbözőek az elektronikák, ahogy mondod szerintem is így lehet.

Érdemes mielőtt az elemet cseréli az ember rámérni,ha az egyik 3V a másik 1V alatt van akkor biztos 2 elemes a rendszer.
Többen az írják, hogy csak az egyik elem merült ki.
Gondolom az enyémbe is csak azt az elemet lehet cserélni, ami gyakrabban kimerül.

3szwbavt

nna akkor meg vagyok lőve.  
az elemeim fel voltak puposodva, ki lettek forrasztva. és nem tudom, hogy elég-e a két elem helyett, a két AAA elem...

3szwbavt

beraktam a frissen feltöltött akksikat és semmi reagáció

3szwbavt

ezek a kis AAA akksik 1.2 voltosak.

3szwbavt

vak vagyok???? a linkelt kis tutorialban 2-2 AAA elemtartót használ a srác én meg figyelmetlen voltam...  bakker...

B.Zoltán

Akkumulátort véleményem szerint ne rakjál bele, mert ha már olyan az akkumulátor, elég gyakran magától kisül (akkor már inkább alkaline elemet), és ennek a pajzsnak olyan kicsi a fogyasztása, hogy évekig működik 2db CR2032 alaplapi 3V-os lítium elemmel, ami eBay-en 20Ft db-ja, itt meg bolttól függően 150-200Ft.

Gyakorlatban úgy néz ki, hogy az egyik elem nagyon sokáig bírja, és nekem is csak a jobb oldalit lehet cserélni, mint már írtam.
Vagy berakod két elemtartóba, ami a számítógépes alaplapokon van, és odaragasztod egy kis melegragasztóval a pajzsba, vagy fixen ráforrasztod a drótot az elemre, de forrasztóvízzel vagy forrasztópasztával tudod egy gyors forrasztással, vigyázva, hogy az elem ne melegedjen nagyon fel, mert tönkremehet. 1-2 mp-es forrasztással oda lehet forrasztani a drótot. Azt kibírja. Én is így csináltam, és tökéletesen működik az elem már egy éve.

És így nem kell elemtartó, nincs bizonytalan érintkezés, ez a jó oldala, viszont cserélni kicsit bonyolultabb.

3szwbavt

nna akkor így oldom meg, szerzek valahonnét efféle cr2032 gombelem tartót, (sajna a CONRAD-nál nincs ilyen zárt) és ez lesz a legegyszerűbb. a 4 db AAA elem amúgy is nagyon nehéz lett volna...
köszi szépen mindenkinek a segítséget!!!!!

3szwbavt

megrendeltem zárt elemtartót. érdemes venni az ebay-on 20 db-ot belőle? ezek meddig tartanak el használat nélkül?

B.Zoltán

Én elég sokat hegesztettem az elmúlt évben (a kerítést csináltam), és még mindig 3V van benne, pár tized Voltot merült csak.

Hát a 20db elem lehet hogy sok lesz, nem fogja a pajzsod elfogyasztani, mielőtt kimerülne magától. 10db-tól szerintem ne vegyél többet.
Általában 3-4 évet garantálnak az elemek élettartamára, de többet is ki szoktak bírni.

Persze a pajzsodtól is sok minden függ, hogy mennyit fogyaszt, de legócskább kínai automata üvegem is több mint 3 éves, és még jó benne az elem. (Mert vettem üveget először az öreg magyar pajzsba)